Marcali Napló cikkek


DSCN0417

Kissé szokatlan időpontban, 2016. december 28-án, szerdán rendezte meg Boronkai Íjász Egyesület a Dél-Dunántúli Régió Terem OB Kvalifikációs íjászversenyét a Marcali Városi Sportcsarnokban. Mintegy 70 versenyző indult a megmérettetésen, amelynek tétje a versenyen túl az országos bajnokságon való részvételi jogosultság megszerzése volt.


Az irányzék nélküli kategóriában előírt 250 pontos, illetve irányzékos kategóriákban szükséges 400 pontos limit elérése szinte mindenkinek sikerült. A pálya teremversenyen korosztálytól függően 10 vagy 18 méterről kell eltalálni a céltábla közepét, összesen hatvanszor, két fordulóban, így a verseny alatt összesen maximum 600 pont szerezhető. A lőlapok is korosztályonként és kategóriánként változnak, az utánpótlás korosztályúak 80, illetve 60 cm átmérőjű táblára lőnek (az 1 pontos kör ekkora), míg felnőtteknél 40 cm-es ugyanez a kör. Az irányzékos kategóriákban ezek szűkített változatára kell leadni a lövéseket, ahol a találati zónák 5-től vagy 6-tól kerülnek feltüntetésre. Kiemelkedő jelentőségű eredmények születtek. Két országos csúcsot is sikerült megdöntenie versenyzőinknek: Bogyó Gergő Barebow fiú -gyermek kategóriában szárnyalta túl az eddigi rekordot, Kulcsár Ernőnek pedig vadászreflex férfi szenior kategóriában sikerült a bravúr. Mindkettőjüknek gratulálunk eredményükhöz!

A versenyen az alábbi eredményeink születtek:
olimpiai fiú gyerek kategória:
Horváth Zétény László - 2. hely (541)

csigás lány gyermek kategória:
Lángi Nóra - 1. hely (549)

barebow fiú gyermek kategória:
Bogyó Gergő - 1. hely (565)

vadászreflex fiú gyermek kategória:
Lángi Csaba - 1. hely (453)

vadászreflex fiú serdülő kategória
Kökény Ármin - 1. hely (440)

vadászreflex fiú kadet kategória:
József Richárd - 1. hely (286)

vadászreflex férfi felnőtt kategória:
Csáki Alpár - 1. hely (480)
Gájer Szilárd - 4. hely (461)

vadászreflex férfi szenior kategória:
Kulcsár Ernő - 1. hely (477)

vadászreflex lány gyermek kategória:
Horváth Lilla - 1. hely (516)

vadászreflex nő felnőtt kategória:
Erdei Renáta - 2. hely (390)

Csáki Alpárt kérdeztem, aki a Boronkai Íjász Egyesület Elnöke.


- Mi a jelentősége a mai versenynek?
- A Dél-Dunántúli régiótól kapta a megbízatást Marcali a verseny megrendezésére, most derül ki, kik azok a versenyzők, akik a kvalifikáció során be tudnak kerülni az országos versenyre.
Ez az országos bajnokság Budapesten lesz februárban a Hungexpo területén. Esélyeink jók, tavaly is nyolc első helyet hoztunk el s országos bajnokaink is voltak. Somogy, Tolna és Baranya megyékből érkeztek elsősorban a megmérettetésre, de jöttek messzebbről is. Mindenképpen elismerés Marcalinak, hogy jó pár éve megkaptuk ezt a lehetőséget, számítanak ránk.
Kulcsár Ernőnek sikerült országos csúcsot lőnie.

- Hogy látta a versenyt?
- Egy ponttal növeltem az országos csúcsot, vadászreflex kategóriában versenyzem, senior korosztályban. A lőhető 600 pontból 476 volt az eddigi csúcs, ezt két éve állították fel s most sikerült megdöntenem. Indulok az országos bajnokságon s több megmérettetésen is szeretnék részt venni. Tavasszal lesz hét éve, hogy foglalkozom ezzel a sporttal.

- Megéri-e, mennyi elfoglaltságot jelent az íjászat?
- Bődületes pozitív energiát ad. Amikor időm engedi, készülök s most is sokat gyakoroltam. 

Megkapó látvány volt kisdiákokat s tanítványaimat látni a versenyzők között. Nagyon jól sikerült a verseny, most először vagyok csigással, előtte vadászreflex kategóriában indultam, kétszer lettem országos bajnok. Egy éve kezdtem, heti kétszer edzek. – nyilatkozta Lángi Nóra. 

Bogyó Gergő négy éve űzi az íjászatot, lőtt két országos csúcsot, három országos bajnoki címe van. Ma meglőtte az országos csúcsot.
2013 óta versenyzik, egy évet kihagyott, de az országos bajnokságon az első háromban szeretne lenni s kijutni az Európa bajnokságra Erdei Renáta.
Kovács Ákos tíz éves kora óta íjászkodik: - Most nem versenyeztem, „surranó pályán” voltam. Mindig saját magamhoz viszonyítok, kitűzök egy célt, ezt ma is sikerült meglőni. Heti egy-két alkalom az edzés, ajánlom a fiataloknak, hisz közösséget teremt, s kicsit kiszakadunk a virtuális világból is.
Gájer Szilárd, Horváthné Csoszó Gyöngyi
Képek: Gájer Szilárd

 

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.