Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Augusztus 20. Marcaliban

Az államalapítás, a keresztény Magyarország születésének ünnepén a legnagyobb figyelem hagyományosan a fővárosi körmenetre, és az azt megelőzően, a Bazilika előtti téren tartott szentmisére irányul.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azt tartotta fontosnak kiemelni a szépszámú hallgatóság - köztük a közjogi méltóságok, az ország vezetői - előtt, hogy
„A mai szentmisében könyörgünk azokért, akik a járvány következtében hunytak el, vagy viselik a betegség súlyos hatásait. Imádkozunk a gyászolókért, azokért, akiknek ez az időszak különös nehézséget és terhet jelentett. De könyörgünk azokért is, akik helytállásukkal mindannyiunk túlélését segítették, az egészségügyi dolgozókért, azokért, akik a mindennapi élet feltételeit biztosították. Azokért, akiknek hűséges helytállását alig vesszük észre, de akiken most leginkább múlott, hogy nem roppantunk össze a nehéz körülmények súlya alatt.”

 

unnep 1 14


Marcali idén is, mint minden évben, a Plébániatemplomban, szentmise keretében tartotta meg a hivatalos megemlékezést. Iván atya betegsége miatt - akinek ezúton kívánunk mielőbbi felépülést - Galambos Ferenc mesztegnyői plébános szentelte meg az új kenyeret, amit aztán dr. Sütő László polgármester szegett meg, és kínálta vele a város jelenlévő polgárait.

 

unnep 2 21


Az ünnephez kapcsolódóan Szent István szerepéről és jelentőségéről tartott előadást városunkban Papp Lajos sebészprofesszor, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében.
Beszédében nemcsak felidézte a honfoglalás és a kalandozások korát, hanem saját gondolatait is megosztotta a hallgatósággal.

 

21


Kifejtette nézeteit a történelemtudomány tévhiteiről, például arról, hogy a magyarok pogányok lettek volna, holott azok krisztushívők voltak.
A professzor úr nemcsak a történelem iránt érdeklődik, hanem színészként is helytáll: ő játszotta Attila királyt az Álom hava című filmben.

 

12


Az Ipartestület udvarán is tartottak megemlékezést, ahol az ünnepi szónok Móring József Attila volt. Körzetünk országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy Szent István örökségét mennyire veszélyeztetik a migrációs folyamatok. Itt is volt kenyérszentelés, sőt, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk / MASZÉP / Hagyományőrző Egyesülete ez alkalomból a magyar koronát formázó kenyeret is sütött. Az egyesületet a Miniszterelnökség 15 millió forint támogatásban részesítette, amit a nemzetpolitikai stratégiához kapcsolódó célok megvalósításának elősegítésére létrehozott Bethlen Gábor Alap ítélt meg a helyi szépasszonyoknak.

 

iparos07

 

iparos09


Nyomtatás