Magyarország jobban teljesít

Magyarország jobban teljesít

Váratlan izgalom bolygatta meg jó néhány marcali polgár eseménytelennek ígérkező csütörtök délutánját - estéjét március 4-én. Egyre-másra érkeztek ugyanis az sms-ek a város legkülönbözőbb pontjaira, nagyon jó hírt hozva: a címzettek sorra kerültek az oltási rendben, és két nap múlva , szombaton meg fogják kapni a korosztályuknak, esetleges betegségüknek megfelelő vakcinát, ami ez esetben az AstraZeneca. Ez az az oltóanyag, amit a háziorvos ad be, a háziorvosi rendelőben.


H. B. többször is nekifutott a rövidke szövegnek, mert elsőre nem akart hinni a szemének, pedig de: jól olvasta ő azt, oda tényleg az vagyon írva, hogy a helyszín Ajka, utca, házszám stb.
A közösségi média pillanatok alatt felélénkült, és hamar kiderült, nemcsak ő bámulja elkerekedett szemmel, értetlenül a telefonját, a városban oltásra várók egymás után kapják az értesítéseket, hogy hol kell megjelenniük - csak mutatóba néhány:

 

F.L. - Veszprém
H.B. - Ajka
L.Zs - Nagykanizsa
N.Cs - Siófok
Sz.T. - Veszprém
V.K. - Siófok
V.I. - Székesfehérvár,
de versenyben volt még Nagyatád és Dunaújváros is.

Másnapra aztán kiderült a sajtóból, hogy nemcsak Marcali járt így, hanem az egész országban teljes a káosz, olyannyira, hogy központilag lefújták az egész akciót.
Ám az első ijedt meghunyászkodás után igen hamar kinyílott a csipája a felelősöknek: illetékes elvtárs szerint a népek voltak a hibásak, miszerint ha a regisztrációjukat követően váltottak háziorvost, de azt nem rögzítették a rendszerben, akkor ne csodálkozzanak, ha így jártak. -Hogyan?! Mondjuk H. B., aki Marcaliban született, azóta is itt él, merő extravaganciából eddig Ajkára járt volna orvoshoz?! Így mulat egy marcali úr? Netán olyan lassan érő típus, hogy csak így 60 körül járva jött volna rá, hogy közelebb is van doki? Vagy fordítva? Keresztbe? És a többiek? Ennyi görbe észjárású alak volna fatornyos kis falunkban? Az egész országban?

Megkérdeztünk embereket, ők mit gondolnak erről, de válaszaik közlésétől ezúttal eltekintenénk - amúgy is egy irányba mutat valamennyi:
Többnyire pajzán, vérfertőző elfoglaltságot kínálva a felelősöknek, miközben azok felmenőinek az utódnemzésben közreműködő szerveit is sűrűn emlegették ...
De legyünk kiegyensúlyozottak, ne keressünk a kákán is csomót, különben is tévedni emberi dolog. Az illetékesek verejtékes munkával / és valószínűleg nem minimálbérért / gyorsan kijavították a hibát, és egy hét múlva a pórul járt marcaliak is megkaphatták az elmaradt oltást, na nem, nem a saját rendelőjükben: ezúttal Keszthelyen ... Igaz, csak a távolságot sikerült elsőre nagyjából megfelezni, az oltási listákat kezelő háziorvosok értesítésére már nem mindig terjedt ki a figyelem. / Jól van, nem mindenkinek volt ötöse földrajzból, talán úgy emlékeztek, mintha Keszthely Marcali egyik városrésze lenne ... /

Egy kisebb településnek nemcsak hátrányai, hanem előnyei is vannak. Polgárai jobban ismerik egymást, meg tudják osztani gondjaikat, tapasztalataikat. Ki tudja miért, miért se, ez után az eset után egy icipicit megingott a bizalom, és az emberek elkezdték tájékoztatni egymást oltás-ügyben, beszámoltak saját kálváriájukról vagy éppen szerencséjükről, idegesen ostromolni az egészben teljesen vétlen, agyonterhelt orvosaikat. H. A. a saját doktorától tudta meg, hogy 75 évesen, krónikus betegként azért nem szerepel az oltási listán, mert nem is regisztrált.
De, regisztrált, rögtön az elején. Szerencsére akadt a családban informatikában otthonosan mozgó profi, aki kitartó küzdelem után ki tudta deríteni, van érvényes regisztrációja, amit el is ismernek.
Újonnan szerzett tudásuk birtokában diadalittasan keresték fel orvosukat, ahol megoldás helyett újabb pofon várt rájuk: megtudták, hogy a legilletékesebb, az orvos nem nyúlhat bele a rendszerbe.
Összegezve tehát: Emberünk regisztrált, de ez valahogy elveszett a rendelőbe vezető égi úton, de a központban megvan, de mégsem lehet figyelembe venni, de megismételni se lehet.
Sz. Gy. is bekapcsolódott a disputába, aki csodálkozva olvasta a facebookon a híreket - eddig ő azt hitte, minden flottul megy, hiszen normál állapotú ötvenesként ő már mindkét oltását megkapta. Cs. I. is elégedett a helyzettel, ugyan csak két hete regisztrált, de máris behívták. Igaz, a feleségét nem...

