hírek a városból

Hírek a városból

Két fogorvosi körzetben is megváltozott a rendelési idő! Az új nyitvatartás a következő:

 

III.körzet  

hétfő     -

kedd     -

szerda :   11-18 óra

csütörtök  -

péntek : 13 - 18 óra

iskolafogászat : szerda 8 - 11 óra

Rendel : dr. Horváth Marcell

Helyettese : dr. Kovács Béla

Rendelő : Rákóczi u. 6 - 10.

Telefon : 70 / 565 5056 / rendelési időben /

 

IV. körzet

hétfő : 14 - 15.30

kedd : 8 - 15.30.

szerda  -

csütörtök : 8 - 18

péntek : 8 - 13

iskolafogászat : hétfő : 8 - 14

Rendel : dr. Siroki Péter

Helyettesek : dr. Horváth Marcell és dr.Kiss Annamária Alexandra

Rendelő : Rákóczi u. 6 -10 .

Telefon : 70 / 565 5056 / rendelési időben /


 

184611353 318361162985038 4723180114798692455 n

Remek ötlettel próbálták belopni magukat tanáraik szívébe a Szakképző Iskola végzős szakács tanulói: ebédre hívták őket, ahol a maguk készítette ételeket szolgálták fel. Ezzel az igazán kedves gesztussal köszönték meg nekik értük végzett munkájukat, egyúttal bebizonyítva, hogy fáradozásuk nem volt hiábavaló. Érezhették ezt a tanárok is, mert vonakodás nélkül merték elfogyasztani a finom, és jó ízléssel tálalt menüt. A diákok azóta valamennyien eredményes szakmunkás-vizsgát tettek, amihez szívből gratulálunk!


 

DSC 5182

A város mintegy hatszáz és a külső városrészek kétszáz ismert áldozatára emlékeztek a megjelentek a két világháborús emlékműnél, a Hősök Napján rendezett városi ünnepségen. Vidák Tünde múzeumigazgató ünnepi beszédében a Marcalira vonatkozó kutatások ismertetésével tette személyessé, átélhetővé a veszteségeket és a pusztítás szörnyűségeit.


 

mini DSCN8564

Budavár visszafoglalásának emlékére nyilvánították május 21-ét a Magyar Honvédelem Napjává. Marcaliban kitartóan őrzik és ápolják  az egykori katonaváros emlékét az itt élő nyugdíjas katonák és családtagjaik, akik ezen a napon rövid ünnepség keretében koszorúzták meg a helyőrség tiszteletére állított kopjafát az Európa parkban.


 

cats0523

Májusi eső aranyat ér - tartja az ismert mondás. Nos, az idén a kívánatosnál is jobban gazdagodtunk, főleg, hogy nemegyszer hideg, viharos széllel érkezett az égi áldás, szinte özönvízszerűen. Okozott ugyan károkat a viha , de a súlyosabb pusztítást szerencsére megúszta a város.


 

DSC08269

Az óvodákban és a bölcsődében is rendezett szabadtéri koncertet a Zeneiskola. Bemutatták azokat a hangszereket, amiket a hozzájuk jelentkező gyerekek választhatnak, és közös éneklésre invitálták az apróságokat. Szemmel láthatóan a zenetanárok mindent megtesznek a muzsika népszerűsítéséért, és a visszajelzések szerint a kicsik is határozottan élvezték a különleges programot.


 

1968 kisdobos avatás 

Május utolsó vasárnapja valamikor tömegeket megmozgató jeles ünnep volt városunkban , egyházi és világi programok keresztezték egymást . Az újdonsült ünnep , a nemzetközi gyermeknap alkalmat teremtett rá , hogy ekkor rendezzék meg a kisdobos - és úttörőavatást ,talán nem egészen véletlenül - ezzel is konkurenciát teremtve az egyház veretes ünnepének , a marcali Orbán- napi búcsúnak .

