Vasbolt

Vasbolt

Régi marcali vállalkozásokról írt sorozatunkat folytatva, az ikonikus Vasboltot mutatjuk be, amelyet a Retro Metál KFT működtet.

 

hangya 3

A Marcali Hangya üzlet és dolgozói az 1920-as években a Kaposvári utca elején. Az eredeti bejárat helyén ma a Marczali Henrik emléktábla van. (Lángi Béla)

 

A mai „Vas bolt” helyén 1840-től a marcali izraelita közösség zsinagógája állt. Délre pedig ma is áll a régi rabbilakás, amelyen 1856-ban Marczali Henrik történetíró született. Miután a zsidó hitközség 1906-ban új templomot építtetett az Erzsébet (mai Petőfi) utcában ezt a régi templomot eladták.

A marcali polgári leány iskolai egyesület vásárolta meg és átalakítva iskolaként működött mindaddig, amíg 1928-ban meg nem nyitotta kapuit az új polgári iskola, a mai Noszlopy.
A Kátyó-parti épületet pedig az országos Hangya szövetkezet vásárolta meg és építette fel a helyén a ma is álló üzletet. A széles árukínálattal rendelkező, jellemzően háztartási és gazdasági eszközöket áruló bolt vezetője Komáromi Lajos volt, aki a Kaposvári utca sarkán, a nyugati oldalán álló házban lakott.

 

hangya2

Ez a kép 1942 decemberében készült. A Marcali Hangya Szövetkezet karácsonyi ajándékot adott a fronton harcolók gyerekeinek illetve a hadiárváknak.  ( Lángi Béla)

 

Az 1940-es évek közepén, miután a Hangya szövetkezetet államosították, a marcali földművesszövetkezet egyik üzleteként működött tovább. A ma is látható berendezés, polcrendszer is ezt az állapotot őrzi.
(Huszár Mihály)

 

vas

A Marcali Földmívesszövetkezet üzleteinek dolgozói 1949 körül. Többen már 1945 előtt is a Hangya Szövetkezet boltjában dolgoztak. A Marcali Földmívesszövetkezet üzleteinek dolgozói 1949 körül. Többen már 1945 előtt is a Hangya Szövetkezet boltjában dolgoztak. (Balról az első Komáromi Lajos régi-új üzletvezető, ötödik Szabó Andrásné Medgyesi Ilona régi-új eladó. A Marcali Múzeum gyűjteményéből)


Nyomtatás