" A mi utcánk ó be szép "/lehetne?/

Hunyadi Laktanya Fehér János könyvérőlRTNaplonak

A szocialista Magyarországon a laktanyák titkos objektumoknak számítottak, ezért mindenhol kitették eléjük a táblát: Fényképezni tilos! Ebből lehetett megtudni, hogy pontosan hol találhatók...

Így működött ez a mi kis városunkban is: Kandlerék nagy hírű fagyijának kedvéért az ország minden tájáról ide sereglő turistákat is ez a kép fogadta. Magas kerítés, őrbódé, őrségben álló kiskatonák - ezt tanulmányozhatták a fagylaltra várakozó népek a nemegyszer az utcára is kitekeredő kígyózó sorokban állva.

A laktanyának neve is volt - Hunyadi János -, de ember nem akadt, aki így hívta volna, merthogy ez egyszerűen a "belső" volt, szemben a bizei út mellett ma is - romokban - álló
"külsővel".
A rendszerváltást követő években a laktanyák nagy része kiürült, Marcaliban is megszűnt a katonaság, és itt maradt egy hatalmas, változó színvonalú és állagú épületegyüttes a főutcán, a város szívében. Nyilvánvaló volt, hogy ez így nem maradhat, ezzel valamit muszáj kezdeni - az utca átalakítása kényszerűség hatására kezdődött meg.

Marcali vezetése két lehetőség között választhatott: Kiárusítja gyorsan, jó pénzért a területet a legelső befektetőnek, kezdjen vele az, amit akar, aztán nincs többet gond rá, vagy hosszú távra gondolkodnak, és több, egymásra épülő, egymást kiszolgáló lépésre bontva kialakítanak egy új belvárost. Szerencsére ez utóbbi történt. Az egykori laktanya területe mára már olyan szervesen beépült a város vérkeringésébe, hogy néha még a tősgyökeres marcaliaknak is okoz némi fejtörést, ha meg kell mondani, mi micsoda is volt azelőtt.

Hosszú évek múltak el azután, de ahogy az remélhető volt, csak kiírtak végre egy olyan pályázatot, amivel lehetett pénzt szerezni az átalakítás következő ütemére: a volt akkumulátorgyártó cég, az Akku - Gép által itt hagyott, veszélyesen tönkretett föld és a hozzá kapcsolódó területek rehabilitációjára. / Az agyonszennyezett földet egy méter mélyen ki kellett cserélni ! / Így jöhetett létre a főutca háta mögött, az onnan könnyen elérhető Európa Park, amit napjainkra már teljesen belakott a város. Játszóterein gyerekek és felnőttek szórakozhatnak, sportolhatnak, szabadtéri színpada pedig nyaranta népszerű, ingyenes programoknak ad otthont.

 

A régi mozi épülete sokunknak nőtt a szívéhez , már csak a hozzá fűződő emlékek miatt is, de muszáj volt tudomásul venni, hogy előadásonként 6-8 néző érdeklődése mellett lehetetlen fenntartani... Nosztalgia ide vagy oda, a gatyája is rámenne a városnak ! Az épületet más célra hasznosítani nem lehetett, ráadásul műszakilag ugyancsak leharcolt állapotban volt. Ezért született meg a döntés a lebontásáról, a helyén megépült az új, belső főtér. A lehetőségekhez képest vitathatatlanul szép lett, sok alkalmi rendezvénynek adott azóta és ad manapság is otthont.

fő utca1

künzelsau tér

A belvárosra nehezedő átmenő forgalom csökkentése jelentette a következő megoldásra váró problémát, de ezzel is meg kellett várni - és persze megragadni - a megfelelő alkalmat, mert itt ütemenként milliárdokról beszélünk, mindig csak az kerülhet sorra, aminek megteremthető a fedezete, vagy illeszkedik valamilyen állami tervezethez. Pályázatot csak arra lehet benyújtani, amire kiírnak, amire pedig kiírnak, azt nem szabad elszalasztani, mert ki tudja ,mikor adódik rá újra alkalom.

fő utca2

A közelmúltban "zöld" város kialakítására lehetett pályázni, ezzel sikerült pénzt szerezni a belváros csinosításának következő lépésére - úgy persze, hogy megfeleljünk a kiírási feltételeknek is, de vállalhatatlan kompromisszumokat se kelljen kötni. Ennek keretében nyílt mód a Kultúr - és a Civil Ház felújítására, ez utóbbira igencsak ráfért már - elképesztően rondán virított ott a központban.

Hogy Marcali főutcájának a Kopári saroktól a Posta közig terjedő szakasza olyan legyen, amilyennek a város lakói látni szeretnék, a Polgármesteri Hivatalban pályázatot írtak ki az utcakép megtervezésére, amin bárki részt vehetett, akinek volt valamilyen elképzelése. A téma felkeltette az emberek érdeklődését, 13 pályamű érkezett a felhívásra, a zsűri közülük négyet díjazott /mégpedig tisztes jutalommal, 250-250, illetve 150-150 ezer forinttal honorálta az igényes munkákat /, ötöt pedig további lakossági vitára bocsátott. Augusztus elején utcafórumot hirdettek a Künzelsau térre, ahol dr. Sütő László polgármester és szakmai csapata ismertette a terveket az érdeklődőkkel, megvitatták a felmerülő javaslatokat, válaszoltak az elhangzott kérdésekre.

Ezek után még egyszer alkalmat adtak rá, hogy azok a városlakók, akiknek bármilyen mondanivalója van a tervekkel kapcsolatban, megtehessék azt: a polgármester előre meghirdetett, rendkívüli fogadónapot tartott kifejezetten ebben a témában.

El lehet mondani, hogy sok marcali polgár közös gondolkodása, javaslata van benne abban a végső változatban, ami majd remélhetőleg megvalósul.
Ezek szerint a jelenlegi négysávos út 2x1 sávra szűkül, nem lesz tehát kitiltva a forgalom, csak kisebb lesz. /Ennek biztosítására van közlekedési "háttérterv", megfelelő táblákkal, korlátozással, eltereléssel stb. /Az így felszabaduló területen alakítanak ki sétányokat, fákkal, virágokkal, padokkal. Nem sétálóutca lesz tehát a városban, hanem olyan főutca, ahol árnyas, virágos környezetben akár sétálgatni is lehet, esetleg meg lehet pihenni egy padon vásárlás vagy ügyintézés közben. Lássuk be, ez azért szebbnek, élhetőbbnek ígérkezik a jelenleginél...
Hamarosan jöhet a következő lépés, amellyel a belváros parkolási gondjain kívánnak enyhíteni a " régi " Kultúrház és a főutca háta mögötti területen kialakítandó parkoló megépítésével.

Reméljük, nem lesz akadálya a folytatásnak!!

O.I.


Nyomtatás