 

cecília2


A Somogyi Hírlap március 11-i számából sajátos arányokról értesülhettünk: Balatonkeresztúron már a regisztráltak 75 %-át beoltották, míg a nyilatkozó kaposvári orvos 1400 fős körzetében valamivel több, mint 110 fő kapott vakcinát.
Ennyi zűrzavar láttán H. Gy. is úgy gondolta, ideje volna utánajárni, mi a helyzet vele. Eddig nyugton volt, ő az első felhívásra jelentkezett, és teljes bizalommal várt a sorára. De most gyanút fogott, és bizonyságot akart szerezni. Napokon át kitartóan ostromolta az aperitif törzs által megadott elérhetőségeket, míg egyszer csak felszállt a füst, és választ kapott, mindjárt többet is:


Adatvédelem NEAK <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
március 11., Cs 9:26
címzett: én

Tisztelt Asszonyom! A 1818 számra tett bejelentésében előadta, hogy adategyeztetést és felvilágosítást kér a regisztrációjával kapcsolatosan.
Tájékoztatom, hogy az Ön által megjelölt regisztráció sikeres volt, adatai megküldésre kerültek a NEAK részére. Levelében megjelölte, hogy adategyeztetést szeretne. A levelében megjelölt TAJ szám megegyezik a nyilvántartásban foglaltakkal. Kérem szíveskedjen közölni, hogy milyen adatok egyeztetését kívánja. Tájékoztatom továbbá, hogy az országba beérkező vakcina szállítmányok függvénye, hogy mikor kerülhetnek sorra az oltási tervben szereplő csoportok.
Tisztelettel: Dr. Nevelő Károly
adatvédelmi felelős

 

Adatvédelem NEAK <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
március 11., Cs 10:57
címzett: én

Tájékoztatom, hogy regisztrációja sikeres volt. Tájékoztatom továbbá, hogy az országba beérkező vakcina szállítmányok függvénye, hogy mikor kerülhetnek sorra az oltási tervben szereplő csoportok. Sajnos azonban amíg nem áll rendelkezésre egyszerre elegendő oltóanyag, sorrendet kell kialakítani az oltásra várók között. A sorrend kialakítása az egészségügyi dolgozókat követően a szerint történik, hogy kiknél a legnagyobb a kockázat abban, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet, így megbetegszik és kórházba vagy lélegeztető gépre kerül, és nagyobb a halálozás kockázata. Az elmúlt egy év adatai alapján azon betegségek kerültek kiválasztásra, melyeknél az elmúlt egy év adatai alapján a legnagyobb a kockázata a súlyos lefolyásnak és a halálozásnak. Ebben első helyen az életkor áll, ezért is kezdődött az oltás a legidősebbekkel. A hazai és nemzetközi adatok alapján ezt követően a keringési betegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség COPD és transzplantáció áll. Jelenleg az előbb hivatkozott betegségekben szenvedők oltására van lehetőség az Ön korosztályában, így adatai a háziorvosa részére még nem kerültek továbbításra. Végezetül tájékoztatom, hogy az oltási listán szereplő krónikus betegségek meghatározása az Emberi Erőforrások Minisztériumának iránymutatása alapján történik. Tekintettel arra, hogy ezen betegségek körét nem a NEAK határozza meg, így annak módosítására sem rendelkezik hatáskörrel.
Tisztelettel: Molnár Andrea
Koordinációs Szakügyintéző

 

Adatvédelem NEAK <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
március 11., Cs 10:57
címzett: én

