Marcali VSZSE Sakk Szakosztálya

A város sport történetében a sakk az egyik legrégebbi sportág. Az 1911-ben alakult Marcali Iparos Ifjúsági Önképzőkörben találkozunk először a sakkozókkal. Szakosztályi keretek között a Marcali Traktor SE 1953-ban indított csapatot a megyei bajnokságban. Kiváló eredményeket értek el, bajnokságot is nyertek. 1964-től a Marcali Vörös Meteor Sportegyesületben találjuk a sakkozókat.

1973 után – immár a Marcali SE szakosztályaként –ismét a megyei bajnokságban próbálkoznak. A legjobb eredményt 1976-ban érik el, a 2. hely megszerzésével. Miután Marcali városi rangot kapott 1977-ben, így a sakkozók is a Marcali Városi SE szakosztályaihoz kerülnek. 1980-tól megszakítás nélkül vettek részt a megyei csapatbajnokságokon Böröcz Gyula, majd Erdős József irányításával. 1995-ben a megyebajnokságot megnyerve az osztályozón is kipróbálták a csapat erejét, azonban nem sikerült feljebb lépni. Ezen időszakban a gimnázium leány csapatai Erdős József tanári és edzői munkájával kiváló eredményeket értek el a középiskolai országos bajnokságokon a IV., II. !, IX., X., IV., XI. helyezéseikkel. Az 1990-től a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolában is elindult Guricza Gyula tanár szakköri és klubnapközis foglalkozásaival az utánpótlás nevelés. 1992-től napjainkig minden tanévben kijutottak gyakran több csapattal és egyéni eredménnyel az országos diákolimpiai döntőkre, ahol egyéniben az 5., csapatban a 6.helyezés a legjobb eredmény. 1997-ben megalakult a Marcali Város Szabadidő Sportegyesület, a Sakk Szakosztály itt folytatta a tevékenységét, melynek vezetését 1999-től Guricza Gyula irányította. Ez évtől útjára indult a Marcali Város Sakkbajnoka vándorserleg, melyet minden évben egy 7 fordulós rapidversenyen nyerheti el a győztes. Rendszeressé váltak a diákok számára a nyári sakktáborok, valamint két felnőtt csapat is szerveződött a megyei bajnokságokra, a megyei I, illetve a megyei II mezőnyben, ahol felnőttek között gyakran ifjúsági játékosokat ültettünk a sakkasztalokhoz. 2002-ben az ifjúsági sakkcsapatunk „Az Év Csapata”, Guricza Gyula pedig „Az Év Edzője” városi kitüntetésben részesült. A felnőtt csapat a 3. megyebajnoki győzelmét követően 2010-ben az osztályozón kivívta a Nemzeti Bajnokságba való feljutást. A Marcali VSZSE sakk csapata az NBII  Asztalos csoportjában az első három évben 4., a 4.évben 6., az 5.évben pedig 8.helyezést ért el. Sakkozóink „Az Év Sportolója” II-III. fokozatának kitüntetéseivel dicsekedhetnek, így díjat kapott Nádor Zoltán, Mánfay Máté, Ferenczy Máté, Dr.Schäffer Károly, Haszon Dávid, valamint „Az Év Ifjúsági Sportolója”díjat nyerte el Király Máté. Azonban ki kell még emelni a szakosztályi munkában Babits András edzői és ponterős éltáblás játékát, valamint „ A nagyátlós szicíliai védelem” című könyvének megjelenését. Továbbá a városi sakkéletünk sporttörténelmi eseménye, hogy 2014-ben Mánfay Máté online sakkversenyeken kivívta, hogy egy 12 táblás online szimultánon játszhatott a világbajnok Magnus Carlsennel.

 

MVSZSE Sakk Szakosztály vezetője: Guricza Gyula

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                                   


Nyomtatás