Marcali Napló

Utazó múzeum és Márton-napi hagyományok

kep201709 057

A Marcali Múzeum kínálatainak egyik eleme az Utazó múzeumi szolgáltatás. Ennek keretében a múzeumi tudást külső helyszíneken, kihelyezett foglalkozások keretében közvetítjük. Október végén a mesztegnyői Ladi János Általános Iskolában megrendezett pályaorientációs témanapon a Marcali Múzeum két munkatársa – Vidák Tünde igazgató és Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus – a múzeum falain kívül történő ismeretátadás lehetséges formáiról, módszereiről adott tájékoztatást az iskola pedagógusai számára, akik a jövőben beépíthetik oktató-nevelő munkájukba a múzeum különféle tanulást segítő szolgáltatásait.

„Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit”

kep201709 043

Röhrig Géza Kossuth-díjas költő, színész, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője tartott előadást október 19-én a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. A program után lehetőségem volt vele egy rövid beszélgetésre.

Népi kalendárium - december - 1. rész

kep201709 058

Advent - A karácsonyi ünnepkör advent első napjával veszi kezdetét, és vízkeresztig (január 6.) tart. Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnap előestéjén kezdődik. Az advent szó a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami az Úr eljövetelét jelenti. Így tehát ez a várakozás időszaka, amelyben a keresztény emberek felkészülnek Jézus születésének ünnepére, ami a vallásos előírások szerint böjtöléssel és a hajnali szentmiséken (roráte) való részvétellel járó, csendes periódus. Régen ilyenkor nem tartottak lakodalmakat, zajos mulatságokat.

Múltidéző beszélgetés a Lóky házaspárral

kep201709 030

Lóky György és felesége, Fridrich Valéria 1967. augusztus 1-jén kezdett el dolgozni friss diplomásként Marcaliban, a könyvtárban. A férj kaposvári, a feleség Vas megyéből, Bobáról származik. Szombathelyen végeztek a főiskolán, könyvtár-népművelés szakon. Az országban egyedül itt volt egyszerre két, végzettségüknek megfelelő álláslehetőség.

 

Környezetvédelmi és egészségnevelési témanapok a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban

kep201709 013

A programsorozat október 24-én kezdődött rendezvény és kiállításmegnyitóval. Újrahasznosított anyagokból készítettek a diákok használati eszközöket. Az általános iskolákból is szép számmal érkeztek pályaművek. Délután papírgyűjtésben versengtek egymással az osztályok. 25-én pályaorientációs napot szerveztek, segítve a továbbtanulást, illetve a nyelvvizsgákról is hallhattak ismertetőt az alsóbb évfolyamosok. Annak érdekében, hogy a választható szakmákról széleskörű ismeretekhez juthassanak a diákok, egyetemeket hívtak vendégségbe.

Adventi beszélgetés Kiss Iván c. préposttal, Marcali esperes-plébánosával

kep201709 025

 

" Rorate coeli desuper et nubes pluant iustum..."

/ Harmatozzatok egek, onnan felülről, és ti felhők, hullassátok az igazat/

Izajás 45,8

 

- Az advent rendjét ma már nyilván választott hivatásának törvényei szabják meg. De hogyan élte meg kisfiúként a várakozás, az elcsendesedés időszakát a faluban, ahol gyermekkorát töltötte?
- Az én kisgyerekkorom a legkeményebb ötvenes évekre esett, de egy barátságos, szép kis faluban éltem: Várvölgyön, a Tátika és Rezi vonzáskörzetében, nem túl messze innen. Ami életre szóló élmény, kitörölhetetlen emlék, az a hajnali misék csodája, ahogy a rorate hívó hangjára minden irányból homályba burkolózó alakok sietnek a templomba.

 

Főmenü