A kora tavaszi időjárás-szerencsére csak rövid ideig csepergett az esőnagyon sok embert csalogatott ki a fesztiválra. Már a kezdéskor tele volt a rendezvénysátor. Finom forralt borokat, szórakoztató programokat és jó hangulatot kínált a Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. a 14. Borforraló fesztiválon. Helyi és a járásból érkező 17 csapat csaknem 800 liter bort forralt meg, mely el is fogyott a fesztivál zárására.
Néhány csapatot megkérdeztünk, mivel készültek a megmérettetésre.
Csütörtöki csapat: Ez a baráti csapat ezen a napon jár össze. Egyik alkalommal elhatároztuk, indulunk mi is a versenyen, és hogy a síparadicsomokban lévő hütték hangulatát fogjuk megidézni. Ehhez öltözködtünk, erről szólnak a jelmezeink. A bort pedig a legjobb tudásunk szerint készítettük el.
Obsitosok: A kéthelyi hegyről származik a vörösborunk. Az alapfűszereket tettük bele, így narancsot, citromot, szegfűszeget, meg egy kis áfonyát. Mellette készültünk sokféle finomsággal is.
MOTTE: Hosszú András és Horváth László fehér és vörösborával dolgoztunk. A hölgyek pedig fánkot, pogácsát, perecet, zsíros kenyeret, diót, szőlőt kínálnak.
Videoton Kft. : Samu Tibor volt a borfelelős, villányi cuvée készült szintén hagyományos fűszerezéssel. Kevés cukrot használtak, inkább a bor zamata dominál náluk.
JOBBIK: Nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is gondoltunk. A bor mellett puncsot is készítettünk. Tettünk bele ánizst, szegfűszeget, almát, sáfrányt és erdei gyümölcsöket is.
Marcali Mentők Egyesület: Kékfrankos roséval jöttünk, és a gyerekeknek is készült ital. Az ízesítés titok.
Marcali és Környéke Hagyományörző Ipartestület: Sütünk finom kolbászt és csirkemellet is a különleges recepttel készült forralt bor mellé. Az összetevőket nem áruljuk el addig, amíg ide nem ér a zsűri. A gyerekek teát kapnak.
Bajtársi Egyesület, Veteránok és lendvai barátaik: Lendváról már hetedik éve vesznek részt a rendezvényen, s nagyon jól érzik magukat nálunk. A forralt boruk titkát nem árulták el, ami tagadhatatlanul finom.
Balatonberény és Balatonmáriafürdő kulturális csapata: Már tavaly is jelmezekben érkeztek. Az idén a mágusok szerepében forralják a bort, kiegészülve a nyugdíjas egyesület tagjaival is. A főmágus vörösborból ( balatonberényi rettenetes) készíti csodarecept alapján. A „csavar” benne az áfonya.
ZIEHL-ABEGG: Baráti társaság alkotja a csapatot. muskotályból és kékfrankosból főznek, egy titkos fűszert is használnak.
Békési Károly kérdésünkre elmondta, szereti ezeket a várost megmozgató rendezvényeket. Sokféle műfajt képviselnek a fellépők, ő különösen az esti rockzenekarra kíváncsi.
Bereczk Balázs alpolgármester: Bízom abban, hogy mindenki jól érzi magát a mai napon itt. Nagyon fontos, hogy legyenek a városban ilyen rendezvények. Ha az elmúlt időszakot nézzük, nem volt olyan hétvége, hogy ne lett volna valamilyen programunk. ( színház, ingyen koncert stb.) Így leszünk Somogy Vármegye egyik legjobb települése.
A eredményhirdetésre Sütő László, Marcali polgármesterének köszöntője után került sor. A nevezett nedűket a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai pontozták. Döntésük alapján a legjobb bort a Marcali Mentők Egyesületének csapata forralta. Második helyezett lett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a harmadik befutó Boronka csapata. A zsűri különdíját érdemelte ki a Mixi 3A, valamint a Videoton csapata. A Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. pedig a Csütörtöki csapatnak adott különdíjat.
A kóstolgatást Gazda Tamás zenész, az Operett-Musical Voices társulat énekesei, Pintér Timi mulatós egyvelege, az Animal Cannibals fellépése, valamint a Kócos gólyalábas társulat ledes műsora kísérte. Zárásként a Mohikán zenekar teremtett Republic hangulatot.