Álmok a jövőből...

 

Szabó Istvánnal készült portrénkat már olvashatták januári számunkban. Ő az a Marcaliból elszármazott vak fiatalember, aki sorra nyeri a különböző segítő alapítványok irodalmi pályázatait. Májusban újabb díjat kapott, neves szakemberekből álló zsűri értékelte írását. Mesélte, álmában mindig lát, nem véletlen, hogy az álom valósággá válik az alábbi novellájában.

Minó és Bigó!

Világhír seper végig az országok médiumában. 2050-ben a hír középpontjában Magyarország áll. Dr. Egó fantasztikus találmánnyal vívta ki magának a sajtó figyelmét! A holnapi napon videokamerás felvételben nézheti végig az egész világ e szenzációt! S most látjuk meg Dr. Egó urat kijönni a kórházból.
- Uram, csak egy kérdést! Igaz, hogy a holnapi napon olyan műtéti beavatkozást végeznek el,
amit a világon még sehol? Robotok fogják elvégezni a teljes szembeültetést?
Dr. Egó válaszol: - Igen! Arról van szó, hogy 2 intelligens robotot terveztem, Bigót és Minót! Bigó fogja végezni a műtétnek nagyobb részét és beülteti azt a szuperszonikus szemet, amit magam fejlesztettem ki. Ez egy új élet kezdete lehet a vakok számára és javíthat a társadalmi morálon. Ez a szem olyan apró kamerákat tartalmaz, ami a térlátást és az éleslátást 360 fokban egyaránt biztosítja. Az agyunknak csak kis területét használjuk ki, és Bigó olyan területet fedezett fel az emberi agyban, ami nagyon különleges sejtszerkezet, és ezt ingerekkel fokozni tudjuk. Stimulálunk és felfokozunk az agyban egy energiaforrást chipes megoldással, és ráhangoljuk a szintén chippel ellátott szemet és létrejön a látás. Leegyszerűsítve hasonló, mint két informatikai eszközben létrejött bluetótos kapcsolat.
- A szem emberi, vagy mesterségesen előállított anyag? - kérdezte a National Geographic riportere.
- A szem tudniillik nem ember általi donor, mert ez esetben fennállhat a kilökődésnek veszélye. Ez egy olyan specifikus sejt technológiával ellátott műszem, ami a szervezet számára veszélytelen és nincsen kilökődési
reakció!
- Hogyan pótolják az elhasznált energiát a szem működése során?
- Igen! Ez nagy fejtörést okozott nekünk. Vizsgálataink során felfedeztünk egy olyan alapú sejtrendszert, ami az emberi szervezetből nyeri az energiát. A chipben a sejtrendszernek hormonját ültettük be, és így a szervezetből folyamatosan juttat a szemnek és az agynak. Például: ha valaki mozgást végez, ezáltal hőt terme,l és ezt már a sejtláncolat felveszi és a maga hasznára tudja fordítani! Másik példa: ha valaki étkezik és a gyomor ezt lebontja, ott is energia átalakulás megy végbe, és ez a folyamat is működést biztosít a szemnek. Az ötletet az országunk utcáin elhelyezett fényforrást adó oszlopok adták. Olyan hasznos energiaforrás ez, mikor is az oszlop belső tároló helyeibe kutya ürüléket és rothadó gyümölcsöket helyezünk el, ez lebontódva átalakul hőenergiává. Ezt egy specifikus eszközzel fényforrássá alakítjuk át és az oszlop tetején világít!
A National Geographic riportere is kérdezett:
- Miért szükséges a Minó nevezetű robot a Bigó robot mellé?
- Igen, igen, Ez egy nagyon jó kérdés!- mondta volt Egó doki.
- Mint említettem, a beavatkozás nagy részét Bigó végzi el, de a szemben lévő apró hajszálerek, idegek, a retinahártya, az üvegtest és a szemfenék olyan apró területet tartalmaz, amit a 20 cm nagyságú Minó robot akadály nélkül elér. A Minó robot a Bigó robot hasából egy halk gördülő szerkezettel csúszik elő és olyan képességgel rendelkezik, hogy még a páciens agyi területével is kapcsolatba tud lépni! Szabó úr a beavatkozás során mélyaltatásban lesz és Minó és Bigó robot mégis kommunikálni tud majd vele. S most ha megbocsátanak. És Egó doktor sietve távozott. Hirtelen a riporterek észrevették Szabó urat, aki a holnapi napnak alanya. Kiszállva a taxiból, megrohanták őt:
- Szabó úr! Csak egy kérdést! Nem fél a holnapi beavatkozástól? Mi lesz, ha nem sikerül a műtét?
- Kérem! Már 30 éve, hogy nem látok! Ha nem sikerül, ettől vaksibb már nem tudok lenni! - Mondta viccesen Szabó úr.
- Rengeteg vizsgálaton estem át, és a károsodás miatt javasolt a szemem eltávolítása, így nincs vesztenivalóm!
- Találkozott-e Bigó és Minó robottal?
- Igen! Vizsgálataim során találkoztam Minó s Bigó robottal, s barátként fogadtak! Most megemlíteném azt is Önöknek, hogy a műtétet elsősorban vidám, szeretni tudó, pozitív gondolkodású embereknek javasolják. Ez nagyon fontos, mivel a szeretet gazdag energiaforrás, a negatívizmus viszont meríti azt. Nagyon bízom abban, hogy látni fogok, és sorstársaim látva e világ csodáját, megtanulnak hinni, szívből szeretni! 2050-ben ez a szép Magyarország elindíthatja a szeretetnek hurrikánját a nagyvilágban, s béke illata seperhet végig az utcákon!!
