Bize régi ételei

  1. A helyi érték megnevezése:

Bize régi ételei

  1. Az értéktárba történő felvételt jóváhagyó bizottsági határozat száma:

7/2022. (I.17.)

  1. A helyi érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:

egészség és életmód

  1. A helyi érték fellelhetőségének helye:-
  1. A helyi érték bemutatása

A török időkben Magyarország legtöbb települése elnéptelenedett. Ez történt Bizén is. Az új élet kezdetét gróf Széchényi Ferenc oldotta meg oly módon, hogy 1789-1794 között Puszta Szemesről másodlagos telepítésként svábokat vitt a faluba. Az így érkezett emberek megtartották régi szokásaikat, ételeiket is továbbörökítették.

Sült hal bizei módra

Hozzávalók: apró, 10-15 cm-es halak, 1 kanál zsír, 1 tojás, 1 púpos kanál liszt, ½ liter tej

A tepsit kizsírozzuk és a halakat sűrűn egymás mellé berakjuk. A következő öntetet tesszük rá:

1 tojáshoz 1 púpos kanál lisztet, csipetnyi sót keverünk, annyi tejet öntünk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Annyit öntünk a halra, hogy egészen el ne lepje. Ropogósra sütjük.

Szilvás pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 15 dkg zsír, csipetnyi só,1 tojás sárgája és külön a fehérje, 1 pohár tej, 2 dkg élesztő.

A lisztet, zsírt, sót, tojássárgáját összedolgozzuk a tejben felfuttatott élesztővel, és kevés tej hozzáadásával gyenge pogácsatésztát készítünk. Ezt hat részre osztjuk, minden egyes darabot ovális alakúra sodrunk, és az egyik felére kimagvalt, cukorban meghempergetett szilvát rakunk bele sűrűen egymás mellé. A másik felét visszahajtjuk rá, és a szélét ujjunkkal körül erősen lenyomkodjuk. Fél órát kelni hagyjuk, majd a megmaradt tojásfehérjével megkenjük és sütjük.

Tungeri

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 kanál zsír, 1 csipetnyi pirospaprika, fejenként egy-egy szelet füstölt sonka apróra szelve, kevés víz, 1 kanál liszt, kevés tejföl

A hagymát leszeljük, zsírban megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, vízzel felöntjük, és a vékonyra felszeletelt füstölt sonkát megfőzzük benne. Végül 1 kanál liszttel és kevés tejföllel habarást készítünk rá, és a sonkalét besűrítjük. Hozzá sült vagy főtt krumplit tálalunk.

Az előbbiekben ismertetett régi ételek elkészítése Marcali környékén nem volt ismert. Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy egy megyei néprajzi gyűjtőpályázaton figyelt fel rá dr. Knézy Judit etnográfus, aki 1964-1980 között a megyei múzeumban dolgozott. Az 1988-ban megjelent Somogy régi ételei című könyvében szerepeltette a fent említett ételeket, mint egyedi ételkülönlegességeket.

  1. A helyi értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

Rádics Márta: Bize régi ételei. Kézirat, 1975.

Knézy Judit: Somogy régi ételei. Budapest, 1988. 74., 78., 90. pp.

  1. A helyi érték hivatalos weboldalának címe: -

Nyomtatás