Megkérdeztük - Vidák Tünde

VidákT 2018
1. Milyen évet hagynak maguk mögött? Minek örültek idén leginkább? Mi az, ami jobban is sikerülhetett volna? Volt-e számottevő változás az életükben? És a családéban? Keveredtek-e valamilyen humoros helyzetbe? Átéltek-e valamilyen érdekes helyzetet?
2. Mit várnak 2019-től? Milyen feladatok állnak előttük? Mit szeretnének? Milyen változásnak örülnének? Mitől tartanak leginkább? Van-e, lenne-e három kívánságuk?

A 2018-as évről: Igazán mozgalmas és eredményes év volt számomra és a Marcali Múzeum számára is a 2018-as esztendő. Az első negyedévben keszthelyi és szegedi magángyűjtők bevonásával az 1848-as forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára értékes tárlatot hozott létre a múzeum munkatársi közössége. A jubileumhoz kapcsolódva a témakör egyik legnagyobb magyar szaktekintélye, Hermann Róbert történész fogadta el felkérésünket és tartott kiváló előadást a Múzeumi Tudományos Esték keretében.

„Műtárgyvédelem és önkéntesség” címmel megyei szakmai napot szerveztünk júniusban, amelyen a somogyi kollégák mellett a szentendrei skanzen több munkatársa is jelen volt, sőt a romániai Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből is érkezett egy néprajzkutató.
Az év folyamán a múzeum gondozásában napvilágot látott a „Tanár Úrnak tisztelettel…” című, közel 500 oldal terjedelmű könyv, amelyet Dr. Gál József néhai múzeumigazgató, gimnáziumi tanár és helytörténész emlékére készítettünk el a Múzeum Alapítvánnyal közösen. A Tanár Úr halálának 5. évfordulója alkalmából emléknapot szerveztünk: könyvbemutatóval, kiállítás-megnyitóval, egykori lakóházán pedig emléktáblát avattunk fel. Két külföldi tanulmányutat is tartogatott számomra ez az év: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” elnevezésű projektje tette lehetővé, hogy Erdélyben és Spanyolországban ismereteket szerezzek több muzeális intézmény működéséről, gyűjteménygyarapítási szempontjaikról és kiállítási stratégiáikról. Ezeket a tapasztalatokat jól tudom hasznosítani a saját munkám során.
A 2018-as év meglepetése az volt számomra, hogy a Marcali Múzeumnak lehetősége nyílt Győrben kiállítást rendezni. A Marcali környéki bábtáncoltató betlehemes hagyományok témakörét jelenítettük meg a győri Vaskakas Bábszínházban, ahol adventtől vízkeresztig lesznek láthatóak gyönyörű műtárgymásolataink.
A 2019-es év szintén számos feladatot, kihívást tartogat számunkra:
A legfőbb célkitűzése a múzeumnak egy „Marcali képeslapos könyv” nyomdai előkészítése. Nagyon inspiráló és sok szervezőmunkával járó feladat lesz, hogy a német testvérvárosunk, Künzelsau településtörténettel foglalkozó szakemberei által összeállított kiállítás anyagát fogadjuk, és bemutassuk a marcali közönség számára. Ezt követően a két város kapcsolattörténetében először a Marcali Múzeum vidékünk sajátosságaira építő tárlatot készíthet Künzelsauban.

Ha lehetne három „szakmai” kívánságom, akkor az alábbiakat kérném:
1. A Bernáth Aurél Galéria teljes körű felújítását
2. Új gyűjteményi raktár és/vagy látványraktár kialakítását
3. Békés új esztendőt!


Nyomtatás