ASP logo

Tájékoztatás avar és kerti hulladék égetéséről

Tisztelt Lakosság, Tisztelt Ingatlan tulajdonosok! A települési hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 34/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet), mely szabályozza az avar és kerti hulladék égetésének helyi szabályait, továbbra is érvényben van.

Az önkormányzati rendelet 39. § (2)-(4) bekezdései szerint

(2) A városban és a városrészekben a családi házas ingatlanokon avar és kerti hulladék égetése a nyári időszakban (március 1-től október 31-ig) 8-18 óráig, téli időszakban (november 1-től február 29-ig) 8-15 óráig az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak betartásával végezhető.

(3) Tilos tüzet rakni erős szélben. Az égetés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen, amely az 5.mellékletben foglalt tűzszakaszok felé viheti a képződött füstöt, szikrát.

(4) Avar és kerti hulladék tüzet olyan nagyságban szabad rakni, hogy az égetés helyének átmérője 1,5 méternél nagyobb nem lehet.

Az önkormányzati rendelet 40. § (1) és (2) bekezdései alapján

(1) A közterületen avart és kerti hulladékot égetni nem lehet.

(2) Nem lehet avart, kerti hulladékot égetni továbbá a Petőfi utca páros oldala, a Sport utca mindkét oldala, a Kossuth utca páratlan oldala az 1-39. házszámig, a Marczali Henrik utca mindkét oldala, a Berzsenyi utca páratlan oldala az 1-5. házszámig, a Széchenyi utca páratlan oldala az 1-25. házszámig körbezárt területen; a Széchenyi utca páros oldala a 2-34. házszámig, a Szigetvári utca 1. szám, a Dózsa utca páratlan oldala és a Hősök tere által körbezárt területen.

Szeretném külön felhívni a figyelmet arra, hogy a kerti hulladékot elsősorban komposztáljuk. Ha erre nincs lehetőség, akkor az MTKSZ Marcali és Térsége Közszolgáltató Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a zsákban nem tárolható bio hulladékot, különösen a nyesedéket, ágat, gallyat (kötegelve, maximum 1 méter szálhosszúságban, maximum 2 m mennyiségig kihelyezve) díjmentesen elszállítja a meghirdetett napokon.

Fontos szabály, hogy az égetést a szomszédok szükségtelen zavarása nélkül kell végezni!

 

Tisztelettel:

Bödőné Dr. Molnár Irén s. k.
címzetes főjegyző


Nyomtatás