Kórházi jelentés

2016. nov. 24- én hivatalosan is Szaplonczay Manó nevét vette föl városunk kórháza . Az ünnepélyes névadón Német Lajos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy a Szaplonczay Manó Kórházban a 15 ágyas belgyógyászati és 10 ágyas sebészeti aktív osztály mellett a továbbra is működő sürgősségi osztály garantálja majd a biztonságos betegellátást. A járóbeteg-szakellátás megerősítését is megígérte.
Már akkor elhatároztuk, hogy néhány hónap múlva visszatérünk a témára, hogy lássuk, ezúttal megvalósultak- e az akkori ígéretek. A hivatalos álláspont helyett ezúttal az informális csatornákat használtuk tájékozódásra. A Kaposi Mór Oktató Kórház internetes oldalán megjelent járóbeteg- ellátás – rendelési idők című táblázatot vetettük össze a valósággal, a helyszínen tájékozódtunk azok valóságtartalma, és a várakozási idők vonatkozásában.


A februári lapszámunkban közérdekű információként közzétettük a fent említett táblázatot, erre nagyon sok visszajelzést kaptunk Önöktől, ami szerint nem egészen a leírtak szerint alakulnak a rendelési idők, s továbbra is nagyon hosszú a várólista egyes szakrendelések esetében.

 

De kezdjük a pozitív tapasztalatokkal:
- A beígért belgyógyászati és sebészeti osztály újra működik, a dolgozók elmondása szerint 100-120%-os kihasználtsággal, létjogosultságát így senki nem kérdőjelezheti meg.
- A járóbeteg ellátás terén is tapasztalható némi pozitív elmozdulás: újra van neurológiai szakrendelés, ezért már nem kell Kaposvárra utazni.
- Az időpont kérés pl. a labor esetében úgy tűnik működik, bár a beutalástól számítva 10 napra kaptam időpontot, viszont megszűnt a tumultus, nagyjából fél óra a várakozási idő. Ismerősömmel azért előfordult, hogy kiszólt a szakdolgozó, türelmet kér, elfogyott a tű!!!!

A vizsgálatok jó részét Kaposváron végzik, ezért az eredményre újabb 2-3 napot várni kell. Jó esetben tehát szűk két hét egy egyszerű vérvizsgálat. Gondolom, sürgős esetben más az eljárás, de a most lezajlott influenza szezonban sem volt mindegy, hogy egy-egy szövődmény mikorra derül ki.
Ami valóban pozitív, a dolgozók elmondása szerint is változott a központi kórház hozzáállása. Sokkal gyorsabban reagálnak a panaszokra, igyekeznek azokat orvosolni. Példaként a szív- ultrahang gép meghibásodását említeném. Szintén egyik olvasónk jelezte, hogy bár időpontja volt, nem tudták elvégezni a vizsgálatot, mert a gép február 22-én elromlott. Kaposvárról a jelzés után azonnal küldtek szakembert, aki sajnos nem tudta megjavítani, mert a tápegység cserére szorul. Mint kiderült, a javítás költsége meghaladja az egymillió forintot, így azt engedélyeztetni kell, a bürokrácia malmai lassan őrölnek, mint tudjuk, de azért bízunk a pozitív végkifejletben.
Összességében azt látjuk, hogy a szakrendelések nagyjából megfelelnek a táblázatban foglaltaknak, bár az is igaz, hogy pl. a sebészeti szakrendelést gyakran megszakítja egy-egy műtét, mivel ugyanaz az orvos látja el mindkét teendőt. Továbbra is nagyon sok, 5-6 hónap a várakozási idő a szemészeten, (ami azért egy cukorbeteg esetében elég durva! - szintén olvasói tapasztalat.) legalább 3 hónap az urológián, stb. Tisztán látszik, hogy azoknál a szakrendeléseknél a leghosszabb a várakozási idő, amelyekből a legkevesebb a heti rendelési idő. Ha az időjárási viszonyok és az influenza számlájára írjuk, hogy bizony január-február hónapban több alkalommal nem ért ide a szakorvos a rendelésre, akkor is újra és újra szembesülünk az egyre nagyobb problémát jelentő orvoshiánnyal.

Mindnyájan tapasztaljuk, hogy orvosaink egy része jóval túl van a nyugdíjkorhatáron, többsége pedig közelít ahhoz. Félő, hogy egy-két éven belül még az eddiginél is nagyobb ellátási nehézségeket tapasztalunk majd. És ez esetben ez már nem a telephely és központi kórház vitája lesz…
Ez már nem csak a kis vidéki kórházak problémája, hisz látjuk, halljuk, hogy sehol sincs elegendő orvos és szakszemélyzet. A fiatalok külföldre mennek, a középkorú tapasztalt szakembereket beszippantják a fizetős magánklinikák, így esélyünk sem marad a tisztességes egészségügyi ellátásra…

Végezetül, ún. közérzet javító intézkedésként szívesen vennénk mi Marcaliak, ha végre négy hónap után a Kaposi Mór Oktató Kórház honlapján is sikerülne megjelentetni kórházunk, a Szaplonczay Manó Kórház hivatalos elnevezését.
Bőszné Kiss Katalin


Nyomtatás