Marcali Napló cikkek

unnamed2017. január 12-én 18 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában megemlékezést tartottak a doni katasztrófa évfordulóján. A rendezvény Szaka Zsolt elnök vezetésével először a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd gyertyagyújtással és főhajtással folytatódott az egykori hősök és áldozatok emlékére az Ipartestület udvarán lévő Trianon emlékműnél.


Ezt követően a székház nagytermében Kiss Kálmán alelnök köszöntötte a megjelenteket, majd Pintér József népi citerás korabeli katonanótákkal emelte az est hangulatát. Ezután Juhász Sándor elszavalta Zsebesi László nyá. ezredes: Pihenj, te néma, áldott hadsereg! című versét. Végül Forgó Ferenc, az Ipartestület tagja tartott egy igen látványos vetített képes előadást.
A beszédében kiemelte, hogy a magyar hadsereget nem a Szovjetunió elleni harcra készítették fel, hanem a Trianonban elcsatolt területek visszaszerzésére. Majd hozzátette azt is, hogy a németek a szövetségesi viszonyra hivatkozva kérték a magyar hadsereg bevetését a keleti fronton, amelyről még egy hivatalos dokumentumot sem írtak alá. Forgó Ferenc külön foglalkozott a hadsereg szervezeti felépítésével, fegyverzetével és a kivonulás viszontagságaival. Röviden érintette a nyári és őszi harcokat (hídfőcsaták), majd a katasztrófa körülményeit, illetőleg a magas veszteségeket.
A majdnem teltházas rendezvényt Pintér József citerajátéka és Szaka Zsolt elnök szavai zárták, aki bejelentette, hogy még januárban – a doni hősök tiszteletére – egy olyan gyalogtúrát tervez, amelynek keretén belül megkoszorúznák a résztvevők a város területén lévő második világháborús emlékművet.
Kiss Kálmán. Fotó: Szaka Zsolt

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.