Megnyitottunk

Megnyitottunk

A kormány döntésének megfelelően április 24-én kinyitottak az éttermek - cukrászdák teraszai. A kellemes tavaszi időben sok marcali kereste fel a kedvelt máriai, fenyvesi lángosozókat, pizzázókat, de idehaza is felkészülten várták a látogatókat a helyi vendéglátóegységek- ezek tulajdonosait, üzemeltetőit külön is kérdeztük tapasztalataikról.

 

Random Bisztro:
Az elmúlt időszakban nem lehetett helyben fogyasztani. A vállalkozás úgy tudott működni, hogy néhány céghez ebéd kiszállítást vállaltunk, illetve a lakosságnak elvitelre volt lehetősége. Jól működött ez a rendszer. Csak annyit vállaltunk ilyen formában, amit a későbbiekben is tovább tudunk majd működtetni. Senkit nem kellett elbocsátani, s mivel működött a konyha, még egy szakácsot vettünk fel. Jönnek az emberek a megnyitott teraszra, de még az időjárás nem igazán kellemes. Mivel az utcafronton folynak a munkálatok, ezért hátul, az udvari részben alakítottunk ki egy kisebb területet. Örülnek neki a vendégek, mivel csendes, nyugodt környezetben van. Ha igény lesz rá, megtartjuk ezt a helyet, s még szépítjük is egy kicsit. Úgy mondanám, a fiatalok hamarabb ránk találtak újra. A belső helyiségekbe beülhetnek az oltottak, reméljük, ebből nem lesz majd káosz. Fogjuk ellenőrizni az igazolványokat, de ennek a nyitási lehetőségnek is örülni kell, hisz több mint a semmi. Ez új dolog, új feladat. Működni fog, hisz a vendégek türelmesek, rugalmasak, megértőek. Lehet, hogy eleinte kicsit lassabban megy minden, de én optimista vagyok.
(Szántai Nikoletta)

 


marcello

 

Marcello Pizzéria:
Már több mint 12 éve foglalkozunk kiszállítással, a tágabb környéken ismernek bennünket, sokak telefonkönyvében benne van a számunk. Így mi könnyebben átvészeltük ezt az időszakot. Sőt, nálunk nem volt se leépítés, se bércsökkentés. Helyette fizetésemelés történt, s plusz alkalmazottakat is vettünk fel. Ők azóta is nálunk dolgoznak. Az első nyitási napon megtelt a terasz, pedig 150 fő fér be. Egészen zárásig így ment egész nap. Látványosan érzékeltük, vágytak már az emberek arra, hogy kimozdulhassanak otthonról. Várjuk a jó időt, hogy mindez így is maradjon. Tágas a belső terünk is, a megfelelő távolságot meg tudjuk tartani, s a szabályoknak eleget fogunk tenni. Ebben az időszakban komoly konyhabővítést csináltunk, s mivel az étterem zárva volt, tudtunk rajta dolgozni napközben is. Tervezzük a programjaink folytatását is. Gyereknapon lesz pónilovaglás, ingyen légvárazás, az élőzenés estjeink is menni fognak, mihelyt már nem kell este fél tízkor hazamenni a vendégeknek.
( Egyed Márton)

 


6990 1804068203374039

 

Mester Étterem:
Az éttermek bezárását megnövekedett kiszállítással tudtuk kompenzálni. Több autót vásároltunk, a létszámot átcsoportosítottuk erre a tevékenységre, így senkit nem kellett elküldenünk. Volt igény erre a szolgáltatásra, még jobban felkaroltuk ezt a tevékenységünket azért, hogy túléljük a pandémiás időszakot. A nyitással az a tapasztalatunk, hogy még óvatosak az emberek. Volt megnövekedett forgalom, de még az időjárás sem az az igazi kiülésre csábító. A belső részben minden olyan szabályt, amit előírnak, be fogunk tartani. Megpróbálunk majd egy-két asztalt kivenni, hogy a megfelelő távolságot is tartani tudjuk. Folyamatosan felújítottunk az elmúlt időszakban, átalakítottuk a konyhát, a házat is szépítjük kívülről. Most már a teraszra koncentrálunk, bővített fedett rész lesz itt. Nagy meglepetés lesz egyébként, látványos dolgot tervezünk, hiszen ehhez a városközponthoz méltó teraszt szeretnénk létrehozni. Túléltünk, bővítettünk, ez a lényeg!
(Ható András)

