Lesz-e újra kórházunk?

Lesz-e újra kórházunk?

Elegánsan levezényelt, gondosan előkészített ünnepre gyűltek össze az érintettek 1991-ben Marcaliban. A városnak minden oka megvolt a büszkeségre: századik születésnapján lehetett köszönteni a kórházunkat. Neve se volt ugyan, csak úgy „a kórház”-nak hívtuk, viszont szép volt, rendezett: gyönyörű kastély, a közelmúltban felépített modern, barátságos  csecsemő - és gyermekosztály, egyéb kiszolgáló egységek. Mindez gondosan ápolt, ősfás parkban, megfelelő műszerezettséggel, és mindenekelőtt a városhoz kötődő többszáz dolgozóval.

 kórház orvosai 1968

(A kórház orvosai 1968-ban)

 

mosoda

(Mosodai dolgozók - mosoda is volt)


A centenáriumra megjelentetett könyvben a történeti áttekintés mellett bemutatták az aktuális állapotot is: különböző telephelyeiken 352 kórházi ágyon gyógyíthatják a betegeket. Köszöntőjében dr. Rádler Antal igazgató főorvos joggal tekinthetett bizakodva a jövőbe:„Igyekszünk megőrizni elődeink eredményeit az egészségügyi szolgálatban, és arra törekszünk, hogy egyre igazodva a kor követelményeihez, szolgáljuk a jövő betegeit is.”

 

konyhások

(Konyhások - Földijeiknek főztek és jól!)


A rá következő évtizedekben a kórház tovább bővült, felszereltsége egyre gazdagodott.

 

Főorvosi értjpg

(Főorvosi értekezlet után - 1991. május 7.)

 

gyermekosztály

(Gyermekosztály)


Aztán egyszer csak minden számítással ellentétben másként döntöttek az „égiek”: önállóságát megszüntették, és - ahogy az várható volt - megkezdődött a szisztematikus leépítés, pusztítás.Akik meghozták ezt a döntést, könnyen megtehették, az ő egészségügyi ellátásuk magas színvonala továbbra is biztosítva maradt. Annak a mintegy hatvanezer embernek a sorsa, aki hoppon maradt, úgy látszik, nem annyira fájt „odafönn”.

 

labor

(Laborosok)


Szemelvények a folytatásból

HVG - 2012.március 21.

„Megszüntetné az egészségügy átszervezése során a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Marcali Városi Kórház és Rendelőintézet nemrég korszerűsített, műszerekkel jól ellátott gyermekosztályát ...mint Antal Gabriella főigazgató mondta...a változás két hónapon belül várható ... a beteg gyerekek Kaposvárra kerülnének.Aláírásgyűjtés indult a megszüntetés ellen. Ezt a marcali és a környékbeli szülők is megerősítették.”

 

körzeti

(Körzeti orvosok - egy város szerette őket)

 

HÍR TV - 2013. január 17.

„az integráció után a 127 ágyból 69 maradt. Kevesebb ágy után kevesebb pénz jár, a feladat viszont nem lett kevesebb - közölte Ács Zoltán, a Marcali Városi Kórház vezetője. A havi hiány 30 millió forint, az intézmény több mint negyedmilliárd forinttal tartozik a beszállítóknak. Már több kolléga bejelentette, hogy nem kíván a következőkben a tervezett rendszerben dolgozni, máshol keresnek helyet - szögezte le Ács Zoltán.”

Marcali Portál / MTI / - 2014. február 18.

„Sürgősségi centrum kialakítását kezdik meg a marcali kórházban - jelentette be Móring József Attila KDNP - s országgyűlési képviselő kedden Marcaliban, a kórház bejáratánál tartott sajtótájékoztatón ... a politikus mérföldkőnek nevezte a fejlesztést , hangsúlyozva: ez a változás a térségben élő mintegy 60 ezer ember és a kórház hozzávetőleg 300 dolgozója számára egyaránt megnyugtató. A fejlesztés szükségességéről szólva kiemelte: a Balaton közelsége miatt a nyári turisztikai idényben is fontos szerepe lesz a sürgősségi betegellátó központnak. Ezt támasztja alá az is, hogy a több ütemben végrehajtott fejlesztés részeként 2015 elejére elkészül egy helikopter-leszálló is.”

Kaposi Mór Oktató Kórház igazgató tanácsának közleménye - 2016. szeptember 15.

2016. szeptember 20 -tól szünetel a szülészeti - nőgyógyászati osztály működése Marcaliban, a járóbeteg-ellátás pedig csökkentett óraszámban folytatódik.


2016. október 26.

