70 éves a gimnázium - programok az évforduló jegyében

70 éves a gimnázium - programok az évforduló jegyében

December 10-én fotókiállítással folytatódott a gimnázium 70 éves évfordulója alkalmából szervezett programsorozat. Csoszó Gabriella és Havranek Andrea fotóit tekinthették meg az érdeklődők az iskola aulájában. Mindketten a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói voltak.meli

 

 

Csoszó Gabriella a tárlatra Zsiga Melinda kick-boksz bronzérmes világbajnokról készült sorozatát hozta el, hisz a sportoló fogadott testvére, aki szintén ebben az iskolában tanult. Melinda a megnyitó előtt jó hangulatú beszélgetésen vett részt a diákokkal, ahol szó volt kitartásról, sportküzdelmekről, sőt, néhány alapfogást is demonstrált nekik. Havranek Andrea az elhagyatott épületekről, kastélyokról készült sorozatából, illetve természetfotóiból válogatott. A tárlat március közepéig volt látogatható.
A hagyományos Berzsenyi-vetélkedőt a járvány miatt online formában valósította meg az iskola, Borosné Gyarmati Cecília szervezésében. Bárki bekapcsolódhatott a feladatlap megoldásába, így más iskolákból is szép számmal érkeztek megoldások. Sőt, a város lakóit is megmozgatta ez a szellemi vetélkedő.
A programok február végén a Nyelvi-nappal folytatódtak, melynek célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen és biztosítson az idegen nyelven való kommunikációra, tanórai kereteken kívül is. Farkasné Bencze Andrea szervezésében és az idegen nyelvet oktató pedagógusok segítségével valósították meg a programokat.

 

andi1

 

Az általános iskolák számára is készítettek feladatlapot a szervezők, 34 felsős küldte vissza a gimnáziumba megoldásait. Angol és német nyelven játékos vetélkedőkön mérték össze tudásukat a diákok, majd előadásokat hallgattak meg, mint pl. Szent Pál élete és tevékenysége, A Bibliától a macskákig – a fordítás rejtelmei, Tinédzserként Németországban vagy Nyelvi tábor Künzelsauban.

 

berzsenyi


Több évtizedes hagyomány a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, hogy március közepén kulturális programokkal tisztelegnek névadójuk előtt a Berzsenyi-napon. Ennek része a szavalóverseny is. A járvány visszaszorulásának köszönhetően – a tavalyi online térben történt rendezés után - 2022. március 10-én újra személyesen találkozhattak a gimnáziumban a verset szerető diákok, tanárok.
Most nem versenyt hirdettek a térség általános és középiskolásainak, hanem kötetlen beszélgetéssel, teázással egybefűzött versdélutánra, kedves költeményeik bemutatására invitálták őket. Képviseltette magát a Buzsáki Általános Iskola és a Marcali Mikszáth Kálmán Általános Iskola, és sok gimnazista is bemutatta kedves versét.

versdélután

 

Kicsit kiszakadhattak a hétköznapokból az irodalom segítségével, és egy igazán jó hangulatú délutánt töltöttek együtt.

Másnap a Berzsenyi-napon (fő szervezője Farkasné Bencze Andrea),
Kőrösi András igazgató ünnepi megnyitója után Bauer Szilvia rendezésében a 9. B és 11.A osztály műsorát láthatták, amelyben az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. Ezt követően az osztályok csapatai a legkülönfélébb témákban (Trianon, film, könyvtárismeret, sport, Dél-Európa, német nyelvterület) mérték össze tudásukat.

Meghívott vendégeik többsége maga is az intézményben végezte a középiskolát. Az ő előadásaikat hallgatták meg a gimnazisták a rendezvény második felében:
Samuné Bogyó Hajnalka: Kézírás és egyéniség
Kiss Kálmán: Német rakéta-repülőgépek a második világháborúban
Huszár Mihály: Marcaliak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc sodrában
Horváthné Rádics Márta: Rögös úton a csillagokig...
Segyevy Dániel: Veteránjármű-találkozó trópusi hőségben: Kuba földrajzos szemmel
Szalay Miklós: Internetfüggőség, médiaártalom, avagy merre tart az Alfa generáció.

 

rádics


Az iskola közössége a Berzsenyi-esten mutatja meg a szülőknek, a városnak a tanév legsikeresebb produkcióit. Az idei különlegessége az volt, hogy a gimnáziumban végzett egykori tanulók is felléptek március 26-án.
A műsor első felében a volt diákok varázsoltak ünnepi hangulatot a zsúfolásig megtelt Marcali Művelődési Központ színháztermébe.

 

berzsenyi est2

 

Majd az est második felében a jelenlegi diákok mutatták meg, hogy méltók az elődökhöz.

 

berzsenyi est web2022


Nyomtatás