Épültünk, szépültünk a nyáron

Épültünk, szépültünk a nyáron

Ezen a nyáron a gondtalan pihenést, a semmitől sem zavart felhőtlen kikapcsolódást beárnyékolta a száguldó infláció mértékének követhetetlensége és az energiaárak váratlan elszabadulása. Az állam által a saját adóforintjainkból támogatott fogyasztás mennyiségét igencsak szűkösre szabták, efelett viszont az áram ára a duplájára, a gázé pedig a hétszeresére nőtt. Az élelmiszerárak emelkedésének mértékét az emberek a hivatalos adatokkal szemben inkább a saját tapasztalataik alapján állapítják meg ... Nemcsak a családok tekintenek szorongással az elkövetkező időszak elé, hanem a helyi önkormányzatok is.

 

 

Nincs nap, hogy ne olvasnánk súlyos megszorításokról, könyvtárak, színházak, fürdők vagy kultúrházak szolgáltatásainak drasztikus szűkítéséről, esetleg megszüntetéséről.
Vajon mi a helyzet Marcaliban?

Ha nem is rózsás a helyzetünk, egyelőre még kordában tartható, bár nem kéne elfelejteni, hogy százmilliós nagyságrendű veszteségekről beszélünk így is! Hogy mitől elviselhetőbbek kissé a mi körülményeink?

Egyrészt azért, mert Marcali vonzó befektetési területnek bizonyult az elmúlt évtizedekben a kisebb vállalkozások és a nagyobb cégek számára egyaránt, így az általuk fizetett adó nagyobb bevételhez juttatja a várost a hasonló nagyságú településekhez képest.
Másrészt nálunk évek óta az energiatakarékosságra koncentráltan folytak a felújítások, a város olyan pályázatokon igyekezett pénzt szerezni, amelyek ezeket tették lehetővé. Napelemek kerültek a bölcsőde, a korzó, a városi konyha épületére például, vagy hőszigetelést kapott több óvoda, szociális és kulturális intézmény, még a városháza is.

 

IMG 3867

 

Lehetne folytatni a felsorolást - szinte nincs is olyan, a város használatában álló épület, ahol ne történt volna olyan átalakítás, aminek a haszna most ugyancsak jól jön.
Ha nem is teljesült minden kívánságunk, azért valamennyit szépülhetett is a környezetünk.
Jó hírek vannak végre a gyótai kultúrház felújításáról, bár az állami „hivatalnak packázásai” miatt a hosszú huzavona alatti drágulás nagy problémát jelent.

 

kereszt


Horvátkúton mindig történik valami, így volt ez az idén is - folytatták a munkálatokat a vízelvezetés jobbítására, és még az elhagyott - és elhanyagolt - keresztek begyűjtésére és szépítésére is maradt energia.
Boronkán új útburkolat készült, az utak, járdák felújítása egyébként több utcában is folytatódott az idén nyáron.
A leglátványosabb változás a Kossuth utcában látható, tegyük hozzá: ideje volt

 

utca


...Gombán a Karikás utca lakói, másutt a Bartók, a Gorkij, a Berzsenyi vagy a Vörösmarty utca háztulajdonosai közlekedhetnek normálisabb járdákon.
Lehetne még folytatni a felsorolást , de koncentráljunk inkább arra, ami még vissza van! Maradt még bőven jogos igény, és így teendő is.

 

járda

 

Befejeződtek a munkálatok a bölcsődében, helyükre kerültek a kültéri játékok, és a környezetük is megszépült.

 

bölcsi

 

Folyamatosan dolgoztak a Berzsenyi - parkban, ami nagy változáson megy át, és reméljük, vigyázni is képesek leszünk rá, ahogy az új főutcánkra is tudtunk!

 

park


Hát valahogy így. Ha néha lassan is, de a nehéz körülmények között is mindig történik valami azért.


Nyomtatás