Különböző civil egyesületek szervezésében több ezren tüntetnek Marcaliban a kórházért, felszólalnak a város vezetői is. Sütő László polgármester hangsúlyozta, hogy nem valami ellen, hanem valamiért emelnek szót, ez pedig a városnak és vonzáskörzetének egészségügyi ellátása. A város rengeteget áldozott a kórházára, az emberek megfizették a járulékokat, tehát csak a jogos járandóságukért emelnek szót. Móring József Attila, a körzet országgyűlési képviselője felszólalásában megerősítette, hogy a városnak a jövőben is működő kórháza lesz, mert a kormányzati szándék, a szervezeti forma és a szükséges forrás is rendelkezésre áll.

zoldkereszt

(Zöldkereszt)

 

kmok.hu

„2013.február 1-jén került sor a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Marcali Kórház integrációjára. Ezt követően számos fejlesztés lehetősége nyílt meg a Marcali Kórház számára, melynek köszönhetően növekedett a betegellátás biztonsága és minősége. 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ  jóváhagyásával a marcali telephely Szaplonczay Manó ...nevét veszi fel . .A 2016 november 24-én megtartott névadó ünnepségen Németh László ÁEÁK főigazgató is részt vett ...Az ünnepség után a ... márványtábla megkoszorúzására került sor.”

EMMI  Egészségügyért Felelős Államtitkárság 2016. október 19.

„A kormány minél magasabb szintű egészségügyi ellátásra és az ellátás minél kiegyensúlyozottabb működésére törekszik. Új névvel, megújult szolgáltatásokkal várja a betegeket a marcali kórház.”

sonline.hu - 2020. július 31.

„Móring József Attila közbenjárására ... aláírta Kásler Miklós miniszter azt a rendeletet, amely kimondja, november 1-jétől ismét önálló egységként működhet a Marcali Kórház. Móring József Attila bejelentette, újraindul a szülészet, ami magával hozza a gyerekosztály újraindítását is.”

omlásveszély2

(omlásveszély)

 

 

igazgatok

 

A hír hallatán szerkesztőségünk megkereste a szenzációs eseményt bejelentő Móring József Attila országgyűlési képviselőt, 2020. augusztus 12-én:

Marcali Napló <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>aug. 12., Sze 14:31
címzett: odorbarbara870318; moring.jozsefattila

Januári levélváltásunk szellemének megfelelően most jelentkezünk: ha Móring József Attila képviselő úrnak a város életére kiható fontos mondanivalója van, azt tudja megosztani a lakossággal.
Rendkívüli módon foglalkoztatja a város közvéleményét képviselő úr nagy horderejű bejelentése, hogy sikerült elintéznie, Marcali november elsejével visszakapja egykori kórházát.

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek a leginkább izgatják az embereket:
-Az önállóság után ki lesz a kórház gazdája, felelős fenntartója?
- A marcali kórház főállású alkalmazottai lesznek-e az orvosok, szakdolgozók?
- A kórház része lesz-e a járóbeteg- ellátás (szakrendelés) és az ügyelet?
- A Kaposvárra innen elkerült eszközök, műszerek azóta már nyilván elhasználódtak. Hogy lesz az elszámolás? Újakat kapunk helyettük, vagy pénzben kárpótolják a várost?
- A kisgyerekes szülők, a fiatalok nagyon örültek, hogy képviselő úr megerősítette, a gyerekosztály és a szülészet újra elindul. A város régi sérelmét sikerült ezzel orvosolnia. A korábbi ágyszámhoz viszonyítva ez növekedést fog-e jelenteni?
-Nemzeti értékeink megóvása érdekében mikorra várható a kilencvenes évek közepén gyönyörűen felújított, s azóta igencsak lepusztult kastélyépület rendbetétele?
Tisztelettel várjuk válaszát kérdéseinkre, amelyet a Marcali Napló következő számában szeretnénk megjelentetni.
Üdvözlettel: Horváthné Csoszó Gyöngyi felelős szerkesztő, Marcali Napló

Válasz egy hónap múlva érkezett:

Móring József Attila <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
szept. 11., P 15:48

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!
Mellékelten küldöm a kórház önállóvá válásával kapcsolatban
megfogalmazott kérdésekre adott válaszaimat. Köszönöm a lehetőséget.
Üdvözlettel: Móring József Attila

