„Vétkesek közt cinkos, aki néma”

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”

2021 tavaszán vette kezdetét az a több felvonásból álló tragikomédia, amiről lapunk tavaly júniusi számában tudósítottunk először, - és ami ma már inkább tűnik abszurd drámának.

Az történt ugyanis, hogy mivel a járvány újra durva támadásba lendült, dr. Sütő László polgármester szerette volna tájékoztatni a lakosságot a marcali állapotokról, és a saját helyi döntéseit megalapozó adatokra is szüksége volt. Egyetlen dolgot kérdezett: Hány fertőzött van a városban. Hogy láthassuk, mekkora a baj. Hogy mire kell jobban odafigyelni. Hogy biztonságosabb legyen a mindennapi életünk, de a felesleges pánikot is elkerüljük. Levelet írt hát az illetékes hivatalnak, feltette az előbb említett végtelenül egyszerű kérdést, amire a válasz ott van a nyilvántartásukban.

 

cecília2

 

Legnagyobb meglepetésre azonban válaszlevelében a hivatal nem ezt az egyetlen számot írta meg, hanem hosszú és körülményes fejtegetésbe kezdtek az ő elképzelhetetlenül fárasztó munkájukról, így sajnos polgármester úr kérdésére majd csak 45 nap múlva tudnak válaszolni. Eltelt másfél hónap, és hajszálpontosan 45 nap múlva - pontosan, precízen kiszámolva! - meg is érkezett az újabb válasz, de nem ám az, amire az önkormányzat várt! Azt írták, hogy továbbra is „jelentős mértékben igénybe vannak véve”, ezért most sem tudják leírni azt a számot. Ehhez újabb 45 napi erőgyűjtésre van szükségük. / Idáig tartott az első felvonás, amiről nemcsak beszámoltunk, hanem a leveleket is közzétettük, teljes terjedelmükben, változtatás nélkül./

Július 23-án, pontosan az ígért 45 nap elteltével meg is érkezett a beígért válasz, íme:

jul23

 

Érthető? Felfogható? Július 23-án megadni, hogy április 26-án hány fertőzött VOLT a városban, hogy meg lehessen tudni, milyen intézkedésekre lett VOLNA szükség AKKOR!!! Kinek és miben segített ez már? Azért ehhez pofa kell.

Őszre annyit változott a helyzet, hogy a kormány több járványügyi intézkedést a helyi polgármesterek hatáskörébe utalt, nagyon logikusan: Ők ismerik legjobban a helyi körülményeket, minden változásra ők tudnak a leggyorsabban reagálni. Merthogy ebben a helyzetben a késlekedés emberéletekbe kerülhet. A félreértések elkerülése végett a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság - figyelem! nem valami okoskodó civil bagázs vagy sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár, hanem még egyszer: a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság - közleményt adott ki.

Ebben leszögezik, hogy mivel „a polgármesterek fontos szereplői a járvány elleni védekezésnek ... a polgármesterek adatigénylése prioritást kell, hogy élvezzen.” Felhívják továbbá az illetékes kormányhivatal figyelmét arra is, hogy „a járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak, ezért azok időszerűsége, aktualitása különösen fontos."

 

cecília 6

 

Ennek következtében született meg polgármesterünk újabb adatkérő levele, kérve a napi fertőzöttek számát a nagyságos hivataltól. De adat helyett megint csak fityiszt mutató válasz érkezett: bokros teendők, a munkatársak rendkívüli igénybevétele, adat majd 45 nap múlva.

/ Erről, a második felvonásról lapunk decemberi számában tájékoztattuk olvasóinkat, ismét teljes terjedelmükben, változtatás nélkül közzé téve a leveleket. /

A decemberi lapzártát követően vette kezdetét a harmadik felvonás: Sütő László ezek után egyenesen Müller Cecíliához fordult, joggal remélve, hogy az országos tisztifőorvos - feladatából adódóan - nyilván segítséget kíván nyújtani a védekezés helyi szervezéséhez, és érvényt fog szerezni egy nemzeti hatóság akaratának.

 

levél2

cecília3

 

Óh, tisztelt polgármester úr, hogy mekkorát tetszett tévedni! Röpke két hét után ugyanis ez a válasz érkezett:

 

levél1 Page 1

levél1 Page 2

 

 

A nagyasszony kifejezetten udvarias hangnemben, egy óvó néni türelmével világosítja föl városunk első emberét, hogy mi mindennel foglalkoznak ők, mi van az alapító okiratukban, mi tartozik a hatáskörükbe a gyógyfürdőktől a kozmetikai szerekig, az irányítástól a koordinálásig, meg még a felügyelet is. Ja, igen, tényleg a kérdés - hát arra most nem ér rá válaszolni, majd csak 45 nap múlva. És indoklás is van! A lenyűgözően varázslatos logikával megalkotott magyarázat szerint azért, mert közfeladataik közül jelenleg a „koronavírus elleni járványügyi védekezés élvez prioritást”

Azóta leteltek a 45 napos határidők és persze érkezett még két újabb levél, az egyik a kormányhivataltól, a másik Müller Cecíliától. Mindegyik arról szól, hogy a kérdésre válasz majd újabb 45 nap elteltével...

levél4 Page 1

levél4 Page 2

december30

Hiába, első a védekezés. Tudják: a prioritás.

 

übü


Nyomtatás