Tisztelt Asszonyom! A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részére megküldött megkeresésében foglaltakra hivatkozással az alábbiakról tájékoztatom:
A megadott adatok alapján a regisztráltak adatbázisában Ön nem található. Amennyiben online regisztrált úgy megfontolásra javasolom a Miniszterelnöki Kabinetiroda (1014 Budapest, Színház utca 1.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen; adatvédelmi tisztviselő neve: dr. Kovács Péter, postai levélcíme: Miniszterelnöki Kabinetiroda, 1357 Budapest, Pf. 1.) megkeresését. Amennyiben papír alapon regisztrált, úgy a regisztrációs űrlap visszaigazolásával kapcsolatban a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát keresse fel, az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Postai elérhetőség: 1081 Budapest, Fiumei út 19/a.
Telefon: 06 80 204-884, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tisztelettel: Szabó Ildikó - Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

 

Sent: Thursday, March 11, 2021 11:50 AM
To: Adatvédelmi Tisztviselő (MK) <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
Subject: oltás

Tisztelt Cím!
Én ezt már nem értem. Érdeklődésemre a napokban kaptam Önöktől három levelet, amiben biztosítottak arról, hogy a megadott adatok alapján a decemberi regisztrációm sikeres volt, szerepelek az oltási listán. Még telefonon is megkerestek. Ehhez képest ma kaptam önöktől e-mailt, hogy nem szerepelek a listán.
Már csak egy kérdésem van!
Most akkor szerepelek-e az oltandók listáján vagy nem?????

 

Adatvédelem NEAK <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
márc. 10., Sze 7:12
címzett: én

Tisztelt Asszonyom/Uram!
Tájékoztatom, hogy regisztrációja sikeres volt. Tájékoztatom továbbá, hogy az országba beérkező vakcina szállítmányok függvénye, hogy mikor kerülhetnek sorra az oltási tervben szereplő csoportok. Sajnos azonban amíg nem áll rendelkezésre egyszerre elegendő oltóanyag, sorrendet kell kialakítani az oltásra várók között. A sorrend kialakítása az egészségügyi dolgozókat követően a szerint történik, hogy kiknél a legnagyobb a kockázat abban, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet, így megbetegszik és kórházba vagy lélegeztető gépre kerül, és nagyobb a halálozás kockázata. Az elmúlt egy év adatai alapján azon betegségek kerültek kiválasztásra, melyeknél az elmúlt egy év adatai alapján a legnagyobb a kockázata a súlyos lefolyásnak és a halálozásnak. Ebben első helyen az életkor áll, ezért is kezdődött az oltás a legidősebbekkel. A hazai és nemzetközi adatok alapján ezt követően a keringési betegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség COPD és transzplantáció áll. Jelenleg az előbb hivatkozott betegségekben szenvedők oltására van lehetőség az Ön korosztályában, így adatai a háziorvosa részére még nem kerültek továbbításra.
Végezetül tájékoztatom, hogy az oltási listán szereplő krónikus betegségek meghatározása az Emberi Erőforrások Minisztériumának iránymutatása alapján történik. Tekintettel arra, hogy ezen betegségek körét nem a NEAK határozza meg, így annak módosítására sem rendelkezik hatáskörrel.
Tisztelettel: Tóth Anita
adatvédelmi felelős

 

2021. márc. 13. 12:33
címzett: én

Tisztelt Asszonyom! Tájékoztatom, hogy a vizsgálataink arra terjednek ki, hogy a betegellátó intézmények milyen diagnózisokat kódolnak az ellátás során. Némely esetben előfordul, hogy azt jelentik részünkre az orvosok, hogy milyen úgynevezett iránydiagnózissal történt az ellátás. Tehát például egy adott betegség gyanúja esetén azt a kódot írják a jelentésbe, amelynek a meglétét vizsgálják. Az Ön esetében ilyen iránydiagnózis ill. betegség kódja nem került rögzítésre, azaz a kockázati csoportokba soroltak listájában a NEAK-nál rendelkezésre álló nyilvántartásaiban nem szerepel. Ha Ön szerint ezen csoportok valamelyikébe tartozna kérjük konzultáljon háziorvosával.
Tisztelettel: Rácz Norbert
adatvédelmi felelős

 

Adatvédelem - NEAK
március 13., Szo 17:08
címzett: én

Tisztelt Asszonyom!
A sorrend kialakítása aszerint történik, hogy milyen korban, mely betegségek esetén a legnagyobb a kockázata annak, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet. Az elmúlt egy év adatai alapján azon betegségek kerültek kiválasztásra, amelyeknél a legnagyobb volt súlyos betegség, vagy a halálozás kockázata.
Ebben első helyen az életkor áll, ezért is kezdődött az oltás a vakcinát igény miatt regisztráltak körében a legidősebbekkel. A hazai és nemzetközi adatok alapján ezt követően a szívbetegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség áll, ezért kerültek a hivatkozott betegségek kiválasztásra. A többi, nagyon gyakran előforduló krónikus betegségnél (pl.: magas vérnyomás, magas vérzsírszint), a súlyos lefolyás és halálozás kockázata kisebb mértékű, mint a kiválasztott betegségek esetén.
Ezeknek az alapbetegségek meghatározása tehát az oltás szempontjából nem a „beletartozást” jelenti, hanem az érkező vakcinák oltási sorrendjének meghatározásához nyújt segítséget annak érdekében, hogy lehetőleg minél több élet megmenthető legyen addig is, amíg nem érkezik minden oltást igénylő magyar állampolgár számára elegendő oltóanyag.

