Marcali Napló

Szőcsény ’60 – időutazás a 60 éves iskola történetébe

Szőcsény ’60 – időutazás a 60 éves iskola történetébe

1963 tavaszán járunk. Ott György és Ott Györgyné Mária néni Középrigócon tanított, dolgozott. Ekkor érkezett a megbízás, hogy Észak-Somogyban létre kell hozni egy ifjúsági erdészeti iskolát. A feladat óriásinak tűnt. Két lehetséges település került szóba, az egyik Öreglak, a másik Szőcsénypuszta volt.

Szőcsény ’60 – Tisztelet az elődöknek!

Szőcsény ’60 – Tisztelet az elődöknek!

„A világban 60 év csak egy parányi részlet, egy nemzet életében is csak apró mérföldkő, de egy iskola életében a hatvan év alatt történt események, élmények a világot jelentik.” Érzéseket, gondolatokat, hagyományokat, visszaemlékezéseket kötöttünk egy csokorba, hogy tisztelegjünk elődeink előtt.

 

MARCALI-KUPA RAPID SAKKBAJNOKSÁG

MARCALI-KUPA RAPID SAKKBAJNOKSÁG

2023. szeptember 30-án új helyszínen, a GYÉK épületében gyülekeztek a sakk szerelmesei, hogy eldőljön, kié lesz az idén a vándorserleg. A verseny rendezője a Somogy Megyei Sakkszövetség és a Marcali VSZSE Sakkszakosztály volt. A versenybírói feladatokat Szijártó Attila I. osztályú versenybíró látta el. A lebonyolítás 7 fordulós svájci rendszerben történt 20-20 perc órahasználattal, a FIDE rapid szabályai szerint.

Magyaros virtus és közösségépítés  - Ausztriában mutatkozott be a Calypso Kórus

Magyaros virtus és közösségépítés - Ausztriában mutatkozott be a Calypso Kórus

Október 5-8. között városunk vegyeskara osztrák szomszédainknál vendégeskedett. Az úticél Salzburgenland gyönyörű települése, Rauris volt, amely a Hohe Tauern Nemzeti Park területén fekszik. A csoport szálláshelyeként a Hotel Sonnhof családias, magyar szállodája szolgált. A társaság a pénteki reggelit követően Salzburgba indult, ahol elsőként Mozart szülőházánál adott rögtönzött utcai koncertet a turisták nagy örömére.

Erdély

Erdély

2023. szeptember 28-tól október 1-ig négytagú küldöttség utazott városunkból Maroshévízre. A delegáció vezetője Kőrösi András Marcali Város Önkormányzatának képviselője, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke volt. Testvérvárosunkban ebben az időszakban két fontos esemény is zajlott. Az egyik a Maroshévízi Magyarok Egyesülete által szervezett III. Őszi Napok Programsorozata és ekkor ünnepelték a Kemény János Elméleti Líceum fennállásának 30. névadásának, líceumi rangra emelésének 20. évfordulóját is.

1983. 8.a Mikszáth Kálmán Általános Iskola

1983. 8.a Mikszáth Kálmán Általános Iskola

Először azt hittem, elírás. Nem, az nem lehet, hogy a negyvenéves osztálytalálkozónkra hívnak a volt osztálytársaim. Biztosan elszámolták magukat. Bár az ciki lenne, mégiscsak komplex matekos osztály voltunk…
Végül beletörődtem, hogy hiába csodálkozom, kijön a matek, annyi az amennyi.

Történetek a 70 éves marcali könyvtár múltjából I.

Az első könyvtárak Marcaliban már a 19. század végén létrejöttek, mégpedig különféle vallási és egyesületi keretek között. Részben nyilvános gyűjteménnyel rendelkezett az Úri Kaszinó, a Katolikus Legényegylet, az Iparoskör és a Gazdakör. A település zsidó hitközsége működtette azt a hitközségi tagok számára ingyenes, azon kívül 10 fillér ellenében bárki számára használható könyvtárat, amely a Marczali Izraelita Hitközség Kölcsönkönyvtár néven az Erzsébet (ma Petőfi) utcai zsidó elemi iskolában működött.

Főmenü