Hogy is volt? – Vapetlics Andrásné (Horváth Gyöngyi), Vapetlics Zsolt, Vapetlics Kornél

Hogy is volt? – Vapetlics Andrásné (Horváth Gyöngyi), Vapetlics Zsolt, Vapetlics Kornél

Sorozatunkban a városban évtizedek óta sikeresen működő családi vállalkozásokat szeretnénk bemutatni. Nem csak az üzleti tevékenységüket, hanem a mögöttük rejlő embereket is. Vapetlics Andrásné 50 éve dolgozik fodrászként a városban, sőt fia és unokája is ezt a szép szakmát választotta.


-Volt fodrász a családban?
-Vapetlics Andrásné: nem volt. Édesanyám 18 éves kora óta a Tanácsnál dolgozott, gyámügyes főelőadóként. Édesapám villanyszerelő, részlegvezető volt az építőipari KTSZ-nél. Mondhatni, én kezdtem el a családban a szakmát. Egyszer gyerekként elvitt anyukám levágatni a hajam Hosszú Évihez, akkor tetszett meg ez a munka. Rögvest megszületett bennem az elhatározás, én is ezt szeretném csinálni felnőttként.

 

f8 web


-Nem is jelentkezett máshová továbbtanulni?
- Mivel a gyerekeket is nagyon szeretem, az óvónőképzőt jelöltem még be. Fel is vettek mindkét helyre. Elsőként a fodrász volt megjelölve, ezért itt kezdtem meg a tanulmányaimat. 14 éves korom óta, immáron 50 éve vagyok itt ebben az üzletben, a Rákóczi utcában. Az iskolában szerettem az irodalmat, de a kedvenc a kémia volt, kellett is a szakmához. Meg a fizikát is kedveltem.

-Ki volt az oktatója?
-Először Gáspár Ancsa. Miután ő elment szülni, Hosszú Évi vett át. Nagyon sokat tanultam tőlük, szerettem őket.

-Kik dolgoztak még az üzletben?
-1990-ig a Kaposvári Szolgáltatóipari Szövetkezethez tartoztunk, Kaposváron volt a központ. Része volt a fényképészet, sőt még cipészet is. Kikkel dolgoztam együtt? Hosszú a névsor: Lengyel Gizi, Hosszúné Éva, Gáspárné Anna, Lengl Ila, Nagyfi Ági, Pimpauer Ibolya, Ámmer Marika, Mándliné Ili, Tóth Kati néni, Szitáné Ibolya, Ott Márta, Fazekas Rózsika, Őszné Panni, Deák Margitka, Kapillerné Éva, Gulyásné Ági, Tomity Erzsi, Bárdos Tibi bácsi, Bárdos Manci néni, Mezőfi Gizi néni, Puska Bözsi néni, Paróczai Ibolya, Fischli Hajni, Mercz Magdi, Vonyarekné Bözsike, Stábné Kati, Szenczné Ica, Virág Panni néni, Háli Gyuri, Tomisáné Ági, Imre Szilvia. Nagyon jó volt a közösség. Két műszakba jártunk dolgozni. Minden második szombat is munkával telt. Volt külön pénztárosunk is, Fazekas Rózsika és Ősz Panni, s külön hajmosó is Vonyarekné Bözsike személyében.

 

fodrasz2 web

 

-Milyen gyakran jöttek akkoriban hajat csináltatni, és mi volt a divat?
-Heti rendszerességgel jöttek, főként a hölgyek, otthon nem mostak hajat. Nagy divat volt a berakás, a kontyfésülés. Ma már csak esküvőkre, nagy alkalmakra készítünk ilyen frizurát. Tupíroztuk a frizurát, a mai sima, beszárított haj nem volt trend. Rengeteg dauert csináltam akkoriban, ma már kevesebbet, főleg az idősebbeknek. Állandóan jöttek a férfiak is, hisz otthon még nem vágtak géppel hajat. Én nem dolgoztam „rajtuk”, erre volt külön kolléga.

 

f3

 

-Mikor lett vállalkozó?
-A rendszerváltás után megszűnt a szövetkezet, onnét kezdve vállalkozó lettem. Egyedül Ott Márti kozmetikus, Zsolti fiam, Mándliné, Fisli Hajni maradtak itt. Később ők is külön mentek, a fiammal maradtunk.

