Marcali 40 - időszaki kiállítás a Korzóban

 

DSCN6822
Március 31-én nyílt a Kulturális Korzó Kortárs Galériájában, az idei év legtöbb művészét és művészeti ágát bemutató Marcali40 című csoportos kiállítás. Ezzel egy időben, az emeleti Amatőr alkotók kiállítóterében Babainé Mikó Beáta és Horváth Györgyike textil munkáiból nyílt válogatás. A közös kiállításmegnyitón, amely zsúfolásig megtelt a tárlatlátogató közönséggel,dr Sütő László köszöntője után a Calypso kórus éneke csendült fel. 

A Marcali Napok programsorozat egyik kiemelkedő jelentőségű eseményeként, a várossá nyilvánítás 40. évfordulója alkalmából 10 művész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, a Marcali40 című kiállításon. A kiállító művészek valamennyien marcali kötődésűek. Mindegyikük részt vett már önálló , vagy csoportos kiállításon városunkban, az elmúlt évek alatt. Így, együtt azonban most először állítanak ki a Kortárs Galériában.

S hogy kik Ők?

Harangozó Rita fazekas népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, számos szakmai díj kitüntetettje. Többször elnyerte a Magyar Kézművességért Alapítvány díját , birtokosa Somogy Közgyűlése oklevelének, Marcali város különdíjának, alkotásával kiérdemelte a Magyar Kézműves Remek díjat is. A Marcali40 kiállításon szemet gyönyörködtető kancsóit, míves kerámia tálait mutatja be.

Ámmer Gergő szobrászművész , aki a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat minisztériumi különdíját nyerte el, irónikus és önirónikus portrészobrait állítja ki.

Bognár Zsolt Marcaliban született festőművész a Kaposvári Egyetem Művészeti karán szerezte meg a diplomáját. Az évszakok örök körforgását bemutató képsorozata színeiben és kifejezésmódjában is emlékezetes alkotás.

Kovács József nyugalmazott rajztanár, festőművész 2017 januárjában vehette át a Kulturális Központ által alapított Szórádi Zsigmond készítette Korzó-díjat, művészi és közösségteremtő munkájáért. A kiállításon Berzsenyi Dánielről, Marczali Henrikről és Együd Árpádról készített portréi mellett, többek között Marcali várossá avatását megörökítő festménye is látható.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és a Torinói Accademia delle Belle Artin folytatott tanulmányokat Mészáros –Szuharevszki Mihály festőművész. Táblaképein a fotószerűen megfestett, pop-art stílusjegyeket is felvonultató ábrázolásmód izgalmas , lendületes képi világot teremt.

Orosz Lajos festőművész 1993-ban Marcaliban megalakította a helyi képzőművészeket összefogó Bernáth Stúdiót, majd a Marcali Paletta alkotóközösséget. 2014 óta a SIAC nemzetközi művésztelep művészeti vezetője. Többfajta technikával dolgozik, a most bemutatott rendkívül színes , és látványos , absztrakt alkotásai , vegyes technikával készültek.

Szabó Béla festőművész, Marcali szülötte, a közeljövőben ünnepli 80. születésnapját. Szőnyi István Kossuth díjas festőművész tanítványa volt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, akkor, amikor Bernáth Aurél volt a tanszék vezetője. A tanári és a művészi diploma megszerzése után, Marcaliban, majd Somogy megyében dolgozott. Derkovits ösztöndíjasként 1967-től felkérést kapott a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola művésztanári állására. 2003-ban Művészeti igazgatóként vonult nyugdíjba. Kedvelt műfaja a freskó, mozaik és sgrafittó készítés mellett a klasszikus festészet. A most látható kiállításon a mediterán színvilágot idéző tájképe mellett számos lírai csendéletét is láthatjuk.

Szórádi Zsigmond Magyar Művészetért díjas szobrászművész számos szakmai elismerés és díj birtokosa. Mi, marcaliak, a városunkban látható köztéri alkotásaival naponta találkozhatunk :Marczali Henrik portré szobrával a Kórház parkban, vagy a Vitorlabontás című ’56-os köztéri emlékművével. Az Arany emlékévhez kapcsolódó Arany-levél című domborműve mellett portré szobra és míves kiplasztikái is bemutatásra kerülnek a mostani kiállításon.
Tüttő József festőművész groteszk képein a realisztikus és a meseszerű ábrázolás ötvöződik, néhol abszurd humorral ötvözve. Különleges látásmódjával és festői technikájával új arcát ismerhetjük meg a művészi ábrázolásnak.

Jurij Uszanov festőművész a moszkvai Képzőművészeti Főiskolán végezte a tanulmányait. 1979 óta, házassága révén került hazánkba. A marcali Berzsenyi Dániel gimnázium tanáraként vonult nyugdíjba, a mai napig aktív művész. Művészetére és most bemutatott festményeire az absztrakt ábrázolás mód a jellemző. Karakterizált képein a színek harmóniája a geometrikus formák megjelenítésével párosul.1988 óta él városunkban, a művészete sajátosan tükrözi a szülőföld iránti kötődését, és a választott , új otthona befogadói szeretetét.

A kiállításról katalógus is készült, amelyben a művészek szakmai életútja részletesen kerül bemutatásra. A tíz művész, 52 alkotásával tiszteleg a negyven éves város előtt. Június 12-ig várja az egyedülálló tárlat a művészetet kedvelő közönséget, a marcali Kortárs Galériában.

T. Molnár Gertrúd, a kiállítás szervezője

 


Nyomtatás