"Vissza a jövőbe!"

"Vissza a jövőbe!"

Több fórumon - helyenként meglehetős indulattal - is szóvá tették a marcaliak, hogy a világon semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapunk a járvány városunkra vonatkozó adatairól: Mikor hány fertőzött van, lehet-e tudni aktuális gócokról, mi történik a kórházban, vannak-e áldozatok, mikor hány embert veszítettünk el.

 

A felháborodás jogos, már csak azért is, mert ezek az adatok nem a kíváncsiság kielégítésére szolgálnának, hanem a védekezést segíthetnék, ezek ismeretében lehetne tudni, mekkora a baj valójában: itt, nálunk, konkrétan Marcaliban.

Tájékoztatásért dr. Sütő László polgármesterhez fordultunk, és egyúttal megkértük, ugyan árulja már el, miért nem informálja a várost egy ilyen fontos ügyben. Meglepetésünkre kiderült, hogy a települések vezetői semmilyen, az aktuális állapotokra vonatkozó információhoz nem juthatnak hozzá, ők ugyanúgy csak informális úton, személyes ismeretségre hagyatkozva hallanak ezt-azt, akár bárki más. A kisebb falvak ezen a téren annyival vannak szerencsésebb helyzetben, hogy egyetlen orvos kezében futnak össze a szálak, és az emberek is szinte mindannyian ismerik egymást, könnyebb értesülni a dolgokról.

Polgármester úr egyébként fordult információért az illetékesekhez, de azt a választ kapta, majd 45 nap múlva érnek rá válaszolni, és akkor megtudhatja, hogy 45 nappal korábban mi volt az aktuális adat.

Íme a levélváltás:

 adatkeres 01


 

adatkeres 02

 

Ahogy látható, az adatkérés dátuma április 26., választ június 10-én remélhetünk. Ez nem tréfa: június 10-én megtudhatjuk, hogy mi volt a helyzet Marcaliban április 26-án.


 

Hát emberek, nem tudtuk meg. Alábecsültük a hivatalok találékonyságát, tévedtünk.

A válasz precízen, napra pontosan kiszámolva megérkezett.

Ez:

adatkeres 03

 

Tréfálkozunk, tréfálkozunk:
- válaszként egyetlen számot kellett volna leírni, de mivel agyon vannak terhelve, erre nem értek rá, ehelyett időtakarékossági okokból írtak inkább kettő darab levelet, jelezve, hogy az egyetlen szám leírásához újabb 45 napig kell erőt gyűjteniük.

- a járványkezelésből adódó emberpróbáló teendőikre való hivatkozást sikerült pont akkora időzíteniük, amikor az operatív törzs bejelentette, hogy véget ért a járvány harmadik hulláma

- a következő 45 nap július 25- én jár le, kíváncsian várjuk az újabb ötleteket a válasz megkerülésére, de akár az is előfordulhat, hogy tényleg meg fogjuk tudni július 25 - én, hány fertőzött volt Marcaliban április 26-án. Ez így visszamenőleg sokat fog segíteni a városnak az akkori védekezésben.

Értjük mi a tréfát, magunk is élünk vele, de most valahogy nincs kedvünk hozzá.
Ebben a járványban ugyanis meghalt 30 000 honfitársunk.
Harmincezer magyar ember.

 

 

A K - Monitor nevű szervezet hasonlóval próbálkozott: ők novemberben kezdték meg maratoni
levelezésüket a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és egyik kérdésükre már februárban, a másikra
pedig májusban választ is kaptak. Ebből az adatsorból megtudható, hogy

Marcaliban
február 14-ig 500 fertőzöttje
március 4-ig 21 halottja

volt a járványnak.
/ Figyelem! Az adatok az adott dátumig érvényesek, nem naprakészek !!! /

/ Forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu /


Nyomtatás