Marcali Napló cikkek

 

sakk

A városi sakkélet minden korosztálynak lehetőséget biztosít e nagyszerű játékra, akár hobbinak, akik a logikai játékok közül a „király”játékkal szeretnék a szabadidejüket kitölteni, akár magasabb szinten, ha versenyszerűen kívánnak részesei lenni e türelemjátéknak.

 

matek1

Május 13-ára, az év 133. napjára összehívtuk az „országgyűlést” Marcaliba, a 4-8. osztályos matekosok segítségével. A mottó Zsiborás József tanár úrtól származik. Ő a főszervezője az Alapműveleti Matematikaversenynek, amelyet már 22 éve rendez meg a matematika munkaközösség a Mikszáth Utcai Iskolában. S valóban, a helyszínen járva rengeteg diákot s még több kísérő tanárt, szülőt és testvért láttam izgatottan várva a megmérettetést. Országos döntőről lévén szó, több száz kilométerről is érkeztek versenyzők. Ebben a tanévben 15 megye és a főváros 52 iskolájában 5105 diák oldotta meg a feladatokat. A nevezések az ország 410 iskolájából érkeztek. Évfolyamonként a legjobb 20-24 tanuló került a döntőbe, 111-en.

Múzeumi szakmai nap Szenna 20170508 0002

Megyei múzeumi szakmai nap keretében három somogyi muzeális intézmény dolgozóinak találkozójára került sor Szennán 2017. május 8-án. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a Szennai Skanzen és a Marcali Múzeum munkatársai gyűltek össze, hogy tájékozódhassanak a jelenlegi múzeumi fejlesztési irányzatokról és képzési lehetőségekről. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által irányított projekt keretében létrejött találkozón a megye múzeumi szakemberei építették és erősítették egymással a szakmai kapcsolataikat, egyeztettek muzeológiai, gyűjteménykezelési és állományvédelmi, valamint múzeumpedagógiai kérdésekben, s megfogalmaztak egy középtávú megyei együttműködési stratégiát is.

 

Úrnapi sátor Kéthelyen 2012 ben SAM 0797

Június 8. – Medárd napja
Közismert időjárásjósló nap, az erre vonatkozó regulát egész Európában ismerik. A népi megfigyelések szerint ekkor lehűlésre lehet számítani, és „ha esik az esső Medárd naptyán, akkor negyven napig esni fog”.
Június 10. – Margit napja
Szent Margit vértanú ünnepe. A népi tapasztalatok alapján sokfelé a retek-, a káposzta-, a lenvetés ideje. E nap táján már gyakran előfordul a zivatar, erre utal az alábbi rigmus is: „Margit felhőtől fél, égiháborút vél.”

 DSC0485

A marcali Múzeum Alapítvány sikeresen zárta „Örökítsd meg! – értékgyűjtés Marcaliban gimnazista diákokkal” című projektjét, amely a Földművelésügyi Minisztérium HUNG-2016 jelű, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázata keretében valósult meg.
A projektben gimnazista fiatalok szakmai munkáját, kutatómunkáját, adatgyűjtését kívánta az alapítvány elősegíteni. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium média fakultációs tanulói végezték az értékgyűjtést a településen – fényképek, riportok, interjúk, kisfilmek készítésével.

 

beolvasás0005

A Baglas Néptánc Egyesület és elődje, a Baglas Népi Együttes életútja jórészt egybeesik Marcali várossá válásának idejével. A Baglas első nagyszabású műsorát a várossá avatás alkalmából 1977. március 30-án adta a régi kultúrház nagytermében. Az elmúlt negyven évben szinte nem volt városi ünnepség az együttes vagy valamelyik utánpótlás csoport fellépése nélkül. Azt gondolom, hogy bátran állíthatjuk, a Baglas neve a legszorosabban fonódik össze a város nevével. Ez adta az apropóját annak a beszélgetésnek, ahol az együttes régi és új vezetőivel, egykori tagjaival a kezdetektől a mai napig próbáltuk feleleveníteni a történteket, számba venni az eredményeket, és közösen kicsit elmerengtünk a jövőn.

 

kazinczy1

A Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny 52. Kárpát-medencei döntőjét rendezték meg április 21-22-23-án Győrben, ahol Somogy egyik képviselője Pántics Luca, a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója volt, hiszen ő nyerte meg a megyei döntőt. Már két évvel ezelőtt is részt vehetett az országos megmérettetésen.
Gimnáziumi kategóriában 84-en versenyeztek s húsz diák érdemelhette ki a Kazinczy-érmet.
Nagyszerű teljesítménye alapján a megyeházán tartott ünnepélyes eredményhirdetésen Luca is átvehette a rangos elismerést. Felkészítő tanára: Horváthné Csoszó Gyöngyi
Berzsenyi Gimnázium

marika4Marcali az idén ünnepli várossá nyilvánításának 40. évfordulóját. Történelmi léptékkel mérve 40 év nem nagy idő, egy ember életének viszont jóformán a fele. Az akkori döntéshozók többsége sajnos azóta már magával vitte a sírba az emlékeit. Ezért külön öröm, hogy megosztja velünk visszaemlékezéseit Mezei Lajos, aki a járás akkori KISZ-titkáraként tagja volt annak az operatív bizottságnak, amelyik az avatóünnepség megszervezésével és lebonyolításával volt megbízva.

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.