Szakszolgálatunk a pandémia alatt

Szakszolgálatunk a pandémia alatt

A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Marcali Tagintézménye a közoktatási intézményekhez hasonlóan 2021.március 8.-tól május 10.-ig online formában nyújtotta szolgáltatásait. Ezen szolgáltatási forma már nem volt új számunkra, hiszen az elmúlt évben már kipróbálhattuk, így szinte zökkenőmentesen ment az átállás. Szinte minden szakfeladatunkon / nevelési tanácsadás, korai fejlesztés, logopédia, gyógytestnevelés,/ ellátást nyújtottunk. A járási szakértői bizottsági feladatok a személyes vizsgálat hiánya miatt nem voltak kivitelezhetőek, de a felülvizsgálatok részben dokumentum elemzéssel zajlottak.

 

Intézményünk a Marcali járás 21 óvodájának,18 iskolájának nyújt segítséget, közel 2500 gyermekhez kellett eljuttatnunk szolgáltatásainkat. Fejlesztő anyagok eljuttatásának módjai nagyon változatosak voltak.

Kollégáink több községben tudtak az iskolához kapcsolódni KRÉTA rendszer segítségével, digitális úton: zárt facebook csoport, messenger, email, video link szerepelt a repertoárunkban. Természetesen, akik nem rendelkeztek online kapcsolattal számukra postai úton küldtük a feladatokat. Igyekeztünk, hogy ellátatlan gyermek ne maradjon.

Mégis az egyik legnagyobb nehézségünk a sok hátrányos helyzetű családoknál a digitális feltételek hiánya volt. Nehézségeink közé tartozott, hogy a gyermekek az iskolák által nagyon leterheltek voltak / főleg a középiskolások/, ezért több motivációra volt szükség. Problémaként merült fel, hogy a visszajelzések nem mindig érkeztek el a kollégákhoz, így az ellenőrzés, értékelés nem úgy tudott megvalósulni, mint kontakt formában.

Ebben a megváltozott munkarendben nagyon sok pozitívumot is megtapasztaltunk a nehézségek mellett. Mintaértékű együttműködés alakult ki a kollégák között szakszolgálaton belül, valamint az intézmények vezetőivel és a többségi pedagógusokkal. A kollégák legnagyobb értékének tartották a pandémia helyzetnek a szülőkkel való kapcsolatok működését. Mindenkinek célja közös volt, hogy a gyermek fejlesztése megvalósuljon és a betegséget elkerüljük!

Pozitívumai ellenére vártuk az „újra nyitás” lehetőségét, amely meg is történt és intézményünk május 10.-én tért vissza a normál feladatellátáshoz.  Az elmaradt vizsgálatokat folyamatosan végezzük, és az új igényeket is próbáljuk kielégíteni. Tapasztalatunk, hogy megnövekedett a pszichológusok iránti igény, ami egyértelműen pandémia következménye. A felnőttek is nehezen tudják kezelni a helyzetet, ami a gyermekeknél még inkább probléma. A testi egészség mellett fontos a lelki egészség! Ezt felismerve és figyelembe véve ennek fontosságát pl. a gimnáziumban az „újranyitás” napját pszichológusaink segítségével, ennek szentelték.

Ez úton is szeretném kérni a szülőket, hogy ha úgy érzik, hogy gyermeküknek szüksége van segítségre / bármely téren/ forduljanak hozzánk bizalommal!

Legyen a legfontosabb, hogy minél kiegyensúlyozottabb és boldogabb gyermekeket neveljünk, hiszen akkor lesznek elégedett, egészséges személyiségű felnőttek.

 

nevelesi ny

Intézményünkből a tanév végén ment nyugdíjba : Sonkoly Julianna –gyógypedagógus.

 

Dr. Gergőné Babina Jusztina

SMPSZ Marcali Tagintézmény

igazgató          


Nyomtatás