Nyár Marcaliban II.

fröccs1

Augusztusban és szeptemberben is változatos és gazdag programokat kínált Marcali.

Intézményeink, civil szervezeteink minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy szinte mindenki találhasson magának igényeinek megfelelő szórakozást, kellemes időtöltést. Hatodik alkalommal rendezte meg közösen a Mester Étterem és a Marcali Művelődési Központ a Fröccs és Háziszörp Fesztivált a városközpontban. Már délután sokan kilátogattak a rendezvényre. A helyi termelők borait kóstolhatták, miközben koncertek sora szórakoztatta a vendégeket. Fényfestés, és élő szobrok színesítették a programot.
A pályázati pénzekből megvalósított önkormányzati táborok sorát a Lurló Nap zárta augusztus 17-én, a Marcali Városi Fürdő és Szabadidő Központban. Ekkor került sor a négy évszakos korcsolyapálya ünnepélyes átadására is. Kicsi és nagy boldogan rótta a köröket az új létesítményben, nagy sikere volt a beruházásnak, amely szintén pályázaton nyert összegből valósult meg. A tervek szerint pedig az adventi időszakban a városközpontban is korcsolyázhatunk rajta. Délután látványos bemutatóval örvendeztették meg a Lurkó Nap résztvevőit és a fürdővendégeket a Budapesti Honvéd szinkronúszói.

lurkó nap
Augusztus 20-án a templomban kenyérszenteléssel kezdődött az ünnepségek sora, este a szabadtéri színpadon műsor és tűzijáték várta a város lakóit.

kenyérszentelés
Sok sportot kedvelő ember látogatott ki a csarnokba augusztus 25-én, a Kiss László emlékére rendezett női kézilabda tornára. A viadalt a PEAC nyerte. Különös, múltbéli tüzet oltó készülékekkel, egyenruhákkal ismerkedhettek meg azok, akik részt vettek a tűzoltók hagyományőrző versenyén a fürdőben. A látványos versenyszámok között „mocsárjárás”, kocsifecskendőről való vízsugárszerelés, valamint vödörrel történő tűzoltás is szerepelt.
A zenét kedvelő közönség a nyári estéken a szabadtéri színpad fellépőinek tapsolhatott a művelődési ház szervezésében. Nem maradhatott el a már hagyományosnak tekinthető Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar koncertsorozata sem Marcaliban. Óriási sikert arattak a templomi fellépésen is.

szabadtéri
Már 10. alkalommal reggeliztek együtt a bringások szeptember 5-én a könyvtár előtt. Dacolva az esős, szeles időjárással, sokan vettek részt ezen a programon is.

bringás2
A Marcello Pizzéria kora tavasztól rendezett zenés programokat, látványfőzéseket, színesítve a város kulináris programajánlatát.
Élettel telt meg a felújított Bernáth-ház szeptember 20-án délután. Marcali Város Önkormányzata a tavalyi évhez hasonlóan, a Védőnői Szolgálattal közösen szervezte meg az anyatejes táplálás világnapja alkalmából az „Együtt kerek a világ” programját a város legfiatalabb lakóinak és családjaiknak.

anytejes1

anyatej2

Ha szeptember, akkor „Érik a szőlő”. A nagyszabású őszi fesztivál pénteken este Bródy János koncertjével vette kezdetét. Több nemzedék számára ikon ő, dalai csöppet sem veszítettek aktualitásukból. Hogy felejthetnénk a Ha én rózsa volnék, vagy a Sárga rózsa című dalait!

bródy

Másnap, 21-én látványos zenés szüreti felvonulásban gyönyörködhettünk a lezárt Rákóczi utcában. A Piactéren helyi gasztronómiai értékeket kóstolhattunk, a helyi borokat ihattuk, miközben a színpadon egymást váltották a zenés és táncos produkciók. A Bóbita óvoda Katica csoportja igazi szüreti hangulatot varázsolt elénk. Minden korosztály, réteg ízlésére tekintettel voltak a szervezők, hiszen akik a blues és a rockzenét szeretik, azok Török Ádám és Fehér Ádám fellépését élvezhették, de nem kellett csalódniuk az operettet és nótát szeretőknek sem.

felvonulás

Este pedig óriási bulit csapott a fiatalok nagy kedvence, az Ocho Macho, s a már hagyományos tűztánc sem maradt el. Ha szüreti rendezvény és Marcali, akkor a néptánc sem hiányozhatott. A Baglas, a Baglas Fundamentum s a vendég lengyel Kozminicay együttes fellépésével igazi értéket varázsolt a színpadra. A táncházban pedig a vendégek is együtt ropták a fellépőkkel, közöttük városunk polgármestere is, aki nem mondhatott nemet a lengyel táncos hölgy invitálására.

szüret1

Visszatérve a gasztronómiára, a hagyományos ízekre, a Helvécia étterem jóvoltából elleshettük a rétesnyújtás titkát, a Búzalelke Pékség pedig péksütemény workshop bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. Elkészült a város tortája is, a Siófoki SZC Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola cukrásztanulói készítették, Pappné Ható Andrea mestercukrász vezetésével. Dr. Sütő László polgármester vágta fel a finomságot, amelyből bárki kóstolhatott. De volt mezőgazdasági gépek kiállítása, gasztrosátor, a Kulturális Korzóban nem létező tárgyak tárlata a népi eredetű kifejezésekből. A gyerekek körében a kutyasuli bemutatója, a hordójátékok, és a jelmezes szelfifal aratott osztatlan sikert. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a szervezők és a közreműködők összefogással nagyszerű munkát végeztek. Színvonalas, értékes, jó hangulatú programsorozat részese volt a város. Hamisítatlan fesztivál hangulat uralkodott Marcaliban!

HCSGY

torta


Nyomtatás