Marcali Napló

Könyvajánló – Új várostörténeti kötet jelent meg Marcaliról

Könyvajánló – Új várostörténeti kötet jelent meg Marcaliról

Marcaliban az elmúlt évtizedekben már készültek a települést képeken bemutató, a várostörténet szempontjából fontos épületeket megjelenítő kiadványok. Ezek közül a legjelentősebb munka a 2002-ben kiadott „Marcali. Városmúlt képeslapokban” című könyv, amely a Marcaliban élő Mihalics Géza magángyűjteményén alapulva dr. Gál József helytörténész iránymutatásával H. Rádics Márta szerkesztésében jelent meg. Az adatokban bővelkedő, tartalmas kiadvány – megfelelő forrás hiányában – a képeslapokat nem az eredeti színeik szerint, hanem szépia változatban közölte. Ez mind a képeslapok tulajdonosában, mind pedig a könyv szerzőiben hiányérzetet keltett. Így az azóta eltelt közel húsz évben többször felmerült egy újabb „képeslapos könyv” igénye.

„Éneklem a fársáng napjait”

„Éneklem a fársáng napjait”

Január hatodikával befejeződik a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődik a vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsang, ami lehet rövid is meg hosszú is.
Ez azért van, mert hamvazó szerda a húsvétot megelőző böjt /negyven nap, a vasárnapok nem számítanak bele / kezdete, időpontja a húsvéthoz kötődően változik, húsvét pedig mindig a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap kezdődik. Az ortodox egyház azonban másként számol, így aztán a karácsonyhoz hasonlóan ezt az ünnepet is máskor tartják. Ferenc pápa már érzékeltette, hogy véget kellene ennek vetni, mert mégiscsak fonák helyzet, ha „Találkozik egy katolikus és egy ortodox, és azt kérdezik egymástól: a te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap fog.”

Főmenü