Karácsonyi receptek

Karácsonyi receptek

A városban méltán népszerű vendéglátóhely a Mester Étterem és Cukrászda. Megkértük Ható Andrást, ajánljon karácsonyra ünnepi menüt a háziasszonyoknak. Ezek valóban „egyszerű és költséghatékony” receptek.


A kacsaraguleves első lépéseként egy lábasban a kacsazsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát 5-10 perc alatt. Hozzáadjuk a finomra vágott rozmaringot és megszórjuk a liszttel. Beletesszük a kacsarészeket, majd felöntjük az alaplével és a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd nagyjából 1,5 óráig főzzük.
Ezután kivesszük belőle a kacsarészeket és ha kicsit lehűltek, lefejtjük róluk a húsokat. Hőkiegyenlítéssel a levesbe keverjük a tejszínt, aztán jöhet hozzá a felkockázott répa és fehérrépa, illetve a negyedelt gomba. Amikor már majdnem készre főttek a répák, akkor jöhet bele a lefejtett kacsahús, a borsó és a felkockázott burgonya is. Készre főzzük a zöldségeket, majd elzárjuk a tűzhelyet, végül megszórjuk aprított petrezselyemmel és tárkonnyal. Tálalásnál reszelünk rá egy kevés parmezánt.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

 

 

karaj


A töltött rántott karaj köretéhez a krumplikat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, felszeleteljük. A vizet egy lábasban felforraljuk a babérlevelekkel, amiket aztán kiszedünk, és a még meleg folyadékból az ecettel, a porcukorral és a sóval salátalevet készítünk. Beletesszük a szeletekre vágott lila hagymát és szárzellert, a burgonyát, aztán megborsozzuk, és kihűtjük.
A töltelékhez az apróra vágott fokhagymát egy serpenyőben megfuttatjuk a vaj és az olaj keverékén, majd rádobjuk a spenótot. Ha fagyasztottal dolgozunk, elpároljuk a levét. Hozzáadjuk a tejszínt, és sóval, borssal ízesítjük.
A húsokat 2-3 mm vékonyra klopfoljuk, sózzuk, majd 4 szeleten elosztjuk a párolt spenótot és a felszeletelt mozzarellákat. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, majd a maradék szeletekkel lefedjük őket, és hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük a szélüket. A végük lógjon ki, hogy majd könnyen el tudjuk távolítani őket.
A panírozáshoz egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, majd a töltött húsokat először lisztbe, majd ebbe a keverékbe, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. 160 fokos olajban megsütjük őket, a salátát pedig tálaláskor még vágott petrezselyemmel díszítjük.
Elkészítési idő: 1,5 óra

 

süti

 

A narancslikőrös tiramisu krémjéhez a tojásokat és a cukrot összekeverjük és vízgőz fölött jól felmelegítjük, majd magas fokozaton kihűlésig habosítjuk. A tojáshabba keverjük a mascarponét, két narancs levét és reszelt héját.
A kávét elkeverjük a likőrrel. A másik két narancsnak pedig először talpakat vágunk, majd egy éles késsel levágjuk a héjukat, és a hártyák mentén kifilézzük őket. Kezdődhet is az összeállítás: a tál aljára kenünk egy kevés krémet, majd jöhet egy sor likőrös kávéba áztatott babapiskóta, a tál szélére egy sor filézett narancs, erre krém, egy réteg kakaópor, babapiskóta, narancsok, krém és így tovább, amíg elfogynak a hozzávalók.
A tetejére kerüljön zárásként egy réteg krém, majd kakaópor, végül rakjuk be legalább 3-4 órára a hűtőbe, de a legjobb egy éjszakát pihenni hagyni, hogy szépen megdermedjen és összeérjenek az ízek!
Elkészítési idő: 35-40 perc + hűtés

- Aki nem szeretne, vagy nincs módja arra, hogy saját kezűleg készítsen ételeket karácsonyra, annak van lehetősége önöktől rendelni?
- Igen, mint ahogyan évek óta. Lehet előrendelni pontyhalászlét, töltött káposztát, kocsonyát, sültes vagy halas tálat. Most is készülünk a karácsonyi túlélő csomagunkkal is. Rendelés: +36 30 212 6004 számon.

 


Nyomtatás