 A fiatalabb korosztályok ebből kimaradtak már , de az idősebbek nyilván élesen emlékeznek az avatási ceremóniára , amire lelkesen készültek a kispajtások és a síppal ,  kék vagy vörös nyakkendővel , mindenféle zsinórokkal felszerelt tanárnénik és bácsik :ők voltak a csapatvezetők . A gyerekek ünnepélyesen megfogadták , hogy minden körülmények között betartják a kisdobosok hat illetve az úttörők tizenkét pontját , ami fölött avatószüleik fognak gondosan őrködni . Lementek a szavalatok és az ünnepi beszédek , a nebulók pedig üstöllést rohantak a templom előtti térre , hogy a búcsúi kirakodóvásárban minél hamarabb elverhessék az avatási ajándékul kapott forintokat . Akkoriban ritkán adódó csodák várták ott őket - vattacukor és körhinta ,műanyag puska és autó ,a színvonal későbbi emelkedésével már kacsingatós pénztárca és kerti törpe is ...
Az egykori kisdobosok és úttörők többsége ma is jó szívvel emlékszik vissza a nyári táborokra , őrsi játékokra , kirándulásokra . És hogy a " mozgalomnak " ideológiai célja és háttere is volt , azzal bizony minden felsőbb szándék ellenére a pajtások nem foglalkoztak . 
 
Nincs már kisdobos - és úttörőavatás , nem számít nagy eseménynek semmilyen kirakodóvásár , de ami súlyos századokon átívelő örök érték, az megmaradt : a szőlők és vincellérek védőszentjének , Szent Orbánnak a tiszteletére ma is ugyanúgy összegyűlnek a hívek a szőlőhegyi kápolnában istentiszteletre , mint régen  . Tavaly a járvány miatt ennek is el kellett maradnia , az idén már meg lehetett tartani , de a misét követő fogadást még nem . Talán jövőre !

 
polgarmester

A gyógyszálló elmúlt egy éve

Pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban számoltunk be róla, hogy dr. Sütő László, városunk polgármestere bejelentette:  Sikerült vevőt találni a gyógyszálló épületére, és két olyan, Magyarországon bejegyzett cég lett az új tulajdonos, akik folytatni kívánják a megkezdett munkálatokat. Már tavaly júniusban aláírták az adásvételi szerződést, ezt követően rögtön nekiláttak a soron következő teendőknek.

Az elmúlt egy évben megvásárolták a tervezői jogokat, februárban megtörtént az úgynevezett bejárás, felmérték az épület kínálta megoldásokat a szükséges átalakításokhoz. Elkészültek az új dokumentációk, ezeket már be is nyújtották engedélyezésre, majd sikeres pályázatuk eredményeképpen hatszáz millió forint támogatást is nyertek.

Reméljük, hogy a következő év is olyan mozgalmasan telik, mint az előző -   ez a város lakói számára sokkal látványosabb lesz majd, mint a szemmel nem látható, a háttérben zajló rengeteg egyéb feladat elvégzése!


 

 health man

Új üzem épül a városban

Az egészségügyben, főleg a különféle műtétekhez használatos eszközök gyártására és csomagolására alkalmas üzemcsarnok építéséhez keresett megfelelő területet az a cég, amelyik végül Marcalit találta erre a legalkalmasabbnak. A város keleti határában alakuló ipari parkban megvásároltak egy egyhektáros  részt, ahol egy közel  kétezer négyzetméteres gyárat kezdenek el hamarosan építeni.

A gyártáshoz steril körülmények és korszerű, automatizált gépek szükségesek, ehhez a technológiához pedig megfelelő szakmai tudással rendelkező  munkaerőre van szükségük, az induláskor mintegy harminc - negyven főre.

A közel fél esztendeig tartó tárgyalások alatt Marcali várost Bereck Balázs alpolgármester képviselte, aki a helyszín alakításában igyekezett a cég igényeihez alkalmazkodni - ahogy a végeredmény mutatja, sikeresen.

 
 

Nyomtatás