ASP logo

Gépjárműadó

Bejelentés a gépjármű utáni adófizetési kötelezettség változáshoz: gépjárműadó

Illetékes ügyintéző: 
Ügyintéző: Balázs Klára főmunkatárs  
Telefon: 85/501-041  
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ügyintézés helye:

Marcali Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda, Adócsoport
8700 Marcali, Rákóczi u. 11. földszint 29. iroda

Ügyfélfogadási rend

Hétfő: 7.45 - 11.30 ill. 12.00 - 16.15

Kedd: nincs ügyfélfogadás

Szerda: 7.45 - 11.30

Csütörtök: nincs ügyfélfogadás

Péntek: 7.45 - 11.30 ill. 12.00 - 13.45

 

Ügy leírása, szükségessége, folyamata: 
Bejelentést annak kell tennie, akinek a gépjármű jogellenesen kerül ki a birtokából, valamint a nyomtatvány IV. pontjában szereplő valamely mentességi feltételnek megfelel.
 
Hol és hogyan kell benyújtani a kérelmet:
A kitöltött és aláírt bevallási nyomtatványt a polgármesteri hivatal adócsoportjához kell benyújtani a változást követő 15 napon belül.
 
A bejelentés az önkormányzati hivatali portál (továbbiakban OHP) segítségével is benyújtható.  Az OHP elérhető: https://ohp.asp.lgov.hu

Mik a kérelemhez szükséges mellékletek: 
Rendőrségi jegyzőkönyv, határozat, illetve orvosi igazolás.

Az ügyintézéshez szükséges díjak, illetékek, azok befizetésének módja: 
Az ügyintézés díj- és illetékmentes.

Az ügyintézés határidejéről: 
Az ügyintézés határideje a bevallás benyújtásának határidejétől számított 8 nap. Ez időszakon belül kerül sor az adó szüneteltetésének, valamint az adómentesség megadásának ténye megállapítására, amiről az érintett adózó határozat formájában értesül. A határidőn túl, vagy az adóhatóság felszólítása nyomán benyújtott adóbevallás esetén az ügyintézési határidő a beérkezés napjától számítódik.

A jogorvoslati lehetőségekről
Az adómegállapítás ellen - amennyiben az ügyfél azt törvénytelennek minősíti - a határozat átvételét követő 15 napon belül fellebbezésnek van helye. A fellebbezést a határozatot kibocsájtó adóhatósághoz kell benyújtani. A fellebbezés illetékköteles. Az illeték mértéke a fellebbezésben vitatott összeg függvénye. Az illeték összege a fellebbezésben vitatott összeg minden megkezdett 10.000 forintja után 400 forint, de legfeljebb 500.000 forint.
Az illetéket az adóhatóságunknál rendszeresített illetékbeszedési számla javára kell megfizetni, magánszemély adózónak csekken, gazdasági társaságnak banki átutalással.

Az alkalmazott jogszabályról: 
A gépjárműadóról szóló, többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény.
 
Az ügyfelet megillető adatvédelmi jogokról:
Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény adótitkot szabályozó 127. §-ai alapján az adóhatóság az adótitoknak minősülő adatokat az érintett adózón kívül másnak nem hozhatja tudomására.
          
Az egyes eljárási cselekményekhez kapcsolódó, az ügyfelet megillető jogokról, az ügyfelet terhelő kötelezettségekről: 
Az ügyfélnek joga van arra, hogy az ügyében helyette eljáró, eseti vagy állandó megbízást adjon az általa felhatalmazott magánszemélynek, jogi személynek.
Joga van saját ügyében a rá vonatkozó iratok megismerésére, kivéve az iratnak azt a részét, amely más személyre vonatkozó, adótitkot érintő rendelkezésbe ütközik.

Az adókötelezettség magában foglalja:

  • A bejelentést,
  • Adatszolgáltatást


Letölthető nyomtatványok:


Nyomtatás