Egykori Széchenyi kastély épülete

 

1.A helyi érték megnevezése:

az egykori Széchényi kastély épülete

 

2. Az értéktárba történő felvételt jóváhagyó bizottsági határozat száma:

11/2016. (IV.27.)

 

3. A helyi érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:

épített környezet

 

4. A helyi érték fellelhetőségének helye:

8700 Marcali, Széchenyi u. 17-21.

 

5. A helyi érték bemutatása

A Széchényi család közel 300 évig volt Marcali birtokosa és fejlesztője. Gróf Széchényi Ferenc (1754-1820) az 1801-es tűzvész után újjáépíttette Marcalit. Az udvarháza a mai kastélyparkban állt, ám nem a család tagjai lakták, hanem gazdatisztek, tiszttartók használták lakásként. Széchényi Ferenc 1814-ben fiai között felosztotta a birtokait. Marcalit Pál kapta, akinek fia, Széchényi Gyula már hosszabb időközöket itt töltött, és személyesen irányította a gazdálkodást. 

1863 és 1866 között Ybl Miklós tervei alapján, id. Sztelek Ferenc építőmester kivitelezésével, Széchényi Gyula építtette fel az első földszintes kastélyépületet, amelyet a ma is meglévő hatalmas park vett körül. A következő családtag, Széchényi Andor Pál (1864-1943) állandó lakója volt a településnek. 1912 és 1913 között eklektikus stílusú új kastélyt emeltetett, amelyet Viktor Sidek építész tervezett, valamint ifj. Sztelek Ferenc és Csomós Gergely építőmesterek kiviteleztek. Az épület homlokzatán a Széchényi és Csekonics családi címerek láthatóak. Széchényi Andor Pál felesége részére az emeleten, a baloldali szobákban kialakítottak egy lakosztályt, amely elé szép erkély is készült. A grófné elhunyt, mielőtt beköltözhetett volna a kastélyba, így férje és három gyermeke élte itt mindennapjait. A kastély vízellátását az 1913-ban épített víztorony biztosította.

1944-ben az utolsó családtag, Széchényi Endre, mielőtt nyugatra költözött, hadikórház céljára adta át a kastélyát, amely ma is egészségügyi célokat szolgál. 1951-ben a régi uradalom területén, a majorsági épületek elbontása után felépült a Hunyadi János Laktanya. Napjainkra egyedül a 19. század elején épült istálló maradt meg, amely SZTK rendelőként működött.

A kastély parkjában a második világháborúban elesett szovjet katonák sírjai számára temetőt alakítottak ki. A sírkert felszámolása után – eredeti funkciójának megfelelően – ma parkként, közparkként funkcionál, amelyben a városhoz kötődő jeles személyek szobrai is helyet kaptak.

 

6. A helyi értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia,  honlapok, multimédiás források)

Vadál Dóra: Kisvárosi építőmesterek. A marcali Sztelek-Csomós család története és tevékenysége. Szerk.: Vidák Tünde. Marcali, 2004. 133. p.

Móricz Béla: Marcali múltja az első világháborúig. Marcali, 2012.

Dr. Gál József: Marcali. Városmúlt képeslapokban. Szerk.: H. Rádics Márta, Mihalics Géza gyűjteménye alapján. Marcali, 2002.

 

7. A helyi érték hivatalos weboldalának címe:  

https://kmmk.hu/?s=marcali+telephely

 

szechenyi kastely1


Nyomtatás