Szolgáltatások pandémia idején

Szolgáltatások pandémia idején

A mindnyájunkat érintő alapvető szolgáltatások a vészhelyzet idején is működtek Marcaliban. Megkérdeztük néhányukat, hogyan sikerült úrrá lenni a nehézségeken. A mindnyájunkat érintő alapvető szolgáltatások a vészhelyzet idején is működtek Marcaliban. Megkérdeztük néhányukat, hogyan sikerült úrrá lenni a nehézségeken.

 

 

A koronavírus okozta válsághelyzet több fronton is kihívás elé állította a gyógyszertárakat:A koronavírus okozta válsághelyzet több fronton is kihívás elé állította a gyógyszertárakat:
• Hogyan tudjuk úgy ellátni a lakosságot, hogy a gyógyszerkiváltás során a legnagyobb biztonságban legyenek? 
• Hogyan tudunk fertőtlenítőszert és védőeszközöket biztosítani úgy, hogy európai szinten hiány van belőlük? 
• Hogyan tudunk elegendő gyógyszert biztosítani a 3 havi gyógyszerkiváltásokhoz úgy, hogy korlátozott számban kapunk csak gyógyszereket? 

Amikor már lehetett tudni, hogy a vírus valós veszélyt jelenthet Marcali lakosságára, a szakmai ajánlásokkal összhangban kidolgoztunk egy olyan eljárásrendet, amivel a vírusveszély ellenére is biztosítani tudtuk a biztonságos gyógyszerellátást. Speciális légtisztító berendezések kerültek beszerzésre, amelyek folyamatosan szűrik a levegőbe került kórokozókat. Plexi elválasztófalakat helyeztünk a kiadó ablakokhoz, hogy a cseppfertőzés kockázatát csökkentsük. Naponta többször fertőtlenítjük a gyógyszertárak padlózatát és azokat a felületeket, amivel a lakosság érintkezhet, valamint korlátozzuk a gyógyszertár légterében tartózkodók számát. Ezen felül kollegáink a teljes műszak alatt arcpajzsban, szájmaszkban és gumikesztyűben dolgoznak. 

Március elején tapasztaltuk, hogy a kézfertőtlenítők és szájmaszkok beszállításával problémák vannak. Az országos készletek elfogytak, a külföldi gyártók pedig elsősorban nem Magyarországot szolgálták ki. Az utolsó pillanatban sikerült még elegendő alapanyagot beszereznünk ahhoz, hogy a gyógyszertári laborban mi magunk is elő tudjunk állítani WHO szabvány szerinti kézfertőtlenítőket. Abban a néhány hétben, amíg biztosítani tudták az ipari méretű hazai gyártást, minden nap késő éjszakáig, hétvégén is készítettük a különböző kiszerelésű fertőtlenítőket. Ezzel párhuzamosan, az országban az elsők között, sikerült nagy mennyiségű védőfelszerelést beszereznünk. Gyakorlatilag elegendő készleteink vannak ahhoz, hogy Marcali és a kistérség lakosságát több hónapra ellássuk a védekezésre használt maszkokkal és kesztyűkkel. 

A bizonytalan helyzet miatt márciusban a lakosság országszerte elkezdte előre kiváltani a 3 havi gyógyszereit, ez pedig a szállítókat olyan szintű terhelés alá helyezte, hogy dobozszám korlátozást vezettek be. A gyógyszertárak esetében ez azt jelentette, hogy minden reggel közölték velünk, aznap pontosan hány doboz gyógyszert kaphatunk Marcaliban. Hiába lett volna szükségünk jóval több gyógyszerre, csak az előre közölt mennyiséget kaphattuk meg. Több esetben is fontossági sorrendet kellett felállítanunk, hogy a kritikus gyógyszerek mindig kéznél legyenek, gyógyszer nélkül azonban senki nem maradt. 

A veszélyhelyzet kezeléséhez szükséges lépéseket sikerült még időben, gyorsan megtennünk, amiben nagy segítség volt a lakosság együttműködése. A Hársfa és Napsugár Gyógyszertárak nevében ezt ezúton is köszönjük! Dr. Zergényi András


agi

 

Az MTKSZ Marcali és Térsége Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán dolgozik Molnár Ágnes. Őt kérdeztük az elmúlt időszakról.Az MTKSZ Marcali és Térsége Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán dolgozik Molnár Ágnes. Őt kérdeztük az elmúlt időszakról.- Egy percig sem álltunk le. A hulladékot össze kellett gyűjteni, mert akkor lett volna igazán nagy a baj, ha az elmaradt volna. A veszélyhelyzet elején csökkentett nyitva tartással dolgozott az iroda, most már a megszokott régi rend szerint. Minden településen kérdőívet osztottunk ki, amit elektronikusan lehetett visszaküldeni, ebben azt is felmértük például, hogy hányan kívánnak bankkártyával fizetni a szolgáltatásokért. Ehhez hordozható terminált is beüzemeltünk.  Helybe vittük az igényelt zsákokat, kukákat. Aki mégis be kívánt jönni az irodába, annak előre elkészítettük a vásárolni kívánt dolgokat, nem kellett várakoznia, s itt is lehetett elektronikusan fizetni. Természetesen a bejáratnál most is van lehetőség kézfertőtlenítésre, erre kérjük is az ügyfeleinket, illetve felragasztott csíkokkal jelöltük a kötelező távolságtartás helyét. Többször takarítjuk a helyiségeket, letörölgetjük a kilincseket. Mellőzzük a kézfogást. A veszélyhelyzet idején minimális volt az ügyfélforgalom, most viszont már egyre többen jönnek hozzánk személyesen. A székhely bővítés és ügyfélszolgálat felújítás is ment tovább az ütemezett terv szerint ebben az időszakban is. Július 1-től megindul a lomtalanítás, lehet újra igényelni a lehetőséget. A hulladékudvar is végig működött, csak csökkentett időtartamban volt nyitva, és a szombati nyitvatartást szüneteltettük pár hétig. Most már visszaállt az élet, kéthetenként szombaton a hulladékudvar újra várja az ügyfeleket. 

 

- Ön önkormányzati képviselő is. Hogyan élte meg ezt az időszakot?

- Telefonon sikerült tartani a kapcsolatot a körzetem lakóival, a technika most nagyon nagy segítség volt, sok problémát sikerült így is megoldani. A hivatallal e-mailben, telefonon tartottuk a kapcsolatot. Mióta szabadtéri misék vannak, nagy örömmel veszek részt rajtuk. A személyes jelenlétet nem pótolhatja semmi. Gyótán most lesz a búcsú, vagyis már a misére korlátozódik, amit remélem, Németh József atya meg fog tartani, utána meg az elkészült ravatalozót is megáldja. Szezonnyitó tekeversenyt szoktunk rendezni, majd ezt követően élő zenés estet, úgymond búcsúi bált. Ilyenkor táncoljuk ki a májusfát. De idén nem kell, mivel nem is tudtunk állítani. A falunapot  mindig augusztus első hétvégéjére szervezzük. Ebben az évben ez is kétséges. Szóval most minden „borul”. 

A hétvégén először voltam a járvány óta szüleim sírjánál, a testvéreimmel most tudtunk végre találkozni. Magánemberként a kertészkedés nagyon sok örömöt adott ebben az időszakban. Látni, ahogy ébred a természet, a vírus közepette is. Én ebből töltődtem.


Nyomtatás