Bernáth Galéria épülete

 

1. A helyi érték megnevezése:

a Bernáth Aurél Galéria épülete

 

2. Az értéktárba történő felvételt jóváhagyó bizottsági határozat száma:

3/2016. (IV.27.)

 

3. A helyi érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:

épített környezet

 

4. A helyi érték fellelhetőségének helye:

8700 Marcali, Kossuth u. 25.

 

5. A helyi érték bemutatása

Bernáth Aurél Kossuth-díjas festőművész 1895-ben született Marcaliban. A szülői házat az ügyvéd édesapa, Dr. Bernáth Béla építtette, a család 1913-ig lakott benne. Eladásakor ifj. Sztelek Ferenc építőmester vette meg, aki bérlakásként adta ki. A leromlott épületet 1931-ben bontották le. Ma már csak Bernáth Aurél szülőházának nyugati fala emlékeztet a hajdani épületre, a galéria udvarának nyugati oldalán.

Az 1930-as évek elején Dr. Schustek Jenő Béla (1890-1964), a marcali kórház akkori főigazgatója és felesége, Csiszár Mária rendelte meg a bauhaus jellegű villa építését.

A tervező személye jelenleg nem ismert. Az épület kivitelezését a veszprémi – a megrendelő feleségével rokonságban álló –, ifj. Takács János építőmester végezte el, aki hasonló villákat épített a Balaton-felvidéken. Az épület kettő telek összenyitásából létrehozott parkosított udvaron állt. Egyes vélemények és a korabeli fényképek tanúsága szerint Marcali legszebb háza és kertje volt. A villa előtt műkőből készült, „Játszó gyerekek” megnevezésű szobor állt, és egy díszes madáritató is ékesítette a kertet. A Schustek házaspár közel 12 évig lakhatott gondtalanul új otthonában, ám a II. világháború utolsó évében, a visszavonuló hadseregekkel – egy központi rendelkezésnek engedelmeskedve – nyugatra, Németországba kellett távozniuk. Az épületet 1945-től 1947-ig „orosz katonai személyek” lakták, ezekből az időkből említenek belső átépítéseket. A hadifogságból visszatérő Schustek házaspár 1947-ben vagy 1948-ban költözhetett vissza a házba. Egyidejű források szerint az 1950-es években kuláklistára kerültek, így újra kiköltöztették őket, majd néhány év múlva ismét visszatérhettek villájukba. 1982-re az épület leromlott állapotba került, majd a tulajdonos, özvegy Schustek Jenőné halálával Marcali város tulajdona lett.

1982-ben meghalt Bernáth Aurél, ezért Ress Zoltán, marcali tanácselnöke emlékmúzeumot készült létesíteni a szülőház helyén álló Schustek-villa épületében. A jó adottságokkal rendelkező épületben 1984. május 14-én avatták fel a Bernáth Aurél Emlékmúzeumot. Az udvarán a Pátzay Pál szobrászművész által készített Bernáth-mellszobrot állították fel. Az épület a megyei múzeum kezeléséből 1991-ben Marcali Város Önkormányzatához került, s képzőművészeti tárlatok kaptak helyet benne. 2011 novemberétől Bernáth Aurél több mint harminc műalkotásából készült állandó tárlat várja a látogatókat. 2013. január 1-től a Marcali Múzeum külső kiállítóhelyeként működik a galéria.

 

6. A helyi értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia,  honlapok, multimédiás források)

Kéziratban: Balogh Rita építész kutatásai az épület történetére vonatkozóan

Dr. Gál József: Marcali. Városmúlt képeslapokban. Szerk.: H. Rádics Márta, Mihalics Géza gyűjteménye alapján. Marcali, 2002.

 

7. A helyi érték hivatalos weboldalának címe:  

www. marcalimuzeum.hu

 

bernath galeria


Nyomtatás