ASP logo

Központi háziorvosi ügyelet változásai 2015. december 1-től

Változik a központi háziorvosi ügyeleti ellátásának biztosítása a Marcali Kistérségben - tájékoztatott Bereczk Balázs, alpolgármester. Az ügyelet új helyre, a marcali kórház területére, a sürgősségi osztály folyosójára költözik. Ez előnyt jelent az új rendszerben, mivel a kórházba érkező beteg egy olyan szakdolgozóval találkozik aki rögtön be tudja sorolni, hogy sürgősségi ellátást, vagy háziorvosi ellátást igényel a betegsége. További változás hogy az eddigi két orvos helyett most egy fő szakorvos, továbbá egy fő szakdolgozó és egy fő gépkocsivezető igénybevételével oldják meg az ellátást.

Mivel egy kivonuló ügyeletes orvos látja el 35 ezer ember sürgősségi alapellátását a kistérség egész területén, ezért ha valaki éppen a kivonulás alatt érkezik a rendelőbe, akkor bizony várakoznia kell és orvosi ellátásra nem, de folyamatos ápolói felügyeletre számíthat.

A lakosság szemléletén is változtatni kell, hiszen gyakran félreértik vagy rosszul értelmezik az ügyeleti ellátás fogalmát, hiszen az ügyelet célja az akut, súlyos panaszok, rosszullétek ellátása, nem azoknak a gyógyszereknek a felírása, melyet korábban is ismert betegségre szednek. A változásokról a lakosság tájékoztatása nagyon fontos - hangsúlyozta Bereczk Balázs – hiszen minden lakónak a megfelelő ellátást igénybe vételéhez tisztába kell lennie azzal, hogy hova kell mennie, milyen ellátásra jogosult és mit várhat el az ügyeletet biztosító szolgáltatótól. (forrás: tavitv.hu)


Nyomtatás