Marcali Napló

Örökítsd meg! – értékgyűjtés Marcaliban gimnazista diákokkal

 DSC0485

A marcali Múzeum Alapítvány sikeresen zárta „Örökítsd meg! – értékgyűjtés Marcaliban gimnazista diákokkal” című projektjét, amely a Földművelésügyi Minisztérium HUNG-2016 jelű, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázata keretében valósult meg.
A projektben gimnazista fiatalok szakmai munkáját, kutatómunkáját, adatgyűjtését kívánta az alapítvány elősegíteni. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium média fakultációs tanulói végezték az értékgyűjtést a településen – fényképek, riportok, interjúk, kisfilmek készítésével.

A marcali sakkéletről

 

sakk

A városi sakkélet minden korosztálynak lehetőséget biztosít e nagyszerű játékra, akár hobbinak, akik a logikai játékok közül a „király”játékkal szeretnék a szabadidejüket kitölteni, akár magasabb szinten, ha versenyszerűen kívánnak részesei lenni e türelemjátéknak.

A Baglas 40 éve... (1. rész)

 

beolvasás0005

A Baglas Néptánc Egyesület és elődje, a Baglas Népi Együttes életútja jórészt egybeesik Marcali várossá válásának idejével. A Baglas első nagyszabású műsorát a várossá avatás alkalmából 1977. március 30-án adta a régi kultúrház nagytermében. Az elmúlt negyven évben szinte nem volt városi ünnepség az együttes vagy valamelyik utánpótlás csoport fellépése nélkül. Azt gondolom, hogy bátran állíthatjuk, a Baglas neve a legszorosabban fonódik össze a város nevével. Ez adta az apropóját annak a beszélgetésnek, ahol az együttes régi és új vezetőivel, egykori tagjaival a kezdetektől a mai napig próbáltuk feleleveníteni a történteket, számba venni az eredményeket, és közösen kicsit elmerengtünk a jövőn.

 

AMV Matematika Verseny 2017.

 

matek1

Május 13-ára, az év 133. napjára összehívtuk az „országgyűlést” Marcaliba, a 4-8. osztályos matekosok segítségével. A mottó Zsiborás József tanár úrtól származik. Ő a főszervezője az Alapműveleti Matematikaversenynek, amelyet már 22 éve rendez meg a matematika munkaközösség a Mikszáth Utcai Iskolában. S valóban, a helyszínen járva rengeteg diákot s még több kísérő tanárt, szülőt és testvért láttam izgatottan várva a megmérettetést. Országos döntőről lévén szó, több száz kilométerről is érkeztek versenyzők. Ebben a tanévben 15 megye és a főváros 52 iskolájában 5105 diák oldotta meg a feladatokat. A nevezések az ország 410 iskolájából érkeztek. Évfolyamonként a legjobb 20-24 tanuló került a döntőbe, 111-en.

Kazinczy-érmes lett Pántics Luca!

kazinczy1

A Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny 52. Kárpát-medencei döntőjét rendezték meg április 21-22-23-án Győrben, ahol Somogy egyik képviselője Pántics Luca, a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója volt, hiszen ő nyerte meg a megyei döntőt. Már két évvel ezelőtt is részt vehetett az országos megmérettetésen.
Gimnáziumi kategóriában 84-en versenyeztek s húsz diák érdemelhette ki a Kazinczy-érmet.
Nagyszerű teljesítménye alapján a megyeházán tartott ünnepélyes eredményhirdetésen Luca is átvehette a rangos elismerést. Felkészítő tanára: Horváthné Csoszó Gyöngyi
Berzsenyi Gimnázium

Somogyi múzeumok szakmai találkozója

Múzeumi szakmai nap Szenna 20170508 0002

Megyei múzeumi szakmai nap keretében három somogyi muzeális intézmény dolgozóinak találkozójára került sor Szennán 2017. május 8-án. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a Szennai Skanzen és a Marcali Múzeum munkatársai gyűltek össze, hogy tájékozódhassanak a jelenlegi múzeumi fejlesztési irányzatokról és képzési lehetőségekről. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által irányított projekt keretében létrejött találkozón a megye múzeumi szakemberei építették és erősítették egymással a szakmai kapcsolataikat, egyeztettek muzeológiai, gyűjteménykezelési és állományvédelmi, valamint múzeumpedagógiai kérdésekben, s megfogalmaztak egy középtávú megyei együttműködési stratégiát is.

Város születik - Negyven éve történt

marika4Marcali az idén ünnepli várossá nyilvánításának 40. évfordulóját. Történelmi léptékkel mérve 40 év nem nagy idő, egy ember életének viszont jóformán a fele. Az akkori döntéshozók többsége sajnos azóta már magával vitte a sírba az emlékeit. Ezért külön öröm, hogy megosztja velünk visszaemlékezéseit Mezei Lajos, aki a járás akkori KISZ-titkáraként tagja volt annak az operatív bizottságnak, amelyik az avatóünnepség megszervezésével és lebonyolításával volt megbízva.

Népi kalendárium - június

 

Úrnapi sátor Kéthelyen 2012 ben SAM 0797

Június 8. – Medárd napja
Közismert időjárásjósló nap, az erre vonatkozó regulát egész Európában ismerik. A népi megfigyelések szerint ekkor lehűlésre lehet számítani, és „ha esik az esső Medárd naptyán, akkor negyven napig esni fog”.
Június 10. – Margit napja
Szent Margit vértanú ünnepe. A népi tapasztalatok alapján sokfelé a retek-, a káposzta-, a lenvetés ideje. E nap táján már gyakran előfordul a zivatar, erre utal az alábbi rigmus is: „Margit felhőtől fél, égiháborút vél.”

Főmenü