Marcali Napló

Háromszáz éves a Marcali Római Katolikus Plébánia és Egyházközség

Háromszáz éves a Marcali Római Katolikus Plébánia és Egyházközség

Újraalapításának 300. évfordulóját ünnepelte októberben a római katolikus plébánia és egyházközség városunkban.

A Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom története

A Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom története

Marcalit, mint települést 1274-ben említi egy okirat. Első, név szerint ismert plébánosát, Istvánt egy 1333-as pápai tizedjegyzékből ismerjük. Így, a templom és a plébánia alapításának ideje a XIV. század elejére tehető.

 

A marcaliban lelkipásztorkodó plébánosok névsora

A marcaliban lelkipásztorkodó plébánosok névsora

A marcaliban lelkipásztorkodó plébánosok névsora:

 

Gyógyfürdő lett a fürdő

Gyógyfürdő lett a fürdő

Még februárban indítottuk el az engedélyezést, ugyanis a gyógyfürdővé való minősítéshez a fürdés mellett egyéb szolgáltatásokat is kell tudni biztosítani a vendégeknek.

Megkérdeztük

Megkérdeztük

Naponta szembesülhetünk vele, hogy egyre - másra jelennek meg újabb és újabb hírek, miszerint ez vagy az az önkormányzat valamelyik intézménye bezárására vagy szolgáltatásai korlátozására kényszerül a brutális infláció, az egekbe szökő rezsiköltségek miatt. A megszorítások szinte mindenkit elértek, az aprófalvaktól a kisvárosokon át a megyeszékhelyekig. Van, ahol iskolát zárnak be, másutt fürdőt vagy sportlétesítményeket, kulturális intézményeket, korlátozzák a nyitva tartást, esetleg csökkentett energiafelhasználást írnak elő.

 

Körbekérdeztük

Körbekérdeztük

Körbekérdeztük a város kulturális és közoktatási intézményeit, a bölcsődét és óvodát, a közétkeztetést lebonyolító Gameszt, hogy náluk milyen, a lakosságot érintő fejlemények vannak ebben az új helyzetben:

Megkezdődött a marcali kórház kastélyépületének felújítása!

Megkezdődött a marcali kórház kastélyépületének felújítása!

Nagy igazság, hogy nem megy minden máról holnapra. Abban csak a kommunisták hittek, hogy „holnapra megforgatjuk az egész világot”, de ez nekik se sikerült. Haladni csak apró lépésekben lehet, és türelmesnek kell lenni, mert nem lehet csak úgy, hübelebalázs módjára nekiugrani egy felújításnak, az előkészítés bizony hosszú időt vesz igénybe ám!

Künzelsau 30

Künzelsau 30

Idén ünnepeljük Marcali és Künzelsau testvérvárosi kapcsolatának 30. évfordulóját. Az első látogatásra 1992 februárjában került sor, amikor egy német delegáció tagjaként városunkba érkezett Volker Lenz künzelsaui polgármester és Stefan Schmidt képviselő, s találkoztak Dr.Sütő Lászlóval, városunk polgármesterével.

1956 forradalmi ősze Marcaliban

1956 forradalmi ősze Marcaliban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivétel nélkül érintette Magyarország összes településének az életét, így Marcaliét is. Az egykori község abból a szempontból volt egyedi, hogy két katonai laktanya is működött a területén, így az október 23-át követő napok helyi eseményeinek az alakítói a lakosság mellett a katonaságot is mélyen érintették.

Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató

Ünnepélyesen, sajtótájékoztató keretében hirdette ki Móring József Attila országgyűlési képviselő, kormánybiztos, hogy október tizedikéig 4200 darab eszköz érkezett a marcali kórházba, összesen 475 millió forint értékben.

A Tóth család

A Tóth család

2022. október 15-én Budapesten az újbudai Magyar Szentek Templomában ünnepi szentmise keretében adták át az idei év Caritas Hungarica kitüntetéseit azoknak az aktivistáknak, akik Katolikus Karitász keretein belül önkéntes munkával segítik a lakhelyük rászorulóit. Marcaliból a mostani alkalommal Tóth Péternek, a Marcali Karitász csoport helyettes vezetőjének ítélték oda és adták át a rangos elismerést. Vele és családjával beszélgettünk.

Főmenü