Marcali Napló cikkek

mars1


A dokumentumfilm a valóságot dokumentálja. Leggyakrabban megtörtént eseményekről szól, tényeken alapul. A műfaj megnevezése a francia Documentaire kifejezésből származik, amelyet eredetileg útifilmekre használtak.

Angliában Scott kapitány déli sarki expedíciójáról gyártottak 90 perces dokumentumfilmet, ami 1911-ben jelent meg. Oroszországban Dziga Vertov létrehozta az orosz dokumentaristákat összegyűjtő Kinoglanzt a 20-as években.
A Mars egy olyan sorozat, amely naprendszerünk talán legmisztikusabb bolygójáról árul el minden eddigi tudhatót, vagy még annál is többet. Az alkotás ugyanis mindamellett, hogy izgalmas interjúkat tartalmaz napjaink neves tudósaival és mérnökeivel, részben a jövőben, 2033-ban játszódik és az első Mars-misszió történetét mutatja be. A film realisztikus és tudományos alapokon nyugszik, amely hamarosan akár valósággá is válhat.
Dokumentumfilm, mert a sorozatban szereplő tudósok és mérnökök valós személyek. Azért is tekinthető dokumentumfilmnek, mert olyan tényeken alapul, amit már tudunk és feltételezünk. Valóban megtörtént eseményt jelenítenek meg amikor az interjúk által felvázolják a történéseket.
Játékfilm, mert vannak benne kitalált és valós események, amelyeket színészek jelenítenek meg. Itt a szereplők forgatókönyv szerint játsszák el az egész expedíciót. A forgatókönyv mellett még játékfilmes eszközök a jelmezek, s a ruhák, amiket viselnek a szereplők. A kellékek, illetve a helyszínek s azok tárgyai.
Érdekesség, hogy részben Magyarországon forgatták a filmet. Ajánlom minden korosztálynak, akit érdekel a csillagászat és a világűr meghódítása. Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dokumentumfilm, http://moovie.cc/online-sorozatok/mars-utunk-a-voros-bolygora-online-2016
Álmos Petra 11. B Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium

Marcali Város Önkormányzata

cimer1Marcali Város Önkormányzata

8700 Marcali, Rákóczi u. 11.
Közp. telefon: 06 85 501 001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlappal kapcsolatos észrevételek: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.