Marcali Napló <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.> szept. 14., H 14:24
címzett: jozsef.moring; moring.jozsefattila
Tisztelt Képviselő Úr!
Sajnos az Önnek egy hónappal ezelőtt írásban megküldött kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ. Az utolsó pillanatig fenntartott helyre így a lap két hónapos nyári szünete alatt feltorlódott cikkekből válogattunk.
Az újság készen van, a szerkesztés lezárult. Mivel most mégis válaszolt, részben az ügy, részben Képviselő Úr személyének fontossága miatt készek vagyunk más anyagok rovására is helyet biztosítani az Ön számára. Ez azonban értelemszerűen csak az adott kérdésekre kapott konkrét válaszok közlésére szorítkozhat. Szövegéből ezeket a részeket kiemeltük, és minden változtatás nélkül közreadnánk, mert fontos volna, hogy a marcaliak értesülhessenek a kórház jövőjére vonatkozó döntések konkrét részleteiről is -- ezekről pedig pozíciójából adódóan nyilvánvalóan Ön tudja a legtöbbet.
Fáradozását megköszönve tájékoztatásul megküldjük a rövidített, de az eredetivel mindenben megegyező szöveget:
Üdvözlettel: Marcali Napló szerkesztősége


József Attila Móring - 2020. szept. 14. 14:55

Tisztelt Szerkesztőség! Kèrem az általam pènteken megküldött, eredeti választ közölni, rövidítés és módosítás nélkül. Köszönettel,
Móring József Attila

Marcali Napló <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.> 2020. szept. 15. 10:00
címzett: jozsef.moring; József

Tisztelt Képviselő Úr!
Egyetlen mondatból álló válaszát nem igazán tudjuk értelmezni, hiszen egész, részletes indoklást tartalmazó levelünkben azt fejtettük ki, hogy az, amit Ön akar, miért nem lehetséges. Az Önnek megküldött szöveg minden szava, minden mondata azonos az Ön által elmondottakkal, abban semmilyen módosítás nincsen. Ami kimaradt, az amúgy sem tartalmaz a kórház jövőjével kapcsolatos semmilyen konkrétumot, és az abban foglaltakra vonatkozó kérdést nem is tettünk fel.
Munkájához sok sikert kívánva, üdvözlettel:
Marcali Napló Szerkesztőség

József Attila Móring - 2020. szept. 15., K 10:11

Tisztelt Szerkesztőség!
Örömmel segítek az értelmezésben. Tekintettel arra, hogy az önök által kèszített rövidítés tartalmában és stílusában is eltér az én válaszomtól, annak közlèséhez tovàbbra sem járulok hozzà, ragaszkodom az általam eredetileg megküldött verzióhoz.
Amennyiben annak változatlan formában történő megjelenését nem tartják lehetségesnek, sajnálattal tudomásul veszem ès keresek más csatornát a marcali emberek tájékoztatására.
Üdvözlettel: Móring József Attila

 

Miután további levelezésnek értelme nincs, véleményünket itt fogalmazzuk meg:

Ahogy a mondás tartja: Jótett helyébe jót várj ...
Mi is segítünk értelmezni, bár ebben az esetben ez se nem könnyű, se nem hálás feladat.
Ezek szerint ugyanis képviselő úr civilizált viselkedésnek tartja azt, ha valaki egy olyan levélre, amiben világosan megírják, hogy a következő számban megjelentetendő interjúról van szó, egy hónapig a füle botját se mozgatja, majd lapzárta után váratlanul küld egy közel két oldalas szöveget, és annak közlését elvárja.
Majd miután a szerkesztőség felajánlja, hogy a kérdésekre adott válaszainak más anyagok kihagyása árán is szorít helyet, akkor minden indoklás nélkül, egy kurta mondatban közli az elvárásait. Semmi megbeszélés, semmi egyeztetés, „amit mondtam, megmondtam”. Punktum. Pedig ami kimaradt volna, az csak képviselő úr költői hitvallását, a világ gonoszságáról és a saját tiszta lelkéről való elmélkedéseket tartalmazza, amiről egyébként nem is kérdeztük.
Az utolsó levélben aztán még saját magától is sikerül elhatárolódnia: egyetlen szóval se tagadja, hogy az általunk felajánlott válaszai szó szerint megegyeznek azzal, amit ő írt, ahogy azt sem, hogy bő lére eresztett mondandójának további részei semmilyen összefüggésben nincsenek a feltett kérdésekkel és a kórház jövőjével sem, az általa írtakról azt állítja, hogy sem stílusában sem tartalmában nem egyezik az általa írtakkal.
És jön az ultimátum: ha nem úgy lesz, ahogy előírta, akkor megfoszt bennünket a közlés lehetőségétől. Aztán jön a feketeleves: majd máshol fogja tájékoztatni a marcaliakat!

Ebben nem kételkedünk: veréb mindig akad. Sok sikert kívánunk, és helyszínt is ajánlunk: ahol a CT keresztezi a helikopter - leszállópályát.

 


Képek forrása: A MARCALI VÁROSI KÓRHÁZ - Centenáriumi tanulmányok, dokumentumok, fotók - 1991.

 


Nyomtatás