Utazó múzeum és Márton-napi hagyományok

kep201709 057

A Marcali Múzeum kínálatainak egyik eleme az Utazó múzeumi szolgáltatás. Ennek keretében a múzeumi tudást külső helyszíneken, kihelyezett foglalkozások keretében közvetítjük. Október végén a mesztegnyői Ladi János Általános Iskolában megrendezett pályaorientációs témanapon a Marcali Múzeum két munkatársa – Vidák Tünde igazgató és Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus – a múzeum falain kívül történő ismeretátadás lehetséges formáiról, módszereiről adott tájékoztatást az iskola pedagógusai számára, akik a jövőben beépíthetik oktató-nevelő munkájukba a múzeum különféle tanulást segítő szolgáltatásait.
A tájékoztató keretében elhangzott az is, hogyha a tanítók és tanárok múzeumi kiállítások vagy foglalkozások iránt érdeklődnek, érdemes a Múzeumi a’la carte online adatbázisában is böngészniük, hiszen országos hatókörű, folyamatosan frissülő weblap segíti őket a hatékony keresésben (www.mokk.skanzen.hu). Ezt követően múzeumpedagógusunk vezetésével a felső tagozatos diákok betekintést nyertek a kötélgyártás hagyományaiba: a mesterség alapvető munkafolyamatait archív filmfelvételek, eredeti eszközök és az eljárást modellező kötélgyártó gép segítségével ismerhették meg, majd elkészíthették len- vagy kenderfonalból a saját emléktárgyaikat is.November elején Márton-napi foglalkozások zajlottak óvodások részvételével a múzeumban, amelyre a Bóbita és a Gombácska Óvoda nagycsoportosai érkeztek hozzánk. Velük a Márton-napi hagyományok megismerése mellett lámpásokat is készítettünk.
Utazó múzeumi foglalkozásunkkal Márton-napi családi délután együttműködői voltunk. A Niklai Mézengúz Óvoda csemetéi és családtagjaik körében emlékeztünk meg dramatikus játékkal Szent Mártonról, majd a szülők segítségével kis libákat is készítettek a gyerekek, végül a programot lámpás felvonulás zárta.
Városunkban a Mesepark Óvodával összefogva – szintén családi program közreműködőiként – november 13-án a lámpás felvonulás célhelyeként, a Kulturális Korzó aulájában fogadtuk a felvonulókat. Egy Márton püspök életét megidéző kisfilm vetítése után libazsíros kenyérrel és meleg teával láttuk vendégül a családokat.
Múzeumpedagógiai programjaink tervezésekor arra törekszünk, hogy az életkori sajátosságokat szem előtt tartva, változatos, érdekes, új ismeretekkel szolgáljunk az óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak egyaránt. Samuné Bogyó Hajnalka – Vidák Tünde; Fotó: Ilácsa József