Marcali Napló

Népi kalendárium: ÁPRILIS

Búzaszentelő körmenet Marcali1943


Április 1. – Ugratások, csúfolók napja

Április első napján régen is ugratták egymást a felnőttek, de elsősorban a gyerekeket tréfálták meg. Például pénzt adtak a gyanútlan kisgyereknek, és elküldték a boltba „trombitahúrért”, „baltamagért”. A nagyobbak megtréfálták a kisebbeket mondván: „eloldózott a cipőfűződ” vagy „leetted magad”. Ha sikerült a beugratás, akkor ilyenfajta mondókával csúfolták ki az illetőt: „Április bolondja, május szamara, fölnézett a toronyba, megnézte, hogy hány óra. Féltizenkettő, bolond mind a kettő!” A hagyományos népi gazdálkodásban ezt a napot nem tartották alkalmasnak a vetésre, mert akkor nem számíthattak bő termésre.

A Marcali Castle

biro zoltan

Biró Zoltán a Marcali Rendőrkapitányságon nyomozó s mellette regényeket ír. Most jelenik meg negyedik kötete. Április 1-jén közönségtalálkozón is bemutatja új könyvét az érdeklődőknek a Kulturális Korzóban. Kötetei: Tihanyi fény, A hetedik holló, A kard nyomában

 

Kórházi jelentés

2016. nov. 24- én hivatalosan is Szaplonczay Manó nevét vette föl városunk kórháza . Az ünnepélyes névadón Német Lajos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy a Szaplonczay Manó Kórházban a 15 ágyas belgyógyászati és 10 ágyas sebészeti aktív osztály mellett a továbbra is működő sürgősségi osztály garantálja majd a biztonságos betegellátást. A járóbeteg-szakellátás megerősítését is megígérte.
Már akkor elhatároztuk, hogy néhány hónap múlva visszatérünk a témára, hogy lássuk, ezúttal megvalósultak- e az akkori ígéretek. A hivatalos álláspont helyett ezúttal az informális csatornákat használtuk tájékozódásra. A Kaposi Mór Oktató Kórház internetes oldalán megjelent járóbeteg- ellátás – rendelési idők című táblázatot vetettük össze a valósággal, a helyszínen tájékozódtunk azok valóságtartalma, és a várakozási idők vonatkozásában.

„Valami régi, valami új…”

petra2

Kezdem a régivel. A farsang egy ősi hagyomány. Mindenki szeret jelmezbe bújni. A farsangi maszkabál azonban nemcsak egy szép gyermekkori emlék, kedvező hatása a személyiségfejlődésére megkérdőjelezhetetlen. Ezen indíttatásból –és mert szórakozni mindenki szeret-, rendeztük meg február 24-én délután a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban a már szinte feledésbe merült farsangi mulatságot.

 

Huszonöt évvel ezelőtt...

20170308 105054


Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben írta alá Marcali első szabadon választott képviselő-testülete a testvérvárosi szerződést a németországi Künzelsau városával.
Auguszt Bálint, a Polgármesteri Hivatal nyugalmazott főtanácsosa az első tapogatózó lépéseknél már jelen volt, a későbbiekben pedig a kapcsolatépítés főszereplőjévé vált: gondozta, koordinálta, mélyítette az együttműködést. Mintegy két évtizednyi munkájának oroszlánrésze van abban, hogy ez a szerződés olyan sokrétű, gazdag tartalommal telt meg, hogy huszonöt év után is életképes. A jubileum apropóján vele beszélgettünk.

Mindenki (filmajánló)

279385 1483988361.597

Utoljára a 80-as évek elején történt meg, hogy két egymás utáni évben magyar filmalkotás hozta el az Oscar-díjat. S most újra sikerült! A Mindenki című film Deák Kristóf 2016-ban bemutatott, Oscar-díjat kapott kisjátékfilmje, melyben a főszerepet Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya játssza.

Arany János Emlékév – Ünnepi műsor irodalomkedvelők számára

Sudi 2013 29


Tavaly az Országgyűlés a 2017-es esztendőt Arany János-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez az országos eseménysorozathoz, egyben a költészet napjához kapcsolódva a Marcali Múzeum és a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár április 6-án „…MINDANNYIUNK ATYJA”- ARANY JÁNOS TANÁR ÚR címmel, irodalmi esttel várja vendégeit.

 

Érvényes tűzgyújtási szabályok Marcaliban

A korai tavasz beköszöntével a kiskert és zártkert tulajdonosok elsődleges teendője a terület megtisztítása, az elszáradt növényzet összegyűjtése , a szőlő és fák metszéséből származó nyesedék elégetése. Utánajártunk, hogy városunkban és a környező zártkertekben milyen szabályok érvényesek a tűzgyújtásra , illetve pontosan mire vonatkozik a tűzgyújtási tilalom. Kezdjük ez utóbbival

Főmenü