Tisztelettel:
NEAK


 

Tudták követni? Ön benne van az adatbázisban, ja nem, ja de, Ön nem beteg, ja de, csak nem rögzítette a háziorvos. Ez utóbbit legalább itt, helyben lehet ellenőrizni, és de! de rögzítette, ott van hat éve már!
Az egyik levél szerint csak a szív -, a cukor - és a daganatos betegségekben szenvedők állapota számít magas kockázati tényezőnek, a másik
/ugyanaznap született/ szerint a transzplantáció, a keringési és a COPD is.


Az adminisztráció egyszerűsítése érdekében javasolnánk inkább egy formanyomtatványt , amit egységesen lehetne elküldeni mindenkinek. Valahogy így:
a) igen
b) nem
c) rajzoljon magának pöttyös labdát

Minden együttérzésünk a dokumentumokban szereplő ügyintézőknek, nyilván nem ők találták ki ezt az egészet, ők ugyanolyan elszenvedői csak az állig fölfegyverzett hülyeségnek, mint az oltásra váró emberek.
Nem lehetett volna ezt az egészet rábízni a háziorvosokra, akik ezt kiválóan megoldják évtizedek óta az influenza elleni oltásokkal? Gyanítható, ha végre egyszer nagyon-nagyon megfizették volna őket ezért, akkor is csak töredékébe került volna, mint így ...
Ami jobban teljesít, az a káosz - kapkodás, idegesség, félelem, lassan az őrületbe kergetett orvosok és páciensek. A népek pedig - mi mást is tehetnének ? - beindulnak, hogy jól bevált, ősi magyar szokás szerint kezükbe vegyék a sorsukat, és megoldják a problémát „okosba”.
Eddig tényekről, tapasztalatokról volt szó, ám nem kell mindig a szemünknek hinni, hallgassuk meg emelkedettebb nézőpontból is a dolgokat:
„ Megyeszerte dübörög a védőoltás beadása „
/Somogyi Hírlap , 2021. március 11./

És a legilletékesebb :

György István, a miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a közmédiának:
„Gördülékenyen és jól haladnak az oltások beadásával: semmi ok nincs arra, hogy ettől az oltási programtól eltérjenek”
/2021. márc. 15 . , koronavirus.gov.hu /

Ja, az más.

 

cecília

..földhözragadt módon a szemünknek hinni, ahelyett, hogy ..földhözragadt módon a szemünknek hinni, ahelyett, hogy korlátlanul bíznánk bölcs vezéreinkben

 


 

Utóirat 1.

 

esztergom

gördülékenyen és jól düböröggördülékenyen és jól dübörögEsztergom - Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

telex1

gördülékenyen és jól dübörög Oltásra várakozók a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház oltópontjánál Fotó: Mizsur András / Telex

 

telex2

gördülékenyen és jól dübörög  - Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház oltópont. Fotó: Olvasói fotó / Telex


 

Utóirat 2.

tállai oltás

Közzétette T . A. - /igaz ő csak államtitkár a Pénzügyminisztériumban, számokhoz nem kell értenie / Forrás: Telex

 

tn496c0

Rétvári Bence államtitkár ismertette a tudnivalókat:
a) akik oltást szeretnének regisztrálnak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon
b) a regisztráltakat ezt követően már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tartja nyilván
c) az Operatív Törzs által kidolgozott Oltási Terv alapján haladnak
d) az oltás rendjéről az országos Vakcina Bizottság dönt
e) a baloldal akadályozza a védekezést
Forrás: https://koronavirus.gov.hu/

 


 

Utóirat 3.

 

ecuador1

Lemondott az ecuadori egészségügyi miniszter. Az ügyészség vizsgálatot indított ellene, és házkutatást tartottak nála. Azzal vádolják, hogy az oltások sorrendjénél kivételezés és protekciózás is előfordult. / Reuters, MTI /
(folyt. köv.)


Nyomtatás