 


mezesmacko

 

Mézes Mackó:
Meg tudtuk tartani a dolgozóinkat, a létszámunk változatlan maradt. Egyébként bajba lennénk a nyitással, ha elbocsátottunk volna embereket. Számunkra fontos a régi dolgozó. Most, hogy megnyitottuk a teraszt, kezd élénkülni a forgalom, de ez még korántsem olyan mértékű, mint az elmúlt években. A benti részt is még csak néhányan veszik igénybe. Úgy tudtunk talpon maradni, hogy a kiszállításra koncentráltunk, bővítettük a kínálatunkat. Ezzel továbbra is fogunk foglalkozni. Nehézséget az okozott ebben az időszakban, hogy a munkatársak közül is néhányan megbetegedtek. Az aktuális feladatokat elvégeztük azalatt, amíg zárva voltunk. Reméljük, megtarthatjuk majd a rendezvényeket, lakodalmakat is a nyáron. Igény lenne rá. (Pécsi Ibolya)

 


BLS 4695

 

Helvécia Étterem:
Nekünk talán könnyebb volt túlélni, mivel mi jobbára eddig is az ételek kiszállításával foglalkoztunk. Ez csak növekedett az elmúlt időszakban. Minden dolgozót megtartottunk nyolcórás foglalkoztatásban, sőt, még vettem is fel egy munkatársat. Nekünk terasz részünk nincs. A belső terünkben még kevés vendég van, még félnek az emberek. Fejlesztettünk annyiban, hogy hátulra hűtőkamrát építettem, s itt tetőt is tervezek erre a részre. Elvégeztük a tisztasági felújításokat, fertőtlenítéseket is.
(Fekete Lajos)

 


kep01 resize

 

Kék Hold Szálloda és Kávézó, Forgách Pince:
Az elmúlt tizennégy hónapból csak négyet lehettünk normálisan nyitva. Ez rendkívül nehéz helyzet volt. Érzékelhető támogatást nem kaptunk. De nézzünk előre.
A rengeteg szabadidőt arra használtuk fel, hogy kitaláljuk, milyen irányban menjünk tovább. Ennek tükrében egy fejlesztést, új irányvonalat próbáltunk az egyik egységünknél kitalálni, a Forgách Pincénél. Gyakorlatilag teljes átalakítás történik ott, kívül is megújul, s tervezve a 2024-es gyógyszálló nyitására is, szélesítjük a kínálatunkat. Eddig főként rendezvény helyszín voltunk, lakodalmakat, szilveszteri bálokat, vacsorákat bonyolítottunk. Állandó konyhát tervezünk, főleg a helyi és környékbeli termelők alapanyagaiból fogunk dolgozni. Inkább szűkebb étlap kínálattal, de elmozdulva a szokásos pörkölt nokedlivel menüsortól. Szeretnénk egy bizonyos életérzést is adni, ezért gyönyörűen megcsináljuk a kinti teraszt is. Ott lehet majd borozgatni, akár egy nyugágyban eldőlve. Lesz borbolt is. Hamarosan saját nedünk is lesz, addig pedig a környékbeli gazdák termékeit árusítjuk majd. Borkóstolók szervezését is tervezzük. Mellette a helyi sajtok, kolbászok kínálásával színesítjük az élményt. Júniusban elindul az a la carte étkezés.
A rendezvényeink sorsa pedig a törvényi szabályozásoktól függ majd. Még tervezni ezt nehéz. Az építéssel, szépítéssel májusban el fogunk készülni.

A szállodában a terasz megnyitott, nagyon kevesen jönnek egyelőre. Hogy ki veheti igénybe a szállodai szolgáltatást, azzal kapcsolatosan nehéz az éppen aktuális szabályokat nyomon követni.
Nekünk sajnos kellett alkalmazottakat elbocsátanunk. Tulajdonképpen a működésünket a családdal oldottuk meg. Most vesszük vissza a dolgozóinkat. Mi kiszállítást nem csináltunk az elmúlt időszakban. Bízunk a nyárban és az újításainkban, az új arculatban, s reméljük, lesz őszi és téli szezonunk is.
(Horváth László)

 

MG 6591 resize


Nyomtatás