Körkérdés az intézményvezetőkhöz

Június hónap az iskolák számára az előző tanév összegzését, de a szeptemberben induló újnak az előkészítését is jelenti. Megkérdeztük az intézmények vezetőit, hogyan zajlottak az érettségik, a szakmai vizsgák, mik a jövőbeni terveik. Ilyentájt búcsúztatja pedagógusnapon a nyugdíjba vonuló kollégákat a város, most ez sem történhetett meg a szokott időben.
 

 


Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Az érettségi vizsgák rendben lezajlottak, természetesen a megfelelő egészségügyi előírások betartásával. Nagy örömmel mondhatom, mindenkinek sikerült az írásbelije.
A szakmát tanulóknál sem volt szóbeli megmérettetés, a sikeres gyakorlati vizsga után ők is megkapták a bizonyítványukat.
A következő tanévre a jelentkezésünk átlagosnak mondható. Úgy néz ki, hogy három szakmai osztályt tudunk indítani. A szakképzés változása miatt ágazatokban kezdenek tanulni a kilencedikesek. A vendéglátóipari ágazaton belül a cukrász, a szakács és a pincér szakmákat tanulhatják. Lesz egy kereskedelmi ágazatunk, ahol a kereskedelmi értékesítők, az eladók fognak tanulni. És lesz egy gépész ágazat, ahol a gépi és CNC forgácsolók, valamint az ipari gépészek oktatása zajlik majd.
Továbbra is népszerűek a kétéves, érettségire felkészítő képzéseink. Ide azokat várjuk, akik már rendelkeznek egy szakmai bizonyítvánnyal. Nappali tagozatra 23 éves korig lehet jelentkezni, esti tagozaton nincs felső korhatár.
Több szakmánkat is meghirdetjük felnőttoktatásban. Ide olyanok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek egy szakmával, vagy legalább 10 osztályt elvégeztek. Vendéglátóipari és gépész szakmákban gondolkodunk elsődlegesen, de igény szerint további képzéseket is indítani tudunk. Érdeklődők már vannak, hamarosan hivatalosan is meghirdetjük ezeket a lehetőségeket.
Új oktatási formaként szeretnénk bevezetni intézményünkben a „Dobbantó” programot, mely azoknak a gyerekeknek adna lehetőséget, akik betöltötték a 16. életévüket, de még nem végezték el az általános iskolát. Ők az alapkompetenciák fejlesztése után az úgynevezett „Műhelyiskolában” szerezhetnének szakmai végzettséget.
Nyugdíjba vonuló kolléga: Győrfy Tiborné, magyar nyelv és irodalom szakos tanár.
Kerner Krisztina igazgató

 

Széchenyi Zsigmond SZKI
A vizsgák rendben, a járványügyi szabályok szigorú betartásával zajlottak. Különös esemény nem történt. A szakmai vizsgákon a tanulók a felkészülés nehéz körülményei ellenére jól teljesítettek. Június 5-én zártuk a vizsgákat, a tanulók közül többen már munkába is álltak. Az érettségi vizsgák még nem értek véget. Az írásbeli vizsgán bukás nem volt, az eredmények az elmúlt évekhez hasonlóak.
A következő tanévre is készülünk már. A beiratkozások június 22-23-án lesznek. Az új kilencedik osztályok mellett technikus, és  érettségire felkészítő osztályokat is indítunk, így 5, esetleg 6 új osztályunk lesz a jövő tanévben. Tanáraink közül többen nem folytatják már a munkát szeptembertől. Három kollégánk vonul nyugdíjba 2020-ban. Borbély Zoltán (ő angolt tanított nálunk), Kiss Gerzson erdőmérnök és Cziráki László agrármérnök tanár. Kívánunk nekik tartalmas, egészségben töltött, boldog nyugdíjas éveket! Tóth Krisztina igazgató

Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium
Az írásbeli vizsgák rendben lezajlottak, a szóbelik még vissza vannak.
Az érettségiről még ezek alapján nem tudunk semmit mondani, hiszen még az érettségi elnökök nem véglegesítették az eredményeket.
A beiratkozások még nem zajlottak le, így az osztálylétszámokra sem tudok semmit mondani. A 2019/2020-as tanévben nyugdíjba vonuló kollégák: Jandricsné Simon Erika, Miklós István.
Fellegi Bálint intézményvezető

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Három első osztályt tudunk indítani. Kiss Erzsébet (nemesvidi tagiskola) már a következő tanévben nem tanít, mert a felmentési idejét tölti. Ebben a tanévben nyugdíjas lett Kovácsné Hajdu Gyöngyi, Horváth Zoltánné és Szilágyi István Jenő.
Patkó Imre mb. igazgató

Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola
Három osztályt indítunk 69 tanulóval.
Nyugdíjba vonul Héger Józsefné, Horváth Lászlóné, Dr. Ledniczki Istvánné.
Györei István igazgató

Marcali Hétszínvirág Általános Iskola EGYMI
Gál Tibor kolléga kezdi meg nyugdíjas éveit. Bertókné Vadál Erzsébet igazgató


Nyomtatás