Nyugdíjasok Boronkai Egyesülete

Nyugdíjasok Boronkai Egyesülete
8700 Marcali, Gárdonyi u. 23.

Röviden a Nyugdíjasok Boronkai Egyesülete életéről. 1996.02.04-én alakult egyesületünk 2015. évi állapot szerint jelenleg 34 fővel működik. Működésünk alapszabály alapján történik, ahhoz tartjuk magunkat. Éves munkatervet készítünk, melyben minden hónapban  kettő programot iktatunk be, ha ezt nem sikerül tartani, akkor legalább egy rendezvényt még mindig el tudunk végezni, ill. megtartani. Hivatalos feladataink közé tartozik és ezt kiemelten kezeljük: a nyugdíjasok- és nyugdíjas korúak érdekvédelme és érdekképviselete. Figyelemmel kísérjük az őket érintő fontos kérdések  realitását, továbbá életkörülményeik javítása érdekében próbálunk segítséget adni. Fontos számunkra a helyi szabadidő kulturált és célszerű kihasználása, a helyi társadalom közösségi életének színvonalasabbá tétele. Tagjai vagyunk a megyei nyugdíjas szövetségnek alakulásunk óta, továbbá a marcali kistérségi régi tagjai vagyunk, annak munkájába részt veszünk.

Kapcsolatunk a helyi civil szervezetekkel jónak mondható, itt kiemeljük a helyi részönkormányzatot. Az együttműködés oda-vissza történik. A részönkormányzat munkájában, rendezvények megtartásának segítésében - amennyiben erre igényt tart, - mindig jelen vagyunk és a segítséget megadjuk. Természetesen ez irányunkba is így történik. Amennyiben kérésünk, gondunk, egyéb megoldásra váró feladatokban segítségre van szükségünk, a részönkormányzat ezt nekünk orvosolja, kereteihez mérten próbál segítséget adni. Így a munka- és segítségadás kölcsönös.

Egyesületünk minden olyan kulturális programnak, ami a településen zajlik, aktív résztvevője. Az évente megrendezésre kerülő falunap rendszeres segítői vagyunk, úgy mint a szüreti fesztiválon történő munka, vagy az adventtől-karácsonyig tartó munkálatokban és a falukarácsony teendőiben. A tavaszi-őszi helyi virágosítási munkák is a feladatunk.

Évente készülünk a nyugdíjasok tavaszi kulturális bemutatójára, amely minden évben máshol zajlik, ez egy nagy esemény, ahol kb. 10-12 nyugdíjas csapat ad ízelítőt tudásáról, rátermettségéről, szórakoztató tehetségéről. Saját programjaink közül: negyedévente - új programként, immár második "évadban" - tartjuk az aktuális születés- és névnaposok programját, ahol az ünnepeltek a vendéglátók. Ez a tavaly indult program nagyon sikeresnek bizonyult. Továbbá a hagyományos "húshagyó-nap" megtartása régi programunk, valamint a nőnap és a március 15-i ünnepség szervezése is. Kirándulást, fürdőutat szervezünk minden évben, általában ez mindig saját költségen zajlik. Augusztus 20-i ünnepség megszervezése minden évben már hagyomány, de ezt inkább szentmise keretében és az új kenyér megszentelése és szegése az ünnep kiemelt része. Októberben minden évben szintén hagyománnyá vált Nyugdíjas Napot tar  tunk. Figyelmet fordítunk a mozgásra, az egészség megőrzése és szinten tartása érdekében általában túrával, sétával, illetve nyugdíjasokhoz mérve olyan mozgással kiegészített sportdélutánokat, de leginkább sportórákat tartunk, amelyek nem megterhelőek számunkra. Ezeken az órákon gyógytornász segít, ha ő nincs jelen, könnyű, sokszor vidám sport- és játék alakul ki belőle, amely még inkább jól esik a nyugdíjasoknak.

A programokon, rendezvényeken kívül, találkozókat, megbeszéléseket vagyis vezetőségi ülést tartunk minden hónapban, évente egyszer közgyűlést. Minden második évben van tisztségviselői választás. Vannak hivatalos teendőink is, amelyet mindig a vezetőséggel együtt közösen beszélünk meg. Jelentési kötelezettségeink mindig rendben vannak. Új programként az idén próbáljuk bevezetni,  viszont ez még megbeszélés tárgya, un. klubdélutánok megtartása, akár még bármilyen "szakkörrel" kitöltve, ezt még tervezzük.

Természetesen rendezvényeink és programjaink mindig változhatnak, rajtunk kívül álló okok miatt is, esetleg pénzügyi korlátaink miatt. Általában azért próbáljuk tartani a tervet, a találkozókat, ezek azért kb. 80 %-ban mindig sikerülnek. A fennmaradó esetleges 20 %-ot viszont nem nehéz kitölteni, mindig találunk megoldásra váró feladatot, ill. egy új ötletet.

Levelezési címünk: Nyugdíjasok Boronkai Egyesülete 8700 Marcali, Gárdonyi u. 23.

E-mail cím:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 85/314-308,
Mobil:  30/354-8697

Vezető és kapcsolat tartó: Márkus Ernőné, elnök (8700 Marcali, Gárdonyi u. 24.)


Nyomtatás