Marcali Napló

Önkormányzati hírek

Testulet 01

Marcali Város önkormányzata április 25-én tartotta soron következő ülését. A testület elfogadta a 2018.évi gazdálkodásról szóló jelentést, és megállapította, hogy a város nyereséggel zárta az elmúlt esztendőt. 

Épített örökségünk - A Forgáchok kastélyépületei Marcali-Gombán

Marcali képeslapok Mih UH 188195RT3

Forgách IV. Károly kastélya

(Képeslaprészlet, Mihalics Géza gyűjteményéből. A fotót retusálta: Ilácsa József)

Az írott forrásokban, így az 1748. évi egyházi összeírásban már szere­peltek a gombai földbirtokos Deseő család nemesi udvarházai, amelyek egyszerű, de téglából emelt épületek lehettek. Az 1784-ben készített térképen „kastélyként” jellemezték a lakóépületeteket, amelyek talán hasonlóak voltak gróf Széchényi Ferenc Marcaliban álló, földszintes, hosszú udvarházához. A régebbi Deseő-kúria a gombai templomtól északra ma is álló épület elődje volt, míg a másik, ma már nem létező kastélyépület a Lengyel-kert utcában állt.

Már háború alatt, de még ostrom előtt

05h

A történetírás részletesen feltárja, az iskolai oktatás pedig nemzedék­ről nemzedékre tovább adja, hogy mi minden történt a II. világháború csatamezőin.

Mosolynapi családi piknik

gyereknap2

Már az mosolyt csalt az emberek arcára, hogy végre igazi, meleg tavaszi nap kerekedett május 25-én délutánra. Ekkor rendezte meg az önkor­mányzat a családi pikniket, ahol kisebbek és nagyobbak egyaránt kivá­lóan érezhették magukat.

" Itt van május elseje, / Énekszó és tánc köszöntse, Zeng és dalol az élet, / Szállj csak zeneszó, ének, Ébresszed a magyar népet! "

001

A 30-35 évesnél fiatalabb marcaliaknak nemigen lehetnek személyes emlékeik azokról a régi május elsejékről, amikor még kötelező prog­ram volt a felvonulás.

 

Velük volt az ERŐ!

térerő1

Barátságtalan időjárás, hideg, csepergő eső volt 2019. április 13-án Marcaliban. De ez sem szegte kedvét a „Térerő legyen veled!” rendez­vény szervezőinek, sem a Künzelsau térre kilátogató érdeklődőknek. A program célja tulajdonképpen az volt, hogy népszerűsítse a város új fej­lesztését, a Marcali MobilAppot.

Újra Marcaliban az ország legjobb matekosai

matek1

„Ne bánkódj, ha gondjaid vannak a matematikával,
biztosíthatlak, az enyémek sokkal nagyobbak!”
(A. Einstein)

 

Teszedd akció, avagy az önkéntes munka sem megy mindig zökkenőmentesen...

20190321 155410 DSC 0102

Március 18-24. között a városban és környékén, több helyszínen ön­kéntesek, civil szervezetek, munkahelyi és iskolás, óvodás csoportok tették tisztábbá környezetünket.

Főmenü