Marcali Napló cikkek

DSCN0400


Jáger Kinga énekesnő 12 évesen már fellépett Marcaliban s ide is járt zeneiskolába. A város lakói innét is ismerhetik. Legutóbb pedig az RTL Klub tehetségkutató műsorában, az X-Faktor élő adásaiban láthattuk. Karácsony előtt lakóhelyén, Böhönyén beszélgettünk.


- Ki fedezte fel, honnét az éneklés szeretete?
- Apukámmal kezdtem el nyolc éves koromban énekelni, ő is tanult zongorázni, egyébként az egész család muzikális, mindenki játszik valamilyen hangszeren. Az óvodában is gyakran szerepeltem, az általános iskolában Gönczöl György volt az ének tanárom s vele elkezdtem népdaléneklő versenyekre járni. Egy évben volt tíz-húsz megmérettetés egészen hatodikos koromig. Igazából apukámmal kezdtem s sok ember segített abban, hogy több stílust megismerjek. Nyolcadikosként játszottam a Csiky Gergely Színház Twist Olivér musicaljében, így jött a színház szeretete is. Gimnazistaként éppen ezért dráma tagozatra jártam a kaposvári Toldi Gimnáziumba. A Rock Színházban is töltöttem egy évet. Jártam a Liszt Ferenc Zeneiskolába is két évet, még előtte a Marcali Zeneiskolába, komolyzenét tanultam.

- Nem jelentett hátrányt, hogy egy kisebb településen, Böhönyén él?
- Egyáltalán nem, sőt én szeretek itt élni, itt nyugalom van, itt össze tudom szedni magam meg a gondolataimat. Ha Budapesten vagyok, ott pörgés van, az egy más világ.

- A népdaltól indult, felfedezte magának a Balkán Fanatik együttes is. Közös számuk, a Ha te tudnád című dal siker volt. Dolgoztak azóta együtt? Gondolt-e arra, hogy együttesben énekeljen? Esetleg zenés színházban?
- Ha a zenei pályafutásomat nézem, három sikeres dolog volt eddig az életemben. Az első 2009-ben a Balkán Fanatikkal való éneklés, majd szintén az X Faktor négy éve s most újra.
Az együttessel úgy kerültem kapcsolatba, hogy előtte egy internetes oldalra töltöttem fel számokat s megkeresett egy musical szerző, hogy elmennék-e egy castingra. Ebből a munkából nem lett semmi, de a stúdióban, ahol a meghallgatás volt, épp ott volt az együttes frontembere. Pont akkor énekeltették fel több énekessel a népdal részt s engem is kipróbáltak. Mellettem döntöttek, úgy mondták, nem mindennapi volt a hangzásvilága annak, ahogy én énekeltem a népdalokat. A turnékra nem én mentem, mivel fiatal voltam még s itt éltem Böhönyén. A lemezbemutatón viszont én voltam ott. Jól váltunk el. Egyébként volt együttesem Nagybajomban, szerettem így dolgozni. Ha megkeresne olyan együttes, akikben látok fantáziát, elvállalnám az együttműködést.

- Térjünk rá az X- Faktorra. Milyen a kulisszák mögött a show? Mennyire érezte magát „megcsináltnak”, vagy ilyenről szó se volt? Hozhatta-e az egyéniségét Jáger Kinga a műsorban?
- A táborban és az élő showban is a stábbal együtt ötleteltünk hogy milyen dalok állnak jól nekem és ez alapján választottuk ki épp az aktuális dalt amit hallhattak a nézők. Csajos vagyok alapvetően,és ezt remélem hogy meg tudtam mutatni a showban. Mentálisan nagyon erősnek kellett lenni azalatt a két hónap alatt, amíg ott voltunk. Úgy éreztem, én mindent beleadtam s mindig úgy jöttem le a színpadról, hogy megtettem, amit lehetett. A mentorom, Tóth Gabi egyébként aktív és segítőkész volt, amíg versenyeztem.

- Számtalan énekes tehetségkutató verseny van Magyarországon is a kereskedelmi médiában. Előnyt jelent itt szerepelni? Hosszú távon megjegyzik az embert?
- Négy évvel ezelőtt is rengeteg felkérést kaptam az adások után. Sokat tanultam, belelátok a szórakoztatás működésébe. Most is megpróbálok élni a lehetőségekkel. 

- Készül lemez mostanában, megkeresik-e szerzők? Illetve kivel készítene szívesen albumot?
- Sok dalszerző megkeres, de a stílust még nem igazán döntöttem el. A népdal s az R’n’B is közel áll hozzám. Akit a legjobban tisztelek a szerzők közül, az Bródy János.

- Egészségügyi főiskolás. Össze lehet egyeztetni az éneklést ezzel a nehéz munkával?
- Minden szerettem volna lenni, állatorvos, még boncorvos is. A gimnázium után egy ideig csak énekelni akartam, de a család unszolására meg azért, mert én is akartam tanulni, jelentkeztem a főiskolára. Képdiagnoszta leszek, szeretem ezt a szakmát s jó lenne mindkettőt csinálni, illetve még nem tudom, hogy az éneklésben meddig jutok. A színház is vonz, január elején megyek válogatásra a Madách Színházba a Mamma Mia! főszerepére. Ez is egy lehetőség a jövőre nézve. Megtanulok főzni is, lehet, hogy szerepelni fogok egy ilyen jellegű műsorban.

- Melyek a kedvenc könyvei, filmjei?
- A XIX. századi angol történeteket kedvelem s az angol abszurd humort, mint amilyen a Monty Python.

- Kedvenc étel?
- Mamám húslevese, tojásos nokedli salátával. Így karácsony táján készítünk Albert kekszes ragasztós süteményt, borzas Katát.

- Kedves állat?
- Nagy állatbarát vagyok, olyan aki ha meglát a lakásban egy hangyát, kiviszi. Rengeteg állatot, cicát befogadtunk, valahogy mindig megtaláltak bennünket, tudták, hogy szeretem őket.

- Mi lesz tíz év múlva, hol lesz Jáger Kinga?
- Azt szeretném, hogy azt csinálhassam, amit szeretek, hogy az éneklés megmaradjon! Hogy az színházban, zenekarban vagy egyedül, az mindegy. Akkor boldog leszek!

- Így legyen, sok sikert kívánok, áldott karácsonyt s sikerekben gazdag évet!
Horváthné Csoszó Gyöngyi

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.