Korzó-díj 2017

cafe mkn 11

A Marcali Városi Kulturális Központ által alapított Korzó-díj, dr. Sütő László polgármester úr fővédnökségével, harmadik alkalommal került átadásra.

 

A Szórádi Zsigmond szobrászművész által készített díjat, évről évre olyan személyeknek és közösségeknek szavazza meg az intézmény, akik Marcali kulturális életében aktívan részt vesznek, és sokat tesznek a város közösségéért kultúraközvetítő munkájukkal. 2017-ben, a Magyar Kultúra napján Kovács József nyugalmazott rajztanárnak ítéltük oda a díjat, magas színvonalú alkotó munkájáért, közösségi és művészeti alkotótevékenységéért.

 

Kovács József 1937-ben Marcaliban született, általános iskolai tanulmányait is itt végezte. A csurgói gimnázium humán tagozatán, szabadidejében versillusztrációkat, képeslapokat készített.. A pécsi és az egri tanárképző főiskolán végezte el a rajz-földrajz szakot, majd Devecserbe került, az ottani általános iskolába tanítani. 17 évnyi Veszprém megyei tanári munka után került vissza Somogy megyébe, Marcaliba. 1975-től a Noszlopy Gáspár általános iskola, majd 1979-től a Mikszáth utcai általános iskola pedagógusa lett, ez utóbbi iskolából ment nyugdíjba.
1997 és 1998 között a gombai templom stáció képeit festette meg. A marcali Római katolikus templomban ma is megtekinthető az általa készített Szent Pál apostol portréja, és Szent Veronika kendőjét ábrázoló műve.
Egyik alapító tagja, és aktív résztvevője volt, a Marcali Városi Kulturális Központ kezdeményezésére alakult, helyi művészeket összefogó Bernáth Stúdiónak, majd a Marcali Paletta, MAPA, képzőművészeti alkotóközösségnek.
Helyi gyermek rajz pályázatok zsűritagjaként még ma is aktívan tevékenykedik.
A Marcali Múzeummal is évtizedek óta szoros a munkakapcsolata: dr Gaál József helytörténeti füzeteinek borítóterve, grafikai, illusztrációs munkái, valamint Horváth László pedagógus helytörténeti könyvének és Lángi Béla most megjelent kötetének a grafikai anyaga is Kovács József keze munkáját dicséri.
Művészi alkotásait, festményeit, grafikáit többen megtekinthették, önálló és csoportos kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb 2016-ban, a Kulturális Korzó Kortárs Galériája életmű kiállítással tisztelgett Kovács József nyugalmazott rajztanár művészi munkássága előtt. 

 

Marcali Városi Kulturális Központ

 


Nyomtatás