Marcali Napló cikkek

bernath bela web

Városunk szülötte, Bernáth Aurél (1894-1982) Kossuth-díjas festőművész, művészeti író édesapja, dr. Bernáth Béla 1864-ben Pesten született egy elszegényedett nemesi családba. Az apja, Bernáth Mihály már szabóként dolgozott Mohácson, míg az édesanyja, Németh Anna gombai származású szolgáló volt.

 

múzeum2

November 8-án két országos szakmúzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében valósult meg a Gulyáságyú és rohamsisak című kiállítás.

gombos

1932. május 5. Kilenc éves gyerekek nagy ünnepe ez Marcaliban, ezen a napon járulhatnak először a szent áldozáshoz a Plébániatemplomban. A képen látható, Budapesten, a Pallas Nyomdában készült emléklapot - melynek utánzása tilos! - kapják ajándékba. Ez alkalomból készült ez a fénykép is a kislányról, aki ezt az emléklapot a század minden viharából kimentette, a hónapokig tartó ostrom alatt és a menekülésben is megőrizte. Ő maga rég halott már, de felnőttes komolyságú, áhítattal teli szép arca az időtlenségbe emelte a pillanat ünnepélyességét. Nem tudjuk, kik lehettek a társai, pedig egészen biztos, hogy akárcsak a fiúkról, róluk is készült csoportkép. Vajon van-e valahol, valamelyik fiók mélyén, valakinek a birtokában belőle?

p3

Október az idősek hónapja. Ilyenkor a különböző intézmények, civil szervezetek, kicsik és nagyok fordulnak a szokványosnál kissé nagyobb törődéssel, szeretettel éltesebb honfitársainkhoz.

duatlon1

2018. október 27-én Marcaliban került megrendezésre a 2018/2019. tanév Duatlon Diákolimpia® Országos Döntője. A rendezvényen a III., IV., V. és VI. korcsoportok legjobb megyei csapatai és egyéni versenyzői mérték öszsze tudásukat. A versengés végén a legjobbak elnyerték a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

 

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.