Szabó úr otthagyva a riportereket, besétált a reménynek ajtaján. A szuperkórház környezete pazar látványt mutatott, és az egész világ felfogta azt, hogy az ember számára a levegő tisztasága nagyon fontos. Nagy mamutfenyők álltak a kórház mögött és saját kis szélmalma biztosította a zöldenergiát a kórháznak. A mamutfenyők génmódosításuk miatt gyorsan nőttek, de szükséges volt, mivel megfékezték az ózonlyuk további növekedését, káros hatásait. S eljött a nagy nap és a nézőközönség árgus szemmel óriási kivetítőkön figyelhette az eseményeket. Szabó úr a szuperkórház műtőjében fekszik mélyaltatásban. A fekvőhely nem mindennapi, alul erős hálószerű anyagot láthatunk és ennek tetején gumiszerű felület, ami specifikus gördülő szerkezettel van ellátva. Teljes nyugodtságban látható Szabó úr és türelemmel várja e földi világ csodáját. Bigó robot és Szabó úr egymás közötti kommunikációját a nézőközönség a kivetítőn olvashatja.
- Most eltávolítom a szemgolyót és három apró furattal, vákumos megoldással kiemelem a szemüregből. Ez megtörtént és most lézerrel elállítom a vérzést! Minden rendben, ugye István? Érzem a teljes nyugodtságot a testedben, elmédben. - mondta Bigó.
- Igen! Gondolatomban szép helyeken járok, amit majd látóként is szeretnék felkeresni.
- Szeretnél a tengerparton sütkérezni, a sós vízben úszkálni? - kérdezte Bigó robot.
- Igen! Már régi álmom ez, s biztosan falni fogom szememmel a látványt.
Közben Bigó óvatos mozdulattal készíti elő az eredeti szem hasonmását! Dr. Egó olyan szemet fejlesztett ki, ami az emberi szem teljes megfelelője, egyszóval briliáns! Gördülő mozdulattal megjelent Minó és köszöntötte Istvánt:
- Hahó pajti! Most átveszem Bigó papitól az irányítást! A nézettségi skála elérte a hangulat forráspontját, s árgus szemek figyelték az izgalomnak perceit!
Minó megkezdte a szemüreg kitisztítását és elhelyezte a szabad szemmel nem látható, mikro sejtek csatlakozásait. Specifikus, apró mozdulatokkal dolgozott és közben társalgott Istvánnal. Most Minó jelezte Bigónak, hogy óvatos mozdulattal illessze össze a szem üregének és a szemnek csatlakozásait. Lassan helyére került a szem és az elején ejtett három furat helyén be is rögzítették a csodaszemet. Minó a furatok helyén gyors sebészeti plasztikázást is elvégzett. Hirtelen a szem életre kelt és mozdulattal jelezte Istvánnak, hogy megkezdődött az új életének első perce! Közben a műtét alatt a nézőközönség olyan eszközöket láthatott, mint a hőturbinás fertőtlenítő, automatizált forgótálcán lévő csipeszkészlet, szikékkel ellátva és a sterilizált léghűtéses védőruha. A szoba falán egy elhelyezett automatizált ajtószerkezetet is látni lehetett, ami ebben a pillanatban gördült szét. A műtő mellett az emberi kényelem számára berendezett szoba volt található. A műtőben István alatt egy teleszkópos emelőszerkezet lassan haladva, átcsúszott a hálón és megemelte a fekvő felületet. Ráhelyezte egy csúszó szerkezetre és István átgördült a luxus szobának kényelmébe. Ez a folyamat pillanatok alatt ment végbe és rázkódás mentesen. S másnap István ébredésekor jelen volt a szobában Dr. Egó, Bigó és Minó, valamint a kivetítőn keresztül az egész világ nézőközönsége. A 360 fokban látó csodaszem István arcára vidámságot varázsolt, s ő boldogan integetett a nagyvilág felé! Dr. Egó megkérte Istvánt, hogy sétáljon ki vele a kórház parkjába. A mamutfenyők alá mentek, ami pazar látványt mutatott!
- Látja ezeket a csoda magas fenyőket? - kérdezte.
- Igen és az egyik fának a magasában egy pár vadgalamb turbékol és mindkettő szárnyában fehér tollazatú szívecske látható!
- Tudja, milyen magasak ezek a fák?
- Nem tudom, talán 15 méter lehet? - válaszolta István.
- 30 méter. S a magasban látja a fehér szívecskéket a galambok szárnyán! Szerintem ez elegendő bizonyíték a világnak a látásának élességéről, minőségéről!
Az öröm után Egó, Bigó, Minó kezet nyújtva elköszönt Istvántól:
- Viszlát pajtikám!
Dr. Egó szerényen integetett a nagy Világnak és Bigóval, Minóval visszasétáltak a kórházba. A napok teltek, és István falta a modern világnak látnivalóit. Felfedezett sorstársai számára beszélő és gps navigációs fehér botot. Látta, hogy az utcákon elektromos autók futnak. Magyarország elsőként tett lépést a zöldövezet, az ivóvíz és más célra felhasználható vízvezetéknek a kiépítésére ! 2050-ben ámulattal nézte a hatalmasra nőtt mamutfenyőket és ellátogatott a cserélhető talpú cipőjében álmai tengerpartjára is!
Szabó István

 


Nyomtatás