Talajterhelési díj

Az ügy megnevezése: Bevallás talajterhelési díj megállapításához

Illetékes ügyintéző:  Sziva Balázs főelőadó

Telefon: (85) 501-081  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyintézés helye: Marcali Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda,

Adócsoport 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. földszint 28. iroda

 

Ügyfélfogadási rend: délelőtt: hétfőn, szerdán, pénteken 7.45-től 11.30-ig

                                  hétfő délután: 12.15-től 16.15-ig, péntek délután 13.50-ig

                                  kedden, csütörtökön, illetve szerda délután az ügyfélfogadás szünetel

 

Az ügyhöz szükséges formanyomtatványok: Rendszeresített formanyomtatvány áll rendelkezésre a hátoldalán kitöltési útmutatóval.

Az ügy leírása, szükségessége, folyamata: A talajterhelési díj bevallását annak kell megadnia, akinek lehetősége van a kiépített szennyvízhálózatra rákötni, de ezt nem tette meg, az ingatlanán kibocsátott szennyvíz terheli a talajt.

Hol és hogyan kell benyújtani: A kitöltött és aláírt bevallási nyomtatványt a polgármesteri hivatal adócsoportjához kell benyújtani a tárgyévet követő év március 31-éig és ugyanezen időpontban kell megfizetni a talajterhelési díjat is.

A bevallás az önkormányzati hivatali portál (továbbiakban OHP) segítségével is benyújtható.  Az OHP elérhető: https://ohp.asp.lgov.hu

 

A talajterhelési díj 2012. február 01-től 1.200,-Ft/m3.

Marcali Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete értelmében a város közigazgatási területén a talajterhelési díjfizetésre kötelezett magánszemély adóalanyt (kibocsátó) 2013. évben a törvény által megállapított 1.200 Ft/m3 talajterhelési díjból 80%, 2014. évben 60%, 2015. évben 40%, 2016. évben 20% díjkedvezmény illeti meg.

A díjat korrigálni kell a területérzékenységi szorzóval, amelynek mértéke és az érintett utcák jegyzéke a bevallási nyomtatvány hátoldalán, illetve a helyi rendeletben is megtalálható.

Mit kell tartalmaznia a kérelemnek: A bevallási nyomtatványt a hátoldalán lévő kitöltési útmutatónak megfelelően kell kitölteni.

Az ügyintézéshez szükséges díjak, illetékek, azok befizetésének módja: A bevallás benyújtása díj- és illetékmentes.

Az ügyintézés határideje: a bevallás feldolgozásának határideje az ügyintézés általános szabályainak megfelelően 30 nap.

Az alkalmazott jogszabályokról: A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 11-14. §-ai, valamint az önkormányzat 20/2004. (VI. 29.) sz. rendelete.

Az egyes eljárási cselekményekhez kapcsolódó, az ügyfelet megillető jogokról, az ügyfelet terhelő kötelezettségekről: Az ügyfélnek joga van arra, hogy az ügyében helyette eljáró, eseti vagy állandó megbízást adjon az általa felhatalmazott magánszemélynek, jogi személynek.

Joga van saját ügyében a rá vonatkozó iratok megismerésére, kivéve az iratnak azt a részét, amely más személyre vonatkozó, adótitkot érintő rendelkezésbe ütközik.

Az adókötelezettség magában foglalja: a bejelentést, a nyilatkozattételt, a bevallás megtételét, díjfizetést, adatszolgáltatást.


Letölthető nyomtatványok: