Marcato Ütőegyüttes

A marcali Városi Zeneiskolában 1991 őszétől működik ütőhangszeres oktatás. A Lisztdíjas Sárkány Zsolt ütőhangszeres kamaraművész - az Amadinda ütőegyüttes egyik alapító tagja - hozta létre a tanszakot. Sikeres koncerteken, rangos fesztiválokon való részvétel hatására jött létre 1994-ben a Marcato ütőegyüttes. A folyton cserélődő növendékek közül megmaradt egy biztos belső mag, akik visszajárva a Zeneiskolába, alkotják az állandó tagságát az együttesnek.

 

Az eltelt évek bizonyították a Marcato létfontosságát mind a város kulturális életében, mind a szerteágazó partnerkapcsolatok ápolásában. Sikerült a koncerthallgatóság egy olyan rétegét kialakítani, akik szívesen pillantanak be a zenekultúra e legősibb hangszercsaládjának eredetébe, és akik a hangszerek látványos megjelenésén túl az igényes kamarazenélésért érkeznek a koncertekre.


Az elmúlt 17 év alatt négy generáció nőtt fel és vitte tovább az ütőhangszeres zenekultúra méltán elismert eredményeit. 

Elért eredményeink: 

Az együttes tízszeres nyertese a Somogy megyei Zeneiskolák Kamarazenei Találkozójának. A Mohácson megrendezett Továbbképzősök kamarazenei versenyén kétszer bizonyult a legjobbnak. Példátlan siker, hogy hat alkalommal a dunántúli Helikon rendezvények kamara kategóriájának első helyezettje 2000. 2002. 2004. 2006. 2008. 2010-ben.és négyszer fődíjasa. A” Kultúrával a Nyugat Kapujában” országos verseny kamara kategóriájának 2002-es év győztese egész Somogy megyét képviselve. 2004-ben: Somogy Polgáraiért kitüntetés birtokosa az együttes. 2007 tavaszán meghívást kapott az együttes, mint az 2006-os helikoni rendezvények kamara kategóriájának fődíjasa Hollandiába. Ott 37 együttessel mérette meg magát. A kilenctagú zsűri a legjobb kamaraegyüttesnek járó elismerést és oklevelet a Marcato ütőegyüttesnek ítélte oda. Az első hellyel járó külön díjat Festetics György adta át . 

Egykori növendékeinkről: 

- Gazdag János a debreceni Zeneakadémia elvégzése után szombathelyi Filharmonikus Zenekar ütőhangszeres tagja.

- Buti Szilárd a baseli Zeneakadémiát elvégezve Münchenben Peter Sadlo világhírű kamaraművésznél szerzett ütőhangszeres koncert diplomát. Jelenleg a baseli szimfonikus zenekar tagja.

- Gájer Bálint: /Marcato együttes alapító tagja/ a budapesti jazz főiskola jazzének tanszakát elvégezve, több együttest alapítva, köztük a / Group'n'Swing -et/ országosan elismert művész. 

- Makai Gábor: /Marcato együttes alapító tagja/ Turnaround Blues együttes dobosaként számos világhírességgel játszott együtt, mint: Tony Osanah,Jeanne Carroll

- Keresztes Magor a debreceni Zeneakadémia üttanszakán folytatja zenei tanulmányait.
- Sárkány Bertalan három budapesti együttes ütőhangszeres játékosa. Mary Popkids, Second Avenue, Galileo.

Hat éve rendszeresen tartunk ütőhangszeres tábort, melynek hagyományát szeretnénk továbbra is megőrizni. A tábor munkájában számos elismert művész működött közre: Váray László, Horváth Kornél, Szendőfi Péter, stb…

Hajas Béla karnagyvezetésével működő Balaton M&K fúvós együttes ütőhangszeres szekcióját a Marcato oszlopos tagjai alkotják. Az elmúlt 15 évben szoros együttműködésben áll a két együttes. Egész Európát bejárva koncerteznek folyamatosan és elismerten képviselik Marcali zenei kultúráját a világban. A belföldi szerepléseken túl számos koncert felkérésnek tettek eleget Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Svédországban, Hollandiában.

A Marcato ütőegyüttes széles koncertrepertoárral rendelkezik: koncertjeiken tradicionális afrikai népzenétől a reneszánsz, barokk szerzők műveinek átiratain keresztül, John Cage, Stewe Reich, valamint XX. századi magyar zeneszerzők ütőhangszeres kamaradarabjait szólaltatják meg. Marcatoval rendszeresen együttműködik a város Calypso Kórusával és Baglas Néptáncegyüttessel.


Nyomtatás