 

f4 web

 

-Nehéz volt elindítani a vállalkozást?
-Nem. A vendégkör megvolt, ők folyamatosan jöttek. Meg érkeztek újak is. Jelenleg koromnál fogva nagyon sok idős vendégem van, még 90 éves is. Nagyon szeretem őket, hisz el lehet velük beszélgetni a régi időkről. Van olyan vendégem, aki tanuló időszakomban modellem volt, s a mai napig hozzám jár. De természetesen a középkorosztályból is vannak, sőt még ovis is.
Jártam bemutatókra, tanfolyamokra is, képeztem magam. Volt három tanulóm (egyik Zsolti volt), emiatt is kellett haladnom a szakmában. Szaklapokat olvastam, s a mai napig figyelem az interneten a divat változását, az új eljárásokat

 

f12 web

 

-Mennyire vagyunk igényesek a hajviseletünkben?
-Az idősebbeknek az a fontos, hogy legyen tiszta, szépen legyen levágva. Persze, vannak, akik bevállalják a modern frizurát is. Jól is áll nekik, hisz fiatalít egy jó fazon. A fiatalabbakat inkább Zsolti csinálja. Náluk nagy divat most, hogy felül sötétebb tónusú a haj, a vége felé pedig világosodik. A melír pedig örök.

-Van-e hobbija?
- Olvasni szeretek, rejtvényt fejtek. Kirándulok a természetbe. A televízióban is kimondottan az ilyen műsorokat nézem. De nyugodtan mondhatom, hogy az üzletben élek immár 50 éve.

-Nyugdíjba megy jövőre?
-Ha az egészségem engedi, szeretnék maradni. Engem ez a szakma, az emberekkel való kapcsolat éltet. Nem tudom magam otthon magányban elképzelni. Ameddig a sors lehetővé teszi, szeretnék bejönni dolgozni, még ha csak pár vendéget csinálok meg, akkor is közösségben vagyok. Maga a szakma szeretete éltet. Kicsit pszichológusnak is kell itt lenni. Rengeteg információ van a tarsolyomban, amit eddig megosztottak velem. Természetesen ezeket magamban őrzöm. Nagyon jó a kapcsolatom az emberekkel. Ha bejön egy vendég, tudni kell, ki kell puhatolni, szeretne-e egyáltalán beszélgetni. Nekem mindig alkalmazkodni kell hozzájuk.

-Zsolt nem gondolkodott más szakmában a pályaválasztáskor?
-Vapetlics Zsolt: gyerekként sokat voltam az üzletben, megtetszett, meg egészségügyi probléma is ebbe az irányba hozott. Én is 14 éves koromtól itt vagyok, anyu tanulója voltam, majd a férfi fodrászatban Gulyás Ági néni oktatott. Először férfi fodrászként dolgoztam, ez 18 évig tartott, 10 éve a női frizurákat is csinálom. Szakmai képzésekre, tanfolyamokra a mai napig járok Budapestre a L’ORÉAL-hoz, akivel szerződést is kötöttem. 2017-ben szereztem mestervizsgát. Kornél fiam nálam tanuló, ő is ezt az utat járja.

 

f5 web

 

-Kornél, ön az unoka, s szintén fodrász.
-Én is itt nőttem fel a fodrászatban. Ezt láttam, meg se fordult a fejemben, hogy más irányba tanuljak tovább. Elragadott a „hajszobrászat”. Apa a példaképem. Az Asbóth Sándor Szakgimnázium ötödéves tanulója vagyok. Folyamatosan szeretnék haladni a divattal, az új megoldásokkal, hisz a fiatalok megkívánják mindezt. Ifjúsági versenyen is részt vettem már. Hiszen ha ezt választottam, ebben legyek a legjobb. Ha végzek, van itt helyem, én is itt fogok dolgozni.

-Feltűnt a mama modern, fiatalos frizurája, ami rendkívül jól áll neki.
-Gyöngyi: haladok a korral én is. Az unokám festette, vágta. Teljesen megbízom benne, rajtam gyakorol. Tudom azt, hogy nehéz modellt találni. Nagy felelősség kiválasztani azt a személyt, aki ráér, amikor kell, a hajából lehessen frizurát csinálni, engedje a többszöri átfestést.

-Megérezték a járványt a forgalmon?
-Addig voltunk csak zárva, amíg azt a kormányrendelet előírta. Utána betartva a szabályokat, dolgoztunk. Az idősebbek óvatosabbak voltak, jobban féltek. Ez most s így van egyébként. Ők inkább délelőtt jönnek hozzám. Zsoltinál folyamatos a forgalom.

A beszélgetés végén megtudtam azt is, hogy Zsolt felesége, Vapetlicsné Gáspár Emese is már együtt dolgozik a családdal. Ő pedikűr és manikűrös. Előtte ügyvédi irodában dolgozott. Együtt a család.


Nyomtatás